European Beer Star 2009 - wyniki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.11
    • 2478

    European Beer Star 2009 - wyniki

    W tym roku startowała rekordowa ilość 836 piw z 30 krajów. Piwa te oceniało 76 jurorów w 41 kategoriach. Nie obyło się bez niespodzianek. Szczegóły tutaj. Tym razem tylko jedno piwo z polski znalazło się na podium (trzecie miejsce). Był to Okocim Premium Pils startujący w kategorii Bottom Fermented Beer with alternative cereals / Untergäriges Bier mit alternativen Getreidesorten. Chyba można przetłumaczyć tę katogorię jako Piwa dolnej fermentacji z surowcami alternatywnymi. Autorzy nazwy kategorii unikają widać sformułowania dodatki niesłodowane. Dodatkowo zwycięzcy w poszczególnych kategoriach oceniani byli przez konsumentów na targach Consumenta w Norymbergii. Oto wyniki:
    Consumers' Favourite 2009 in Gold
    „Saalfelder Bock” des Bürgerlichen Brauhauses Saalfeld, Deutschland
    Consumers' Favourite 2009 in Silber
    „Fürstentrunk” des Traunsteiner Hofbrauhauses, Deutschland
    Consumers' Favourite 2009 in Bronze
    „Drei-Kronen-Weizenbock” der Drei Kronen Brauerei Scheßlitz, Deutschland
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

    #2
    Jeżeli w konkursie startowało Linth Maisbier z tego samego browaru co zwycięski Dry Stout, to ta kategoria wygląda co najmniej podejrzanie.
    Piłem 4 piwa z listy (nie licząc Okocimia) i wszystkie mi smakowały bardzo.
    Kategoryzacja nie jest niepodważalna, ale cóż...
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Dlaczego nie wysyłamy porterów na takie konkursy?
      blog.kopyra.com

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.11
        • 2478

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Dlaczego nie wysyłamy porterów na takie konkursy?
        W ogóle dlaczego tak mało wysyłamy. Najmniejszym browarem, który wygrał w tym roku była rodzinna piwiarnia Drei Kronen z miasteczka Schleßlitz pod Bambergiem. Jej roczna produkcja to 1500 hl. W poprzednich dwóch latach wygrywała za swój Rauchbier, a w tym roku wygrał ich Weizenbock

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #5
          A, i nie dodatki niesłodowe, ale inne zboża.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
            A, i nie dodatki niesłodowe, ale inne zboża.
            Zgroza przecież wiadomo o co chodzi. O kukurydzę i syropy skrobiowe.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3605

              #7
              Tak, ale cukier już nie. Zresztą, z kukurydzą można dobre piwo zrobić http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=85113
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • darekd
                PremiumUżytkownik
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12376

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                W ogóle dlaczego tak mało wysyłamy.
                1. Bo wielu producentów nie wie, że takie imprezy w ogóle są
                2. Bo wielu producentów zdaje sobie sprawę, że produkuje kiepskiej jakości piwa
                3. Bo wielu producentów nie wie jak się zgłosić /brak znajomości języka, brak znajomości branży, brak wsparcia przez odpowiednie stowarzyszenie, które praktycznie nie działa/
                4. Bo wielu producentom najwyraźniej dobrze wciąż się powodzi i nie dba o to
                5. Bo wielu producentów woli kupić tytuł "dobre bo polskie", "prawdziwa polska jakość", w ten sposób taniej podcierając sobie biało - czerwoną flagą to i owo
                6. A przede wszystkim dlatego, że polskie piwowarstwo jest, było i jeszcze długo będzie zapóźnione. Problemy są nie tylko na poziomie piwa piwa, ale wymyślenia dlań nazwy czy zaprojektowania etykiety.
                7. Jakie piwowarstwo taki klient. Zauważyłem, że są już lokale, gdzie wprowadzono lepszej jakości piwa, ale często /niekiedy większość/ klienteli kosztuje nawet droższe piwo im znane. Bo opanowali dwie - trzy nazwy zakodowane w telewizorze i nie przeskoczą taki to ciężar

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                  (...) Najmniejszym browarem, który wygrał w tym roku była rodzinna piwiarnia Drei Kronen z miasteczka Schleßlitz pod Bambergiem. Jej roczna produkcja to 1500 hl. W poprzednich dwóch latach wygrywała za swój Rauchbier, a w tym roku wygrał ich Weizenbock
                  Wiemy o tym: http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=122
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                    7. Jakie piwowarstwo taki klient. Zauważyłem, że są już lokale, gdzie wprowadzono lepszej jakości piwa, ale często /niekiedy większość/ klienteli kosztuje nawet droższe piwo im znane. Bo opanowali dwie - trzy nazwy zakodowane w telewizorze i nie przeskoczą taki to ciężar
                    Bo droższe jest lepsze, przecież to oczywiste.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Zgroza przecież wiadomo o co chodzi. O kukurydzę i syropy skrobiowe.
                      Zgrozie chodziło o nieprecyzyjne tłumaczenie Skitofa. Ja widzę plus w tym, że Okocim startował właśnie w TAKIEJ kategorii.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.11
                        • 2478

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                        Pozazdrościć! Ale piłeś ich piwo czy nie?

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Ja widzę plus w tym, że Okocim startował właśnie w TAKIEJ kategorii.
                        Zgadzam się. Po pierwsze dobrze, że Niemcy taką kategorię ustanowili. Po drugie browar ma szansę, ale i musi określić precyzyjnie co warzy. A wszystkie piwa nie są wrzucane do jednego worka.

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                          Pozazdrościć! Ale piłeś ich piwo czy nie?
                          (...).
                          To chyba rzecz oczywista. Piłem nawet zwycięskiego pszenicznego koziołka, który był jeszcze w leżakowni.
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          Przetwarzanie...