Ocena piw & czy w Polsce jest lepiej niż w Wielkiej Brytanii

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

Taki strażak, Zdzisiek, Franek,Kewin, John mają tę przewage nad "fachowcem"że są tam na miejscu, piją piwo po pracy, to oni tworzą ten rynek. Nie przeczytali li tylko przewodnika, często będącego li tylko reklamą czy też odbyli celowaną 2 tygodniową wycieczke. Czymże to pierwszy lepszy strażak jest gorszy od pierwszego lepszego sklepikarza? Ups koniec jakichkolwiek dyskusji na takim poziomie to ja niebęde rozmawiał. Przedszkole mam już za sobą.
    Last edited by gobong; 2009-11-15, 12:44.

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Będąc tak długo po za krajem zapomniałeś polskiej ortografii?
      A po drugie większość w Polsce lubi, ba nawet ceni Tyskie. I co będziesz twierdził również że to jest najlepsze piwo w tym kraju? Jak to mówią "miliony much się nie może mylić"
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
        Czymże to pierwszy lepszy strażak jest gorszy od pierwszego lepszego sklepikarza?

Telewizja zrobiła ze strażaka autorytet w sprawie Anglii i ludzie mu wierzą. Kazali mu powiedzieć, że mu brakuje polskiego piwa to mówi, bierze za to kasę. Tylko jaki sens jest wierzyć kabareciarzom?

Mamy zacząć pić polskie koncernówki, bo jakiś strażak z Anglii mówi, że są dobre?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedzi
          OK, ja się wyłączam z tej bezsensownej dyskusji
          Róbta co chceta, przeca wy wszytko najlepiej wieta !!
          Niedługo koledzy z Trójmiasta udają się do Lądynu więc pewno napiszą co jest i jak.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Taki strażak, Zdzisiek, Franek,Kewin, John mają tę przewage nad "fachowcem"że są tam na miejscu, piją piwo po pracy, to oni tworzą ten rynek.
            Gdybyś nie zauważył nie cenimy tu zbytnio Tyskiego, Żubra czy Żywca, choć te piwa są wybierane przez miliony Zdziśków, Franków i pewnie też przez Kevina. Mało mnie interesuje, że większość Samów, Peterów czy Johnów wybiera na Wyspach Stellę Artoisa, Carlsberga czy Fostersa, dla mnie coś innego stanowi dorobek tamtego piwowarstwa.
            Mało mnie interesuje, że stouty w Irlandii tracą na rzecz kontynentalnych lagerów. Dla mnie to właśnie dry stout jest tym, za co cenię Irlandię.
            Mało mnie interesuje, że Belgowie zapijają się Jupilerem, Stellą czy Alken Maes dla mnie te piwa są bezwartościowe, a całe bogactwo piw belgijskich utożsamiają "wynalazki" klasztorne, saison i tfu... zepsute lambiki, sour ales itd. które przeciętny Zenek, John czy Hans uzna ze zepsute piwo.

Nie przeczytali li tylko przewodnika, często będącego li tylko reklamą czy też odbyli celowaną 2 tygodniową wycieczke. Czymże to pierwszy lepszy strażak jest gorszy od pierwszego lepszego sklepikarza?
            Tym się różni, że ten sklepikarz, czyli ja nie pije od dziesięciu lat tego samego piwa, tylko praktycznie codziennie pije inne piwo i kilka godzin dziennie poświęca właśnie zgłębianiu wszystkiego co dotyczy piwa. Także wybacz, ale jestem przekonany o tym, że w temacie piwa to Kevin Aiston przy mnie wysiada. Jak Ci to nie pasi to nie musi, ja jednak jestem wartości swej (w temacie piwa) w pełni świadomy, świadomy, że hej.

Ups koniec jakichkolwiek dyskusji na takim poziomie to ja niebęde rozmawiał. Przedszkole mam już za sobą.
            Nie chcesz dyskutować, to nie dyskutuj. O końcu dyskusji nie Ty będziesz jednak decydował.
            Last edited by ART; 2009-11-15, 16:52. Powód: cyt.
            blog.kopyra.com

Comment

• jurkas74
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.04
              • 57

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Będąc tak długo po za krajem zapomniałeś polskiej ortografii?
              A po drugie większość w Polsce lubi, ba nawet ceni Tyskie. I co będziesz twierdził również że to jest najlepsze piwo w tym kraju? Jak to mówią "miliony much się nie może mylić"

Nie chcąc być złośliwym chciałbym dodać, że są również wybitni fachowcy i smakosze, którzy nagrodzili Lecha w pewnym konkursie. I nie wiem w czym są lepsi od tej większości co lubi Tyskie.

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

Faktycznie, punktacja dla Lecha na poziomie 2,9 w skali 2-5 to wybitna nagroda.
                Last edited by ART; 2009-11-15, 16:58.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jurkas74
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.04
                  • 57

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  Faktycznie, punktacja dla Lecha na poziomie 2,9 w skali 2-5 to wybitna nagroda.
                  Szkoda, że nie ma tego w oficjalnym komunikacie:
                  "Wyniki I Konsumenckiego Konkursu Piw Bractwa Piwnego

31 maja 2009 roku w łódzkim pubie Peron 6 przeprowadzono finałową degutację kończącą trwający od kilku tygodni konkurs. Oto wyniki oceny:

Grupa I
                  Piwa jasne do 11%
                  Goolman - Perła Lublin
                  Zwierzyniec Pils - Perła Lublin
                  Zdrojowe lekkie – Konstancin

Grupa II
                  Piwa jasne 11,1-12%
                  Lech Premium - Komp. Piw.
                  Tyskie Gronie - Komp. Piw.
                  Łomża Export - Łomża
                  "
                  Zaraz będą opowiastki o regulaminie itp., szkoda że nikt o tym nie pomyślał zanim pozwolił żeby swoim nazwiskiem to firmować.

Comment

• purc
                    • 2009.02
                    • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedzi
                    Drogi kolego
                    Taka wymiana złośliwosci do niczego nas nie doprowadzi. Fakt, że obaj lubimy piwo powinna raczej skłonić nas do przyjaznej wymiany opinii, co właśnie proponuję. A temat czy lepiej w Polsce czy w Anglii. Jutro napiszę o spędzonych w lipcu w Anglii 2 tygodniach - może ocenicie sami jak tam jest z Real Ale.
                    pozdrawiam
                    Oto piwa degustowane /wypite/w pubach podczas dwutygodniowego zwiedzania katedr, rezydencji etc. / nie browarów/ w lipcu we Wschodniej i Srodkowej Anglii w tym roku. Lista według kolejności degustowania. Korzystam wyłącznie z moich notatek.
                    29.06
                    1.Wychwood Hobgoblin 4,5% Oxfordshire
                    2.Shepherd"s Neame Master's Brew 3,7% Kent
                    3.Harvey's Best Bitter 4,0% Sussex
                    30.06
                    4.Shepherd's Neame Spitfire 4,3% Kent
                    5.Wells & Young Bombardier 4,3% Bedfordshire
                    6.Shepherd's Neame Kent's Best 4,1% Kent
                    7.Greene King IPA 3,6%
                    8.King & Barnes Draught Bitter 3,5% Dorset
                    1.07
                    9.Wadworth 6X 4,3% Wiltshire
                    10.Timothy Taylor Landlord 4,3%
                    11.Courage Best Bitter 4,0%
                    12.Batesman's Triple X B /extra bitter/ 4,8%
                    13.Harviestoun Dragonfly bitter 3,6%
                    14.The Celt Experience /Walia/ Golden 4,3%
                    15.Wyre Piddle Flying Piddle 3,6%
                    2.07
                    16. Brill Vale Nickey's Mill 4,3%
                    17.Fuller's London Pride 4,3%
                    18.Cropton Yorkshire Warrior4,4% Yorkshire
                    19.Cerne Abbas Giant 4,3% Dorchester Dorset Najlepsze piwo degustowane
                    z butelki browar Chiltern /Buckinghamshire/ Battle of English 5,0%, Battle of John Hampden 4,8% oba b.dobre
                    3.07
                    20.Thwaite's Original 3,6% Blackburn,Lancashire
                    21.Border Counties /Walia/ Becon /?/ 3,6%
                    22.Greene King Abbot's Ale 5%
                    23.Bateman's Miss South Africa 4,1%
                    24.Butcoombe Bitter 4,0% Bristol
                    25.O'Hanlons Yellow Hammer 4,3% Devon
                    26.Davenport's Natterjack 4,3%
                    27.Hanckoc's William Hanckoc's HB 3.6%
                    4.07
                    28.Marston's Lord Taverner's Ale 4,2% Amber Ale Burton
                    29. Hook Norton Inspired 4,5% Oxfordshire
                    30.Morland Old Speckled Hen 4,5%
                    5.07
                    31.Marston's Pedigree 4,5% Burton
                    32.Black Sheep Best Bitter 3,8% Masham Yorkshire
                    33.Adnams Broadside 4,7% East Anglia
                    34.Flowers Strong Ale Original 4,8% Shropshire
                    35.Purity Pure Gold 3,8% Warwickshire
                    36.Greene King Dallaglio's Heroes 4,2%
                    37.Ringwood Boondoggle 4,0% Hampshire
                    38.Jennings Bitter 3,8% Cumbria
                    6.07
                    39.Adnams Bitter 3.6%
                    40.Green Jack Brewing Canary Pale Ale 3,8% Suffolk
                    7.07
                    41.Cambridge University 1209 Ale 4%
                    42.Greene King Mild Ale 3%
                    43.Milton Brewery Sackcloth 4,3% Cambridge
                    44.Milton Brewery Jericho bitter 4,8%
                    45.Woodford's Wherry Best Bitter 3,8% Norfolk
                    46.Timohy Taylor Golden Best 3,5%
                    47.Harviestoune Bitter & Twisted Blond Bier 3,8%
                    48.Wickwar Banker's Draft 4% Gloucestershire
                    49.Marston's Ashes Ale 4,1%
                    8.07
                    50.Iceni Norfolk bottle conditioned 4,2%
                    9.07
                    51.Fox Brewery Norfolk Nelson's Blood Bitter 5,1% /with rum & spices/ bottle conditioned
                    52.Saltaire Cherry Stout 4,7% Yorkshire
                    53.Tetley's Bitter 3,6%
                    54.Adnams Explorer 4,3%
                    55.Hydes Your Bard 4,1% Manchester
                    56.Macclesfield Windgatherer 4,3% Manchester
                    57.Greene King XX Mild 3,0%
                    58.Greenjack Brewing Company Mahseer IPA
                    59.Nethergate Brewery Jolly Farmer 4,0%
                    60.Buffy's Norwich Terrier Norfolk
                    10.07
                    61.Westerham IPA 5%
                    11.07
                    62. Courage Director's Bitter 4,6%

Najlepsze piwo:
                    Cerne Abbas Giant
                    Wybitne:
                    Hobgoblin
                    Spitfire
                    Harvey's Best Bitter
                    Bardzo dobre:
                    Timothy Taylor Landlord
                    Harviestoun Dragonfly /Szkocja/
                    The Celt Experience Golden /Walia/
                    Greene King Abbot's Ale
                    Marston's Lord Taverner's Ale

Wszystkie powyższe piwa /poza wymienionymi jako "bottle conditioned"/to real ales z beczki , nalewane przy pomocy hand pump .Starałem sie przy pomocy tej listy wykazać , ze brednie opowiadane przez Petrusa i jemu podobnych na temat rzekomej niedostępności Real Ales w Anglii i naszej podobno wyższości w dziedzinie piw niepasteryzowanych, to rezultat wyłacznie lenistwa albo może przekory /w dyskusji/.Absolutna większość pubów w Anglii posiada co najmnie 2-3 real ales. Tylko raz natknałem się na pub wyłacznie z lagerami i tzw. smoothies.Byłem w kilkunastu miastach od Rochester i Cambridge po Gloucester i Bristol na zachodzie - nie ma problemu z Real Ales!!/Podobnie było na analogicznej wycieczce po Anglii Południowej w zeszłym roku.Jednak jest inny problem: prawie kompletny brak piw typu stout /piłem raz!/ albo porter /nie ma w ogóle/ z beczki. Tylko bittery i inne ales./zreszta dla nich bitter to nie ale!!/.No ale i tak to było niezwykłe przeżycie - kilka z tych piw zaliczam do najlepszych, jakie piłem w zyciu. Myslę - i goraco zachęcam kazdego piwosza - że degustacja angielskich ales z beczki w Anglii /a ogromna wiekszość była naprawdę wyśmienita/ może zmienić wasze podejście do tego, czym może być piwo i zrozumieć, że świat nie kończy się w Ciechanowie.

Comment

• grzech
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.04
                      • 4592

A ja k... byłem tydzień w Londynie i wytrąbiłem tam ponad 40 rozmaitych piw. I też robiłem notatki. A jak byłem w Holandii to zachlewałem się holenderskimi piwami w nieprzyzwoitych ilościach. I też robiłem notatki.

A teraz siedzę w Polsce, gdzie robi się lagery. I jak mi któryś posmakuje, nie będę się tego wstydził.

Kolego Szanowny. Jadną z naczelnych zasad wszelakich kulinarnych podróży jest spożywanie produktów lokalnych. Nie piłem lagerów w Wlk. Brytanii, a w Polsce nie będę szukał piw klasztornych. Jest pewna ilość dobrych piw polskich i je piję.

Jak będziesz chciał znów kogoś pouczać, załóż sobie własny temat i nie wpieprzaj się w Piwo-Konkretnie, bo trzeba potem ciąć temat.

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurkas74 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zaraz będą opowiastki o regulaminie itp., szkoda że nikt o tym nie pomyślał zanim pozwolił żeby swoim nazwiskiem to firmować.
                        Nie łudź się, z mojej strony nie będzie opowiastek. Jak masz jakieś uwagi do konkursu to uderzaj do organizatora, to nie jest temat do dyskusji o konkursie.
                        Last edited by ART; 2009-11-15, 20:31.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• zgroza
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2008.03
                          • 3605

Brawo purc! Piękny post!
                          Jako że na wyspach byłem jedynie jako 13-latek, nie mogłem szarpnąć się na taką rozpiskę, a nie chciałem się wcinać z Daniami, Szwecjami czy innym Szwajcariami.
                          Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• purc
                            • 2009.02
                            • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech Wyświetlenie odpowiedzi
                            A ja k... byłem tydzień w Londynie i wytrąbiłem tam ponad 40 rozmaitych piw. I też robiłem notatki. A jak byłem w Holandii to zachlewałem się holenderskimi piwami w nieprzyzwoitych ilościach. I też robiłem notatki.

A teraz siedzę w Polsce, gdzie robi się lagery. I jak mi któryś posmakuje, nie będę się tego wstydził.

Kolego Szanowny. Jadną z naczelnych zasad wszelakich kulinarnych podróży jest spożywanie produktów lokalnych. Nie piłem lagerów w Wlk. Brytanii, a w Polsce nie będę szukał piw klasztornych. Jest pewna ilość dobrych piw polskich i je piję.

Jak będziesz chciał znów kogoś pouczać, załóż sobie własny temat i nie wpieprzaj się w Piwo-Konkretnie, bo trzeba potem ciąć temat.
                            Miły i jakże sympatyczny kolego. Nikogo nie pouczam, apeluję tylko o zdrowy rozsądek w ocenach.Bo Polacy - czego jestes,jak widać, najlepszym przykładem - sa zakompleksionym, niewielkim jeśli chodzi o znaczenie, narodem w środku Europy, który tępi każdego, kto ma inne zdanie niż większość / Twoja pryncypialny patriotyzm poraża - te wszystkie k... , zachlewałem, wpieprzaj.. / tak trzymaj, to głos Prawdziwego Polaka.

Comment

• a1410
                              • 2003.08
                              • 613

Gratuluję Purc! Świetny, bo rzeczowy i bardzo trafny tekst i do tego podparty niepodważalnymi argumentami. Super!

Comment

• purc
                                • 2009.02
                                • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                                Brawo purc! Piękny post!
                                Jako że na wyspach byłem jedynie jako 13-latek, nie mogłem szarpnąć się na taką rozpiskę, a nie chciałem się wcinać z Daniami, Szwecjami czy innym Szwajcariami.
                                Dzięki. Sa jeszcze na świecie sensowni ludzie.

Comment

Przetwarzanie...
                                X