Ocena piw & czy w Polsce jest lepiej niż w Wielkiej Brytanii

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • a1410
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.08
    • 613

    #61
    Myślę, że rację ma i Petrus i Kopyr. Pierwszy, bo w Londynie tradycja piw angielskich rzeczywiście umiera. Wynika to chyba z tego, że Londyn już dawno przestał być miastem angielskim, a stał się śmietnikiem imigrantów różnej maści i rasy. Żeby jednak przekonać się na własnej skórze/a właściwie podniebieniu/, że tradycja piw real ale ma się w GB zupełnie dobrze, wystarczy pojechać do Liverpoolu.
    Lokalny, darmowy periodyk Camry o nazwie MerseyAle, o który można pytać już na dworcu informuje, że Camra poleca 70 lokalnych pubów serwujących różne real ale z kija. Za 3 funty można sobie kupić historyczny przewodnik po liverpoolskich pubach, w którym najciekawsze tych 70ciu pubów są dokładnie opisane. A w trochę ponad milionowej aglomeracji Liverpoolu funkcjonuje przynajmniej 5 browarów/o tylu wiem napewno/.
    Drugi z kolegów ma jednak większą rację, bo porównując tylko dwie wielkości, tzn. roczną produkcję piwa i liczbę funkcjonujących browarów wnioski nasuwają się same:
    -Polska 35-36 mln hl, które warzy niecałe 70 browarów
    -Wielka Brytania grubo ponad 50 mln hl, które warzy ponad 700 browarów
    Gdy jestem w Liverpoolu staram się odwiedzić przynajmniej kilka pubów i w każdym z nich są przynajmniej dwa real ale i jeden stout, zwykle jednak jest tych piw więcej, o butelce w ogóle nie wspominając. I każdy z tych ale'ów smakuje inaczej, co w porównaniu do jednakowo smakujących polskich koncernowych lagerów jest faktycznym knock-outem...

    Comment

    • keto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.07
      • 388

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
      Są. Można je policzyć na palcach jednej ręki . Z resztą w jednym poście przeczysz sam sobie.
      Widzę, że wszyscy mamy takie samo zdanie na temat opinii petrusa33, więc daj już spokój i nie łap mnie za słówka
      darko rozumiem, że to odpowiedź do postu kopyra? bo już się zamieszałem
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #63
        Ja mam kilkanaście miejsc gdzie podają Real Ale (w których znajdują się nawet piwa dolnej fermentacji podawane tradycyjnie z pompy) do których mogę dojść na piechotę w ciągu pół godziny. W każdym z tych miejsc znajdziesz różne piwa z okolicznych browarów (w szkocji masz okło 30 browarów warzących real ale + "kilka" za południową granicą z raju minibrowarowego yorkshire). Piwa te są wersjami z beczki.
        Czekam na informację gdzie w Polsce można zrobić to samo.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
          darko rozumiem, że to odpowiedź do postu kopyra? bo już się zamieszałem
          Tak, z zasady przy odpowiedzi na ostatni post, nie cytuje się go.

          Comment

          • fruupp
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.08
            • 9

            #65
            Plum

            Dodam, że próbowałem Plum z Namysłowa i nie rzucił mnie na kolana. Jak stwierdziła moja małżonka "smakuje jak piwo z oranżadą z landrynek". To było bardzo trafne określenie.Ciekawe było to, że za 2,20 Funta można było kupić 1 szklaneczkę 1 Pint, 2 szklaneczki po 0,5 Pint lub 3 szklaneczki po 0,3 Pint. W ten sposób można było spróbować większość podawanych ale. Ja spróbowałem jeszcze 4 i śmiało twierdzę, że wszystkie były ciekawsze w smaku od naszego krajowego produktu. Mówiąc szczerze Plum nie zasługuje na miano Real Ale.

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9789

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fruupp Wyświetlenie odpowiedzi
              Mówiąc szczerze Plum nie zasługuje na miano Real Ale.
              Szczerze mówisz... , ale czego się spodziewać po ludziach, którzy jeżdżą pod prąd?

              Comment

              • coachu
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.09
                • 225

                #67
                Z dyskusji kopyra z petrusem wynika tylko jeden wniosek: czy mamy do czynienia z Londynem czy z Warszawą (szerzej: rynkiem angielskim czy polskim) znalezienie knajpki z dobrym piwem to jak szukanie igły w stogu siana, a czy w jednym stogu są 3 igły a w drugim 4 to ma już znaczenie naprawdę II-go jak nie III-rzędne.

                Oczywiście zestawienie liczby 660 browarów wobec 70 robi wrażenie ale pytanie zasadnicze jak wygląda koncentracja na rynku (95% najmniejszych browarów, czyli 627 ile ma łącznie udziału w rynku? 1%, 3%, 5% a może 10% czy nawet 20%?), wtedy może się okazać, że szafowanie tymi liczbami nie ma większego sensu.
                golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię

                (...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
                - Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coachu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Z dyskusji kopyra z petrusem wynika tylko jeden wniosek: czy mamy do czynienia z Londynem czy z Warszawą (szerzej: rynkiem angielskim czy polskim) znalezienie knajpki z dobrym piwem to jak szukanie igły w stogu siana, a czy w jednym stogu są 3 igły a w drugim 4 to ma już znaczenie naprawdę II-go jak nie III-rzędne.

                  Jeżeli się wcześniej nie przygotuje do szukania, to tak. W sieci jest wiele stron gdzie bez problemu można znaleźć adresy tych knajp i wtedy nie szuka się igły, tylko idzie prostą drogą na piwo.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coachu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z dyskusji kopyra z petrusem wynika tylko jeden wniosek: czy mamy do czynienia z Londynem czy z Warszawą (szerzej: rynkiem angielskim czy polskim) znalezienie knajpki z dobrym piwem to jak szukanie igły w stogu siana, a czy w jednym stogu są 3 igły a w drugim 4 to ma już znaczenie naprawdę II-go jak nie III-rzędne.

                    Oczywiście zestawienie liczby 660 browarów wobec 70 robi wrażenie ale pytanie zasadnicze jak wygląda koncentracja na rynku (95% najmniejszych browarów, czyli 627 ile ma łącznie udziału w rynku? 1%, 3%, 5% a może 10% czy nawet 20%?), wtedy może się okazać, że szafowanie tymi liczbami nie ma większego sensu.
                    Z koncentracją rynku po prostu trzeba się pogodzić. Tak jest wszędzie i to nam tak naprawdę lata. My, świadomi piwosze stanowimy obecnie jakieś (mam taką nadzieję) promile rynku, gdyby udało nam się dojść do sytuacji, gdy świadomi piwosze będą stanowić 5% rynku to będzie raj. Bo 5% rynku nawet najwięksi nie zlekceważą.

                    Druga sprawa - dla nas ma kolosalne znacznie, czy te dajmy 3-5% rynku, które mają najmniejsi dzieli się na 30 browarów, czy na 300. To jest zdecydowanie większa różnorodność. Jakie pole to otwiera dla turystyki piwnej. Po drugie przy obecnym rozwoju internetu i przesyłek kurierskich wiele z małych browarów wysyła piwa w beczkach ~5-10L gdzie można sobie w domu ją powoli opróżniać. Nie ma w ogóle co porównywać tych dwóch rynków, bo po prostu my nigdy takiego poziomu nie osiągniemy. Jak osiągnęlibyśmy 1/3 tego to będzie raj na ziemi.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • a1410
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.08
                      • 613

                      #70
                      Gwoli ścisłości: w Wielkiej Brytanii jest nie 660 ale ponad 700 browarów. Good Beer Guide z 2009 roku podaje liczbę 711.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Gwoli ścisłości: w Wielkiej Brytanii jest nie 660 ale ponad 700 browarów. Good Beer Guide z 2009 roku podaje liczbę 711.
                        A, to być może liczba 660 browarów odnosi się tylko do browarów warzących real ale. No to tym bardziej szokujący wynik.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • cap-n-go
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.05
                          • 273

                          #72
                          Wracając do samego początku tematu - nie wiem czy zauważyliście pewną prawidłowość, że co jakiś czas pojawia się na forum osoba, która koniecznie musi podkreślić że jest światowa i gdzie to nie była (tu akurat Nepal, miesiąc temu był "zawodnik: z Chicago i Szanghaju czy innym Tokyo ) i okazując wyższość stwierdzić wprost lub pośrednio "co tu te prostaczki wypisują". Jakaś plaga?

                          Comment

                          • granat862
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.12
                            • 945

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jakaś plaga?
                            Globalizacja
                            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                            Comment

                            • purc
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.02
                              • 650

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Globalizacja
                              Przecież możecie nadal siedzieć pod strzechą i upajać sie Noteckim do końca swoich dni, a tych , którzy ośmielili sie wyjść z polskiego grajdołka wciągać z okrzykami świętego oburzenia z powrotem do kotła, dzierżąc dumnie nowe hasło :Polak katolik pije Ciechana do woli./i WARA od naszych świętości/.

                              Comment

                              • purc
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2009.02
                                • 650

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedzi
                                Kolesiowi który proponuje Jevera zamiast Noteckiego polecam zostać w tym Nepalu i pić kozie mleko. Mam wrażenie że wyjechał pierwszy raz za granicę i egzaltuje się za bardzo bo zobaczył weizena po raz pierwsz. 'Pensjonarskie pienia' - tu ludzie wypili więcej piw niż ty 'murzynów w afryce widziałeś' (nie pamiętam skąd ten cytat )
                                Synku, w Nepalu jest co najmniej 8 dobrych lagerów /3 na licencji , reszta własna/, poziom, o którym polskie koncerny moga tylko marzyć. A do Berlina jest tylko 6 godzin - może tam uda Ci się utopić agresję w Jeverze./beczkowym/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X