Ta opcja jest przynajmniej od 2002 roku dostępna.
Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Niestety przychylam się do tej opinii.
Zarzuty dotyczące "piątej kolumny"... przypominają historyczne pogadanki o Hupce i Czai.
Szkoda, że wysuwane są przez osobę, która aspiruje /i są to aspiracje uprawnione/ do roli lidera wśród niezależnego piwowarstwa w Polsce.
Czy nie byłoby lepiej, zamiast atakować się tu, pewne stowarzyszenie i grupa browarów z nim związanych wydało oświadczenie, że potępiają praktyki czarnkowskie, że dokładają starań... itd.?
To chyba byłoby bardziej profesjonalne?
marekj aspiruje do liderowania wśród niezależnych browarów, Czes ma na koncie współpracę z innym niezależnym browarem, również aspirującym oraz sam chce być postrzegany jako lider niezależnego osądu. Oba stronnictwa obudowują się stronnikami lub zausznikami.
I tak to, zamiast poklepywania się po niezależnych tyłkach zaczynają stronnictwa lać się po mordach.
Tak widzę to ja konsument, który nie kryje, że ostatnio bardziej smakuje mu Zdrojowe Pasteryzowane niż Ciechan Wyborny n/pLast edited by leona; 2010-03-11, 12:01.Comment
-
Czes:
1. Działa w Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich
2. Współpracuje z Browarem Konstancin (jest autorem dwóch receptur)
3. Był inicjatorem założenia Stowarzyszenia Piwowarów Domowych z siedzibą w Brackim Browarze Zamkowym. Jest przewodniczącym tego stowarzyszenia.
3. Posiada najstarszy istniejący browar domowy.
4. Jest wykładowcą z tytułem doktora na Wydziale Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
5. Jest jurorem w różnych ogólnopolskich konkursach piwowarskich.
6. Przeprowadził analizę piw niepasteryzowanych i stwierdził, że Noteckie z Czarnkowa jest pasteryzowane.
7. Wyraził pogląd, że niektóre inne browary mogą nie przeprowadzać pełnej pasteryzacji.
8. Wyraził pogląd, że być może tylko piwa z Kompanii Piwowarskiej i Carlsberga są w pełni pasteryzowane.
9. Na forum browar.biz wyraził opinię o niektórych piwach.
To szerokie spektrum działalności.
Ale oczywiście z niektórymi poglądami możemy się nie zgadzać lub prosić o wyjaśnienia.Comment
-
Znajdujesz jakąś perwersyjną przyjemność w obrażaniu własnego narodu? Powiem tobie, że wśród grup rekonstrukcyjnych niemieckich i czeskich, jakie znam (a znam ponad czterdzieści), nie ma ani jednej, która by się nie podzieliła lub całkiem nie rozpadła w kilka lat po założeniu.
Komisja Etyki nic nie rozstrzygnie, zrobi się tylko awantura większa niż tu. A to z jednego powodu - jeśli Czes jest przewodniczącym, to jego badania NIE MOGĄ być podstawą do żadnych decyzji. Członkowie komisji muszą być bezstronni i opierać się na dowodach. W świetle wyjaśnień Czesa, zamieszczonych na forum, kryterium aktywności inwertazy nie jest oczywiste, a normy na "pasteryzację" nie ma.
Fajne, jak ten temat zamienił się w prywatne porachunki. A do tej pory to ja byłem ten najgorszy. Teraz jak ktoś powie, że się czepiam, dostanie od razu w trąbę.Comment
-
Dwa sprostowania, te piwa są niepasteryzowane, bo poddane filtracji wyjaławiającej, mowa o Kasztelanie n/p, Bosmanie n/p i pewnie też Piaście n/p z Carlsberg Polska. Natomiast Kompania Piwowarska nie produkuje żadnego piwa niepasteryzowanego. Dystrybuuje jedynie niepasteryzowane mikrofiltrowane piwo Miller Genuine Draught, które jest produkowane we Włoszech, przez browar należący (podobnie jak KP) do grupy SABMillera.Comment
-
Krzysztof - pisząc tłuki mam na myśli wiedzę którą podał pt74. Jeżeli niemal 100 % skuteczność pasteryzacji osiąga się na poziomie 27 JP, dla pewności przyjmuje się 30 JP to jaki piwowar podejmie się sterowaniem urządzeniem żeby podpasteryzować, spasteryzować, niedopasteryzować piwo na 15 JP i nie mieć 100% pewności, że piwo będzie mikrobiologicznie trwałe. Po co to robić? Po co to robić gdy wystarczy przetrzymać w pasteryzatorze butelki jakieś 3 min dłużej lub podnieść temperaturę pasteryzacji na pasteryzatorze tunelowym o jakieś 2 stopnie. Albo ktoś pasteryzuje skutecznie albo pieprzy robotę. Być może z niedostatków technicznych albo też z braku wiedzy w kwestii teorii pasteryzacji lub obsługi maszyn
Sam wiesz, że nawet w małym browarze, dzięki wiedzy, ciężkiej pracy i mądrym inwestycjom można zrobić trwałe i dobre piwo niepasteryzowane. Natomiast to co Czes napisał dotyczy czegoś innego. Czes na podstawie jednego browaru oskarżył wszystkie browary o brak etyki zawodowej. Oskarżył je o oszustwo. Wyłączył ze swoich oskarżeń tylko Carlsberga i KP nie wiedząc czemu. Czyżby w tych browarach nie było specjalistów, którzy potrafią pasteryzować z dokładnością do 5 JP?
Czes na oskarżenia lub choćby na sianie takich przypuszczeń trzeba mieć dowody. Dowody!
Zauważ jednak że nie nazywam zadnego z Piwowarów "tłukami". Może czasem ktoś jest niedoinformowany. Ale od tego ma oczy żeby przeczytać lub język i telefon żeby zapytać o coś co go interesuje. Prawda jest taka: uczymy się przez całe zycie i to nie tylko w piwowarstwie. Nie ma ludzi, którzy wszystko wiedzą.
Pisałem o warunkach technicznych w związku z pasteryzacją w okolicach 15 PU. Zauważ, że przy tej wartości tj 15 PU rozrzut +/-5 PU to stanowi +/- 33%. Jeżeli będziemy mieli 10 PU to sens całego procesu moim zdaniem jest nikły. Przy 20 PU invertaza może zostać zinaktywowana. Taka jest moja ocena. Jeżeli masz w tym większą praktykę to cóż.... Winszuję.
Ja nie odebrałem słów Czesa w sposób obraźliwy dla kogokolwiek.Last edited by Krzysztof; 2010-03-11, 14:11.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Pisałem o warunkach technicznych w związku z pasteryzacją w okolicach 15 PU. Zauważ, że przy tej wartości tj 15 PU rozrzut +/-5 PU to stanowi +/- 33%. Jeżeli będziemy mieli 10 PU to sens całego procesu moim zdaniem jest nikły. Przy 20 PU invertaza może zostać zinaktywowana. Taka jest moja ocena.Comment
-
Nie chcę tak powiedzieć, bo nie chcę pić piwa niesmacznego, nawet jak jest niepasteryzowane. Ale jeśli piwo jest smaczne, pasteryzowane czy niepasteryzowane, to wybieram to smaczne niepasteryzowane.Comment
-
-
Jeśli chodzi o asortyment w sklepie, a nie domowy browar, to jest taki produkt Browarmi, występujący w supermarketach, pod nazwą Weissbier. Na etykiecie jest informacja, że piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane i refermentacja (czy nawet piszą , że fermentacja) odbywała się w butelce.Last edited by emes; 2010-03-11, 15:06.Comment
-
Jeśli chodzi o asortyment w sklepie, a nie domowy browar, to jest taki produkt Browarmi, występujący w supermarketach, pod nazwą Weissbier. Na etykiecie jest informacja, że piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane i refermentacja (czy nawet piszą , że fermentacja) odbywała się w butelce.Comment
-
Jeśli chodzi o asortyment w sklepie, a nie domowy browar, to jest taki produkt Browarmi, występujący w supermarketach, pod nazwą Weissbier. Na etykiecie jest informacja, że piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane i refermentacja (czy nawet piszą , że fermentacja) odbywała się w butelce.
Refermentowane w butelce są najprawdopodobniej Dworskie i Wschowskie Wytrawne z EDIego, Viva Hel z Gościszewa, o ile się nie mylę także Cornelius Weizenbier. Frater Podwójny też był refermentowany.Comment
-
Akurat dziś kupiłem m.in. Żywe, data przydatności 23.03.10 i na kontrze napisane : Skład: ....., żywe kultury drożdży.Comment
-
Last edited by kopyr; 2010-03-11, 17:52.Comment
Comment