Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
    Info o słodzie jest. Ale fakt brak miejsca produkcji i przede wszystkim podstawowej informacji czyli zawartość ekstraktu - to osobiście uważam za największe draństwo.
    Brak ekstraktu to jeszcze można przeżyć, mnie bardziej boli brak miejsca produkcji, chociaż podobno teraz w CP można już to odczytać z serii produkcyjnej. Na świecie niestety nie podaje się przeważnie ekstraktu.

    Mnie nie bulwersuje brak info o mikrofiltracji Żywego, ale skoro chłopaków zbulwersowało, to pokazałem jak można to napisać, żeby za bardzo nie rzucało się w oczy, a wszystko było zgodne z prawdą.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23902

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      Najbardziej opiniotwórczym aktywistom portalu fakt, że są oszukiwani przez browar w Czarnkowie zdawał się nie przeszkadzać.
      Napisz jeszcze może komu wg Ciebie to nie przeszkadzało skoro tak uważasz, bo jak dla mnie nadal takie twierdzenie jest krzywdzące.
      Last edited by ART; 2010-03-25, 23:29.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3605

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
        Info o słodzie jest. Ale fakt brak miejsca produkcji i przede wszystkim podstawowej informacji czyli zawartość ekstraktu - to osobiście uważam za największe draństwo.
        Chodziło mi o to, że nie napisali nic o chmielu, drożdżach, witaminie C, niesłodowych.

        Idealnie skład podają browary Vestfyen i Refsvindinge,

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Willemoes Påske Ale
        Uwarzono ze: słodu jęczmiennego, syropu glukozowego, cukru mucscovado, chmielu, fermentowane drożdżami górnymi, dodatek dwutlenku węgla (E290), barwnika (E150c), antyutleniacza (E300)
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          No i znowu koncern jest bardziej uczciwy.
          No nie żartuj:

          Pozyskiwane w procesie dolnej fermentacji i poddane specjalnej filtracji. Dlatego jego smak jest tak wyjątkowy i szlachetny

          Jaką wartość ma taka informacja? Przecież trzeba mieć poziom masońskiego wtajemniczenia piwnego jak my, żeby dojść o co chodzi. Co czyta Polak-szarak? "Dolna fermentacja i specjalna filtracja dają wyjątkowy i szlachetny smak piwa".

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.11
            • 2481

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Brak ekstraktu to jeszcze można przeżyć, mnie bardziej boli brak miejsca produkcji, chociaż podobno teraz w CP można już to odczytać z serii produkcyjnej. Na świecie niestety nie podaje się przeważnie ekstraktu.
            Ja uważam odwrotnie. O napoju więcej mi powie zawartość ekstraktu niż miejsce produkcji. Tym bardziej, że wodę nazywamy piwem jeśli jest w niej ekstrakt słodu. Pochodną ekstraktu jest CO2 i alkohol.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              Napisz jeszcze może komu wg Ciebie to nie przeszkadzało skoro tak uważasz, bo jak dla mnie nadal takie twierdzenie jest krzywdzące.
              Pewnie chodzi o tych, którzy się nie wypowiedzieli w ogóle Stwierdzenie Czesa jest podobnym domysłem, jak niby rzekome porównanie dwóch for piwnych. Czyli przyganiał kocioł itp.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                Napisz jeszcze może komu wg Ciebie to nie przeszkadzało skoro tak uważasz, bo jak dla mnie nadal takie twierdzenie jest krzywdzące.
                Mi, napisałem:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Nie głosujemy na jakość etykiety, tylko na jakość piwa. Noteckie było najsmaczniejszym polskim piwem, jakie piłem w zeszłym roku. I to łącznie z piwami z browarów restauracyjnych (na ale nie licząc domowych). Wyraźnie najlepszym.
                Czes nie podejmę tej polemiki.
                Jeśli chcesz wojny to Ty ją wywołaj.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23902

                  Wojny nie zamierzam wywoływać, choć uważam, że nie powinno się łączyć wyboru smacznego piwa z (nie)akceptacją kłamstwa na etykiecie.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Wojny nie zamierzam wywoływać, choć uważam, że nie powinno się łączyć wyboru smacznego piwa z (nie)akceptacją kłamstwa na etykiecie.

                    Mnie pierwsze informacje o pasteryzacji gdzieś uciekły. Na Czarnkowa na pierwszym miejscu nie głosowałem, bo to piwo nie jest jakieś cudowne. Raczej jest słabe i z wadami.

                    Czarnków wygrał przez akcję uratujmyczarnków.pl a nie przez to że jest dobry czy nie czy też oszukują na etykietach czy nie.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6122

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer

                      Czarnków wygrał przez akcję uratujmyczarnków.pl a nie przez to że jest dobry czy nie czy też oszukują na etykietach czy nie.
                      Następny wszystkowiedzący uogólniacz. Kto jeszcze zna powód zwycięstwa i jest go pewien?
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19258

                        Przepraszam tych, którzy uznali się za dotkniętych moją uwagą, ale takie odniosłem wrażenie z wspomnianej wypowiedzi. Fakt, że na taki pogląd złożyło się wiele czynników poza wątkiem, ale tak to rozumiałem i rozumiem. Zresztą foch Czesa był w moim mniemaniu tylko potwierdzeniem moich podejrzeń.
                        Gdybym podchodził do oszustwa Czarnkowa na zasadzie wykluczenia ich piw to musiałbym to zrobić także z pozostałymi browarami, których piwa mimo mojej niechęci do koncernów pijam i mi smakują (vide porter żywiecki czy okocimski). w plebiscycie było jedno piwo czarnkowskie (bez wyszczególnienia czy pasteryzowane czy nie) i każdy mógł głosować jak uważał. jednym smakowało (i smakuje) innym nie. To kwestia gustu a nie ideologicznego picia piwa.

                        Comment

                        • Sokół83
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1598

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                          Najbardziej opiniotwórczym aktywistom portalu fakt, że są oszukiwani przez browar w Czarnkowie zdawał się nie przeszkadzać. Taką sytuację uznałem i nadal uznaję za niezdrową, ale pewno jestem "starej daty".
                          myśle, że to nie jest kwestia starej daty bo ja jestem młodej daty i też mnie wynik czarnkowa mocno zdziwił

                          problem polega na tym że wiele osób ma ideologiczne podejście do picia piwa - dla wielu osób tutaj, każde piwo z czarnkowa, gościszewa czy ediego bedzie zawsze wyzej stalo od piwa z Cieszyna czy Sierpca bo jest ono piwem z małego, niezależnego browaru a nie od wielkiego zagranicznego molocha; i dla takich praktyk zawsze znajdzie sie wytlumaczenie bo to maly browar bo mu cieżko bo nie ma klientow i musza kombinowac;

                          ale jakby taka sama historia wyszła z na przykład z Kasztelanem to myśle, że mielibyśmy już na browar.biz zbiorowy pozew skierowany przeciw carlsbergowi
                          Z INNEJ BECZKI

                          www.fotopolska.eu

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            A kogo tu obchodzi Carlsberg?

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23902

                              Z Edim nie przesadzajmy
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                Odpowiedź brzmi mikrofiltracja. Mikrofiltorwane jest Żywe i Ciechan. Mikrofiltorwane są Svijany, a nawet Svyturys Draught który ma datę przydatności chyba półroczną.
                                Rozmawiałem dziś rano telefonicznie z Markiem Jakubiakiem na temat mikrofiltracji Ciechana. Otóż wg niego Ciechan nie jest mikrofiltrowany.

                                Do filtracji Ciechana używane są filtry firmy Pall, o porach w membranie wielkości 4μm. Wg p. Jakubiaka mikrofiltracja jest poniżej 4μm, a filtracja wyjaławiająca dochodzi nawet do 0,4μm (coś mi się kołacze, że nawet była mowa o 0,04μm, ale to wydaje mi się chyba przesadą). Natomiast wikipedia w ogólnym haśle mikrofiltracja podaje zakres porów membrany mikrofiltrującej 0,2-10 μm. Mamy tu w ogóle problem trochę z nomenklaturą, bo nie wiem dokładnie czy terminy mikrofiltracja i filtracja wyjaławiająca są tożsame. Jeśli nie, to czy ich zakresy się częściowo pokrywają, czy wzajemnie wykluczają. Reasumując chodzi o to, że filtry stosowane przez Carlsberga są prawdopodobnie o dużo mniejszych porach niż Ciechan, dlatego bronią się oni przed takimi porównaniami. Dobrze więc, że mamy konkretną wartość, którą osoby z wykształceniem kierunkowym, chemicy, fizycy mogą zweryfikować. Ja się nie podejmuję.

                                Zachęcałem zresztą p. Marka do otwartego zabierania głosu na forum, zwłaszcza w takich zero-jedynkowych sprawach, bo oczywiście z tym, co komu smakuje dyskutować nie ma sensu,a wręcz nie można. Ten sam apel zresztą kieruję do przedstawicieli innych browarów. Internet na pewno nie straci na znaczeniu, a raczej w przyszłości może tylko zyskać. Środowisko browar.biz jest przy wszystkich jego ograniczeniach (np. tym, że najmniej piją, a najwięcej pyszczą ) najbardziej opiniotwórczym i znaczącym skupiskiem konsumentów w branży. Warto to wykorzystać. Wydaje mi się, że wyjaśnienie jak wygląda sprawa filtracji, surowców, itd. nie będzie przez ARTa traktowane jako kryptoreklama, a stanowić będzie dowód na poważne potraktowanie konsumentów.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...