Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesNie jestem profesorem.
Jestem chemikiem; wprawdzie wiem, że czysty związek zsyntezowany w laboratorium czy fabryce, strukturalnie identyczny z tym uzyskanym ze źródeł naturalnych, jest ani lepszy ani gorszy od tego drugiego, to uważam, że piwo spokojnie może się obejść bez dodatku środków syntetycznych.
Żle znoszę natomiast łgarstwo producentów. I wasz bałwochwalczy niemal stosunek do
tych małych producentów!
Mogliby być niscy, ale niechby nie byli mali
Fakt, że Noteckie zostało uznane za najlepsze piwo w plebistycie browar.biz, mimo że browar was oszukuje w sprawie pasteryzacji, jest dla mnie świadectwem, że środowisko tego portalu jest chore.
Twoje stwierdzenie przy tej okazji, że plebiscyt to ocena piwa a nie etykiety, czystą hipokryzją.
Myślę, że to dobra okazja żeby z browar.biz się pożegnać.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesKopyr, a1410, dziękuję za w większości trafną diagnozę przyczyny mojego wybuchu.
Czuję się z tą decyzją fatalnie - pewno tak, jak bym porzucił starą żonę, na dodatek chorą.
Nie pomaga nawet seans warzenia Monachijskiego w domu...
Więc wracam. DozgonnieMam podstawy sądzić, że być może jedynymi już niepasteryzowanymi piwami butelkowanymi na rynku są (o zgrozo!) koncernowe Genuine Miller Draft (KP) i seria z Carlsberga (Kasztelan, Bosman)
Te piwa są niepasteryzowane ( nie poddawane obróbce termicznej mającej na celu zapewnienie trwałości mikrobiologicznej), bo przechodzą filtrację wyjaławiającą.
Właściwszym określeniem dla interesujących nas piw z małych browarów byłoby "niespasteryzowane". One są z reguły mniej lub bardziej podpasteryzowywane. Można zaaplikować umiejętnie nawet kilkanaście jednostek pasteryzacji (PU), a nie dokońca zdezaktywować enzym inwertazę. Tak więc takie piwo formalnie przejdzie test na pasteryzację (oparty na badaniu obecności czynnej inwertazy) z wynikiem ujemnym, ale inwertaza w nim ledwie zipie. I to widać.
Cieszyłeś się zasłużenie i myślę, że nadal jeszcze masz szansę cieszyc się szacunkiem, zarówno użytkowników browar.biz, jak i przedstawicieli poszczególnych browarów. Dlaczego próbujesz to zniszczyc pomówieniami i oszczerstwami? Piszesz, że portal www.piwo.org jest środowiskiem zdrowym, bo poszczególni użytkownicy potrafią się szanowac, a jednocześnie sam obrażasz użytkowników browar biz. Piszesz, że jednemu z małych browarów udowodniłeś fałszerstwo, a następnie sugerujesz, że inne małe browary, w odróżnieniu od tych większych, również fałszują swoje produkty. Przyznam, że jestem zdegustowana. Człowiek rozsądny, cieszący się ogólną sympatią i szacunkiem, którego zdanie zawsze miało ogromne znaczenie, w tak małostkowy sposób próbuje do siebie zniechęcic wszystkich, którzy Mu ufali i szanowali... Mogę napisac tylko jedno - przykro mi...
to pisałam ja - stara, na dodatek chora małażonka
Comment
-
W piwie filtrowanym przy pomocy ziemii okrzemkowej znajdują się drożdże. Jest ich bardzo mało ale są. Drodzę jest w stanie usunąć filtracja wyjaławiająca.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Dla mnie 7 PU to wartość bardzo niska.
Rzeczywiście pasteryzator w przepływie jest dokładniejszy.
Natomiast jest jedna rzecz, która powoduje że oba typy pasteryzatora zalezne sa od jednego czynnika - ciągła nieprzerwna praca urządzeń współpracujących a przedewszystkim linii rozlewniczej od początku do końca. Bez sprawnej linii rozlewniczej najlepszy pasteryzator nie bedzie pracował rytmicznie i co za tym idzie przewidywalnie jezeli chodzi o parametry przepływu i temperatury co ma wpłayw na ilość PU.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Czy jest ich tyle, aby konsument odczuł jakiekolwiek korzyści z powodu ich obecności? Z tego co wiem, to jest ich pomijalnie mało.Comment
-
Fakt, że noteckie oszukuje w sprawie pasteryzacji nie wyklucza tego, że jest to absolutna czołówka piw w Polsce.
Podobnie z "niespasteryzowanym" janowem beczkowym w przybrowarnej knajpie, którego smak był niepowtarzalny w dobrym tego słowa znaczeniu.
Co z tego, że taki kasztelan jest autentycznie niepasteryzowany, skoro piwo jest tak płytkie w smaku?
A zatem trudno uznać aby faktycznie jakas demencja czy inna choroba drążyła środowisko browar.bizowe. Ewentualna krytyka wyboru forumowiczów powinna raczej tyczyć się ciechana, którego większość wyrobów znacznie się pogorszyła, a nie Czarnkowa, który mimo pasteryzacji bije na głowę niepasteryzowane produkty z Ciechanowa czy Kormorana, że o Carlsbergu z przyzwoitości nie wspomnę.Comment
-
Comment
-
Piszesz, że portal www.piwo.org jest środowiskiem zdrowym, bo poszczególni użytkownicy potrafią się szanowac, a jednocześnie sam obrażasz użytkowników browar biz.Comment
-
Comment
-
Nawet jak jest ich pomijalnie mało , to i tak dostarczą więcej witamin do organizmu niż piwo bez drożdży. Rozumiem, że tym rozważaniom towarzyszy też pomijalnie małe spożycie piwaLast edited by emes; 2010-03-11, 21:36.Comment
-
Mała dygresja, zdajecie sobie oczywiście sprawę z tego, że są dwie szkoły dotyczące konsumpcji żywych komórek drożdżowych? Ta druga mówi, że to wcale nie jest takie prozdrowotne jak obiegowa opinia głosi, a wręcz może być szkodliwe. Więc nie ekscytowałbym się tym zbytnio.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Czy pewien jesteś podawanych przez siebie danych?
Dla mnie 7 PU to wartość bardzo niska.
Rzeczywiście pasteryzator w przepływie jest dokładniejszy.
Natomiast jest jedna rzecz, która powoduje że oba typy pasteryzatora zalezne sa od jednego czynnika - ciągła nieprzerwna praca urządzeń współpracujących a przedewszystkim linii rozlewniczej od początku do końca. Bez sprawnej linii rozlewniczej najlepszy pasteryzator nie bedzie pracował rytmicznie i co za tym idzie przewidywalnie jezeli chodzi o parametry przepływu i temperatury co ma wpłayw na ilość PU.
W 1995 roku Instytut Weihenstephan podał wyniki badań nad zakażeniami piwa na rynku (w latach 1992-1993). Głównym powodem zepsucia piwa były szczepy Lactobacillus brevis i Pectinatus cerevisiiphilus (85-90%). Dawka śmiertelna dla Lactobacillus wynosi 5-8 JP, a Pectinatus już przy 3 JP.
Co do pasteryzatora w przepływie- to bardzo ważny jest zbiornik buforujący…Comment
-
Cieszę się Asiu, że pociągnęłaś ten temat, bo ja tak sobie czekam na wypowiedź Czesa - choćby "sorry, nieco się zagalopowałem" skierowanym do użytkowników tego portalu, ale jakoś doczekać się nie mogę. Dziwi mnie, że inni jakoś tak... udają, że deszcz pada?Comment
-
Comment