Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • a1410
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.08
    • 613

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Niestety małe browary w Polsce mają pozycję lokalną, która nie pozwala na utrzymanie i w związku z tym stara się wypuszczać coraz dalej od komina piwo i boi sie ryzykować wylania skwaśniałego piwa w kanał. I tak zaczyna się ten slalom, tak jest zresztą nie tylko w Polsce
    Nie tylko w Polsce, czyli gdzie jeszcze? Może w Czechach?

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12479

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410
      Nie tylko w Polsce, czyli gdzie jeszcze? Może w Czechach?
      Też w Czechach, ale tam to kwestia filtracji. Dlatego tam, żeby podkreślić dodatkowy walor przyjęło się termin "kvasnicove"
      Zresztą to jest ciekawy problem, który nadmienił Czes.
      Nawet amerykańska koncernówa może być niepasteryzowana, co z tego że wyjałowiona.
      Z tego braku pasteryzacji robi się moim zdaniem prawie fetysz. Mało kto jest w stanie rozróżnić czy piwo jest czy nie jest niepasteryzowane, ale to dobry marketing.
      Jak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        Jak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...
        ooo własnie, tak sobie teraz myślę, w jakiej postaci dostarczane są piwa w beczkach z niezależnych amerykanskich browarów do Europy.

        Samolotem? Może przymarznąć w ładowni.
        Statkiem? w kontenerze latem może dostać niezłej temperatury.

        A piwa smakują tak, jak gbyby zbiornik leżakowy był za ścianą.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
          Też w Czechach, ale tam to kwestia filtracji. Dlatego tam, żeby podkreślić dodatkowy walor przyjęło się termin "kvasnicove"
          Zresztą to jest ciekawy problem, który nadmienił Czes.
          Nawet amerykańska koncernówa może być niepasteryzowana, co z tego że wyjałowiona.
          Z tego braku pasteryzacji robi się moim zdaniem prawie fetysz. Mało kto jest w stanie rozróżnić czy piwo jest czy nie jest niepasteryzowane, ale to dobry marketing.
          Jak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...
          Jestem tego samego zdania. Niech mi ktoś powie co łączy Ciechana Wybornego, Świeże, Dawne, Żywe i Acana? Nic. No chyba, że niskie nachmielenie, ale tu akurat brak pasteryzacji nie jest winien.

          Niepasteryzowane to po prostu słowo wytrych. I tym wytrychem posługują się też koncerny. Vide Kasztelan i Bosman. Piwo ma się bronić smakiem, a nie napisami na etykiecie. I tak naprawdę wtórne jest czy one mają pokrycie w rzeczywistości, czy nie.

          Pasteryzowany Primator Premium bije niestety większość z wymienionych przeze mnie wyżej piw na głowę.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            Czyli Konstancin podpasteryzowuje?
            Może i tak, ale po terminie spożycia piwo ich zmienia smak. Na inny, nie gorszy ale inny. Taki bardziej ziarnisty, chlebowy jak to niektórzy mówia.

            Da się pić nadal i to ze smakiem.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.
                Nie jadłem chleba lepszego niż zrobiony w domu na zakwasie lub u chłopa na wsi upieczonego na liściach chrzanu.

                Ale być może tak jest jak mówisz w dużych miastach. Nie wiem.

                Fastfood nie jest smaczny, jest po to aby zaspokoić chwilowy głód.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                  Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.
                  Ale czy chcesz powiedzieć, że nie ważne czy piwo jest smaczne, ważne czy nie jest pasteryzowane? Bo mi to brzmi, że nie ważne czy Polska będzie bogata, byle była katolicka.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                    Jestem tego samego zdania. Niech mi ktoś powie co łączy Ciechana Wybornego, Świeże, Dawne, Żywe i Acana? Nic. No chyba, że niskie nachmielenie, ale tu akurat brak pasteryzacji nie jest winien.

                    Niepasteryzowane to po prostu słowo wytrych. I tym wytrychem posługują się też koncerny. Vide Kasztelan i Bosman. Piwo ma się bronić smakiem, a nie napisami na etykiecie. I tak naprawdę wtórne jest czy one mają pokrycie w rzeczywistości, czy nie.

                    Pasteryzowany Primator Premium bije niestety większość z wymienionych przeze mnie wyżej piw na głowę.
                    Z grupsza się zgodzę. Czyli nie ma o po co bić piany. Prawda?
                    Nawet jeśli niektórzy uważają pieniacza za autorytet.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • pt47
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.08
                      • 39

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Z grupsza się zgodzę. Czyli nie ma o po co bić piany. Prawda?
                      Nawet jeśli niektórzy uważają pieniacza za autorytet.
                      Kogo uważasz za pieniacza?

                      Comment

                      • KrzynioF
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 33

                        Krzysztof - pisząc tłuki mam na myśli wiedzę którą podał pt74. Jeżeli niemal 100 % skuteczność pasteryzacji osiąga się na poziomie 27 JP, dla pewności przyjmuje się 30 JP to jaki piwowar podejmie się sterowaniem urządzeniem żeby podpasteryzować, spasteryzować, niedopasteryzować piwo na 15 JP i nie mieć 100% pewności, że piwo będzie mikrobiologicznie trwałe. Po co to robić? Po co to robić gdy wystarczy przetrzymać w pasteryzatorze butelki jakieś 3 min dłużej lub podnieść temperaturę pasteryzacji na pasteryzatorze tunelowym o jakieś 2 stopnie. Albo ktoś pasteryzuje skutecznie albo pieprzy robotę. Być może z niedostatków technicznych albo też z braku wiedzy w kwestii teorii pasteryzacji lub obsługi maszyn
                        Sam wiesz, że nawet w małym browarze, dzięki wiedzy, ciężkiej pracy i mądrym inwestycjom można zrobić trwałe i dobre piwo niepasteryzowane. Natomiast to co Czes napisał dotyczy czegoś innego. Czes na podstawie jednego browaru oskarżył wszystkie browary o brak etyki zawodowej. Oskarżył je o oszustwo. Wyłączył ze swoich oskarżeń tylko Carlsberga i KP nie wiedząc czemu. Czyżby w tych browarach nie było specjalistów, którzy potrafią pasteryzować z dokładnością do 5 JP?
                        Czes na oskarżenia lub choćby na sianie takich przypuszczeń trzeba mieć dowody. Dowody!

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
                          Kogo uważasz za pieniacza?
                          Odpowiedz najpierw na moje pytanie 13 postów wyżej.
                          Last edited by Seta; 2010-03-10, 23:53.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                            Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.
                            A czy mógłbyś zaargumentować to jakoś?
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12479

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF
                              Dowody!
                              Ktoś wyraża tylko przypuszczenie podparte przykładem Czarnkowa.
                              Skąd taka adrenalina?

                              Na temat jednego z piw od dłuższego czasu pojawiło się bardzo wiele opinii stwierdzających spadek jego jakości i jakiejś reakcji nie widać, choć wspomina się konkretny produkt. A tu taka nerwowość... Panowie niedługo się przecież spotkacie, to sobie wyjaśnicie. Przecież więcej szkody robi nieuczciwy producent niż osoba, którą tę nieuczciwość dostrzegła.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
                                Ktoś wyraża tylko przypuszczenie podparte przykładem Czarnkowa.
                                Skąd taka adrenalina?
                                Jak to mawiał pewien polityk w starożytnych czasach: wierzę tylko w zdementowane wiadomości.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...