Taki strażak, Zdzisiek, Franek,Kewin, John mają tę przewage nad "fachowcem"że są tam na miejscu, piją piwo po pracy, to oni tworzą ten rynek. Nie przeczytali li tylko przewodnika, często będącego li tylko reklamą czy też odbyli celowaną 2 tygodniową wycieczke. Czymże to pierwszy lepszy strażak jest gorszy od pierwszego lepszego sklepikarza? Ups koniec jakichkolwiek dyskusji na takim poziomie to ja niebęde rozmawiał. Przedszkole mam już za sobą.
Ocena piw & czy w Polsce jest lepiej niż w Wielkiej Brytanii
Collapse
X
-
Będąc tak długo po za krajem zapomniałeś polskiej ortografii?
A po drugie większość w Polsce lubi, ba nawet ceni Tyskie. I co będziesz twierdził również że to jest najlepsze piwo w tym kraju? Jak to mówią "miliony much się nie może mylić"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziCzymże to pierwszy lepszy strażak jest gorszy od pierwszego lepszego sklepikarza?
Telewizja zrobiła ze strażaka autorytet w sprawie Anglii i ludzie mu wierzą. Kazali mu powiedzieć, że mu brakuje polskiego piwa to mówi, bierze za to kasę. Tylko jaki sens jest wierzyć kabareciarzom?
Mamy zacząć pić polskie koncernówki, bo jakiś strażak z Anglii mówi, że są dobre?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika petrus33 Wyświetlenie odpowiedziOK, ja się wyłączam z tej bezsensownej dyskusji
Róbta co chceta, przeca wy wszytko najlepiej wieta !!Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziTaki strażak, Zdzisiek, Franek,Kewin, John mają tę przewage nad "fachowcem"że są tam na miejscu, piją piwo po pracy, to oni tworzą ten rynek.
Mało mnie interesuje, że stouty w Irlandii tracą na rzecz kontynentalnych lagerów. Dla mnie to właśnie dry stout jest tym, za co cenię Irlandię.
Mało mnie interesuje, że Belgowie zapijają się Jupilerem, Stellą czy Alken Maes dla mnie te piwa są bezwartościowe, a całe bogactwo piw belgijskich utożsamiają "wynalazki" klasztorne, saison i tfu... zepsute lambiki, sour ales itd. które przeciętny Zenek, John czy Hans uzna ze zepsute piwo.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziNie przeczytali li tylko przewodnika, często będącego li tylko reklamą czy też odbyli celowaną 2 tygodniową wycieczke. Czymże to pierwszy lepszy strażak jest gorszy od pierwszego lepszego sklepikarza?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziUps koniec jakichkolwiek dyskusji na takim poziomie to ja niebęde rozmawiał. Przedszkole mam już za sobą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziBędąc tak długo po za krajem zapomniałeś polskiej ortografii?
A po drugie większość w Polsce lubi, ba nawet ceni Tyskie. I co będziesz twierdził również że to jest najlepsze piwo w tym kraju? Jak to mówią "miliony much się nie może mylić"
Nie chcąc być złośliwym chciałbym dodać, że są również wybitni fachowcy i smakosze, którzy nagrodzili Lecha w pewnym konkursie. I nie wiem w czym są lepsi od tej większości co lubi Tyskie.
Comment
-
-
Faktycznie, punktacja dla Lecha na poziomie 2,9 w skali 2-5 to wybitna nagroda.Last edited by ART; 2009-11-15, 16:58.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziFaktycznie, punktacja dla Lecha na poziomie 2,9 w skali 2-5 to wybitna nagroda.
"Wyniki I Konsumenckiego Konkursu Piw Bractwa Piwnego
31 maja 2009 roku w łódzkim pubie Peron 6 przeprowadzono finałową degutację kończącą trwający od kilku tygodni konkurs. Oto wyniki oceny:
Grupa I
Piwa jasne do 11%
Goolman - Perła Lublin
Zwierzyniec Pils - Perła Lublin
Zdrojowe lekkie – Konstancin
Grupa II
Piwa jasne 11,1-12%
Lech Premium - Komp. Piw.
Tyskie Gronie - Komp. Piw.
Łomża Export - Łomża
"
Zaraz będą opowiastki o regulaminie itp., szkoda że nikt o tym nie pomyślał zanim pozwolił żeby swoim nazwiskiem to firmować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziDrogi kolego
Taka wymiana złośliwosci do niczego nas nie doprowadzi. Fakt, że obaj lubimy piwo powinna raczej skłonić nas do przyjaznej wymiany opinii, co właśnie proponuję. A temat czy lepiej w Polsce czy w Anglii. Jutro napiszę o spędzonych w lipcu w Anglii 2 tygodniach - może ocenicie sami jak tam jest z Real Ale.
pozdrawiam
29.06
1.Wychwood Hobgoblin 4,5% Oxfordshire
2.Shepherd"s Neame Master's Brew 3,7% Kent
3.Harvey's Best Bitter 4,0% Sussex
30.06
4.Shepherd's Neame Spitfire 4,3% Kent
5.Wells & Young Bombardier 4,3% Bedfordshire
6.Shepherd's Neame Kent's Best 4,1% Kent
7.Greene King IPA 3,6%
8.King & Barnes Draught Bitter 3,5% Dorset
1.07
9.Wadworth 6X 4,3% Wiltshire
10.Timothy Taylor Landlord 4,3%
11.Courage Best Bitter 4,0%
12.Batesman's Triple X B /extra bitter/ 4,8%
13.Harviestoun Dragonfly bitter 3,6%
14.The Celt Experience /Walia/ Golden 4,3%
15.Wyre Piddle Flying Piddle 3,6%
2.07
16. Brill Vale Nickey's Mill 4,3%
17.Fuller's London Pride 4,3%
18.Cropton Yorkshire Warrior4,4% Yorkshire
19.Cerne Abbas Giant 4,3% Dorchester Dorset Najlepsze piwo degustowane
z butelki browar Chiltern /Buckinghamshire/ Battle of English 5,0%, Battle of John Hampden 4,8% oba b.dobre
3.07
20.Thwaite's Original 3,6% Blackburn,Lancashire
21.Border Counties /Walia/ Becon /?/ 3,6%
22.Greene King Abbot's Ale 5%
23.Bateman's Miss South Africa 4,1%
24.Butcoombe Bitter 4,0% Bristol
25.O'Hanlons Yellow Hammer 4,3% Devon
26.Davenport's Natterjack 4,3%
27.Hanckoc's William Hanckoc's HB 3.6%
4.07
28.Marston's Lord Taverner's Ale 4,2% Amber Ale Burton
29. Hook Norton Inspired 4,5% Oxfordshire
30.Morland Old Speckled Hen 4,5%
5.07
31.Marston's Pedigree 4,5% Burton
32.Black Sheep Best Bitter 3,8% Masham Yorkshire
33.Adnams Broadside 4,7% East Anglia
34.Flowers Strong Ale Original 4,8% Shropshire
35.Purity Pure Gold 3,8% Warwickshire
36.Greene King Dallaglio's Heroes 4,2%
37.Ringwood Boondoggle 4,0% Hampshire
38.Jennings Bitter 3,8% Cumbria
6.07
39.Adnams Bitter 3.6%
40.Green Jack Brewing Canary Pale Ale 3,8% Suffolk
7.07
41.Cambridge University 1209 Ale 4%
42.Greene King Mild Ale 3%
43.Milton Brewery Sackcloth 4,3% Cambridge
44.Milton Brewery Jericho bitter 4,8%
45.Woodford's Wherry Best Bitter 3,8% Norfolk
46.Timohy Taylor Golden Best 3,5%
47.Harviestoune Bitter & Twisted Blond Bier 3,8%
48.Wickwar Banker's Draft 4% Gloucestershire
49.Marston's Ashes Ale 4,1%
8.07
50.Iceni Norfolk bottle conditioned 4,2%
9.07
51.Fox Brewery Norfolk Nelson's Blood Bitter 5,1% /with rum & spices/ bottle conditioned
52.Saltaire Cherry Stout 4,7% Yorkshire
53.Tetley's Bitter 3,6%
54.Adnams Explorer 4,3%
55.Hydes Your Bard 4,1% Manchester
56.Macclesfield Windgatherer 4,3% Manchester
57.Greene King XX Mild 3,0%
58.Greenjack Brewing Company Mahseer IPA
59.Nethergate Brewery Jolly Farmer 4,0%
60.Buffy's Norwich Terrier Norfolk
10.07
61.Westerham IPA 5%
11.07
62. Courage Director's Bitter 4,6%
Najlepsze piwo:
Cerne Abbas Giant
Wybitne:
Hobgoblin
Spitfire
Harvey's Best Bitter
Bardzo dobre:
Timothy Taylor Landlord
Harviestoun Dragonfly /Szkocja/
The Celt Experience Golden /Walia/
Greene King Abbot's Ale
Marston's Lord Taverner's Ale
Wszystkie powyższe piwa /poza wymienionymi jako "bottle conditioned"/to real ales z beczki , nalewane przy pomocy hand pump .Starałem sie przy pomocy tej listy wykazać , ze brednie opowiadane przez Petrusa i jemu podobnych na temat rzekomej niedostępności Real Ales w Anglii i naszej podobno wyższości w dziedzinie piw niepasteryzowanych, to rezultat wyłacznie lenistwa albo może przekory /w dyskusji/.Absolutna większość pubów w Anglii posiada co najmnie 2-3 real ales. Tylko raz natknałem się na pub wyłacznie z lagerami i tzw. smoothies.Byłem w kilkunastu miastach od Rochester i Cambridge po Gloucester i Bristol na zachodzie - nie ma problemu z Real Ales!!/Podobnie było na analogicznej wycieczce po Anglii Południowej w zeszłym roku.Jednak jest inny problem: prawie kompletny brak piw typu stout /piłem raz!/ albo porter /nie ma w ogóle/ z beczki. Tylko bittery i inne ales./zreszta dla nich bitter to nie ale!!/.No ale i tak to było niezwykłe przeżycie - kilka z tych piw zaliczam do najlepszych, jakie piłem w zyciu. Myslę - i goraco zachęcam kazdego piwosza - że degustacja angielskich ales z beczki w Anglii /a ogromna wiekszość była naprawdę wyśmienita/ może zmienić wasze podejście do tego, czym może być piwo i zrozumieć, że świat nie kończy się w Ciechanowie.
Comment
-
-
A ja k... byłem tydzień w Londynie i wytrąbiłem tam ponad 40 rozmaitych piw. I też robiłem notatki. A jak byłem w Holandii to zachlewałem się holenderskimi piwami w nieprzyzwoitych ilościach. I też robiłem notatki.
A teraz siedzę w Polsce, gdzie robi się lagery. I jak mi któryś posmakuje, nie będę się tego wstydził.
Kolego Szanowny. Jadną z naczelnych zasad wszelakich kulinarnych podróży jest spożywanie produktów lokalnych. Nie piłem lagerów w Wlk. Brytanii, a w Polsce nie będę szukał piw klasztornych. Jest pewna ilość dobrych piw polskich i je piję.
Jak będziesz chciał znów kogoś pouczać, załóż sobie własny temat i nie wpieprzaj się w Piwo-Konkretnie, bo trzeba potem ciąć temat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurkas74 Wyświetlenie odpowiedziZaraz będą opowiastki o regulaminie itp., szkoda że nikt o tym nie pomyślał zanim pozwolił żeby swoim nazwiskiem to firmować.Last edited by ART; 2009-11-15, 20:31.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech Wyświetlenie odpowiedziA ja k... byłem tydzień w Londynie i wytrąbiłem tam ponad 40 rozmaitych piw. I też robiłem notatki. A jak byłem w Holandii to zachlewałem się holenderskimi piwami w nieprzyzwoitych ilościach. I też robiłem notatki.
A teraz siedzę w Polsce, gdzie robi się lagery. I jak mi któryś posmakuje, nie będę się tego wstydził.
Kolego Szanowny. Jadną z naczelnych zasad wszelakich kulinarnych podróży jest spożywanie produktów lokalnych. Nie piłem lagerów w Wlk. Brytanii, a w Polsce nie będę szukał piw klasztornych. Jest pewna ilość dobrych piw polskich i je piję.
Jak będziesz chciał znów kogoś pouczać, załóż sobie własny temat i nie wpieprzaj się w Piwo-Konkretnie, bo trzeba potem ciąć temat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziBrawo purc! Piękny post!
Jako że na wyspach byłem jedynie jako 13-latek, nie mogłem szarpnąć się na taką rozpiskę, a nie chciałem się wcinać z Daniami, Szwecjami czy innym Szwajcariami.
Comment
-
Comment