Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
    Zarząd SRBP to Olkowski, Buksowicz, Przybyło. Komisja Rewizyjna: Luckiewicz, Supada, Stamm.
    Może ktoś przypomni jakie browary reprezentują owi panowie.
    Proszę bardzo - od czego wujek G - z tym, że to panowie i pani

    Olkowski - Kormoran
    Buksowicz - Jabłonowo, Tarczyn, BrowArmia
    Przybyło - Amber

    Luckiewicz (Aurelia) - menedżer BrowArmia
    Supada - Kiper
    Stamm - Fortuna

    Trochę wątpliwości budzi to, że powiązani kapitałowo (BrowArmia) zasiadają i we władzach i w komisji rewizyjnej, ale to nie moje klocki...
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23963

      SupadY
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Otóż wg niego Ciechan nie jest mikrofiltrowany.
        .
        Zakres 0,1-10μm dla mikrofiltracji pojawia się w różnych publikacjach bardzo często. Z 4μm nie spotkałem się.
        Moim zdaniem Ciechan jest mikrofiltrowany, ale nie jest wyłaławiany "na zimno". Mikrofiltracja wyjaławiająca, czyli umożliwiająca pozbycie się praktycznie wszystkich bakterii i komórek drożdżowych wymaga "sita" poniżej 1,0μm, najlepiej ok. 0,4μm.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Rozmawiałem dziś rano telefonicznie z Markiem Jakubiakiem na temat mikrofiltracji Ciechana. Otóż wg niego Ciechan nie jest mikrofiltrowany.

          Do filtracji Ciechana używane są filtry firmy Pall, o porach w membranie wielkości 4μm. Wg p. Jakubiaka mikrofiltracja jest poniżej 4μm, a filtracja wyjaławiająca dochodzi nawet do 0,4μm (coś mi się kołacze, że nawet była mowa o 0,04μm, ale to wydaje mi się chyba przesadą). Natomiast wikipedia w ogólnym haśle mikrofiltracja podaje zakres porów membrany mikrofiltrującej 0,2-10 μm. Mamy tu w ogóle problem trochę z nomenklaturą, bo nie wiem dokładnie czy terminy mikrofiltracja i filtracja wyjaławiająca są tożsame. Jeśli nie, to czy ich zakresy się częściowo pokrywają, czy wzajemnie wykluczają. Reasumując chodzi o to, że filtry stosowane przez Carlsberga są prawdopodobnie o dużo mniejszych porach niż Ciechan, dlatego bronią się oni przed takimi porównaniami. Dobrze więc, że mamy konkretną wartość, którą osoby z wykształceniem kierunkowym, chemicy, fizycy mogą zweryfikować. Ja się nie podejmuję.

          Zachęcałem zresztą p. Marka do otwartego zabierania głosu na forum, zwłaszcza w takich zero-jedynkowych sprawach, bo oczywiście z tym, co komu smakuje dyskutować nie ma sensu,a wręcz nie można. Ten sam apel zresztą kieruję do przedstawicieli innych browarów. Internet na pewno nie straci na znaczeniu, a raczej w przyszłości może tylko zyskać. Środowisko browar.biz jest przy wszystkich jego ograniczeniach (np. tym, że najmniej piją, a najwięcej pyszczą ) najbardziej opiniotwórczym i znaczącym skupiskiem konsumentów w branży. Warto to wykorzystać. Wydaje mi się, że wyjaśnienie jak wygląda sprawa filtracji, surowców, itd. nie będzie przez ARTa traktowane jako kryptoreklama, a stanowić będzie dowód na poważne potraktowanie konsumentów.
          Filtry rzędu 0,2μm stosuje się do filtracji gazów celem ich sterylizacji. Wartość dla piwa rzędu 4μm wydaje się prawdopodobna. Należy jednak zauważyć zalażność: mniejsze pory = lepsza filtracja+mniejsza żywotność filtra.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2485

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Mamy tu w ogóle problem trochę z nomenklaturą, bo nie wiem dokładnie czy terminy mikrofiltracja i filtracja wyjaławiająca są tożsame. Jeśli nie, to czy ich zakresy się częściowo pokrywają, czy wzajemnie wykluczają. Reasumując chodzi o to, że filtry stosowane przez Carlsberga są prawdopodobnie o dużo mniejszych porach niż Ciechan, dlatego bronią się oni przed takimi porównaniami.
            Może chodzi o to co u Kunzego nazywane jest mikrofiltracją i ultra lub nanofiltracją.
            Kunze wyróżnia mikrofiltrację: od µm 10 do potęgi minus 1 do 10 do potęgi 2 i ultra lub nanofiltrację od µm 10 do potęgi minus 3 do 10 do potęgi minus 1.

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
              Kunze wyróżnia mikrofiltrację: od µm 10 do potęgi minus 1 do 10 do potęgi 2 i ultra lub nanofiltrację od µm 10 do potęgi minus 3 do 10 do potęgi minus 1.
              Skitof, zlituj się
              Nie dało się tego napisać "po ludzku"? np. tak:
              mikrofiltracja 1µm-100µm
              ultra(nano)filtracja 0,01µm- 1µm
              Last edited by delvish; 2010-03-27, 14:58.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2485

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Skitof, zlituj się
                Nie dało się tego napisać "po ludzku"? np. tak:
                mikrofiltracja 1µm-100µm
                ultra(nano)filtracja 0,01µm- 1µm
                Pewnie się dało. Ale wiesz, liczyłem na Ciebie

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie dało się tego napisać "po ludzku"? np. tak:
                  mikrofiltracja 1µm-100µm
                  ultra(nano)filtracja 0,01µm- 1µm
                  Raczej:
                  mikrofiltracja 0,1µm-100µm
                  ultra(nano)filtracja 0,001µm- 0,1µm

                  1 to 10 do zerowej
                  Last edited by Seta; 2010-03-27, 16:07.

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    A propos Kunzego, to w Technologii Piwa i Słodu przedstawia on system do filtracji wyjaławiającej następująco:
                    - drobny filtr z wielkością porów ok. 5 µm
                    - filtr polerujący z wielkością porów ok. 1 µm
                    - filtr wyjaławiający z wielkością porów ok. 0,45 µm
                    Last edited by delvish; 2010-03-27, 16:43.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      A propos Kunzego, to w Technologii Piwa i Słodu przedstawia on system do filtracji wyjaławiającej następująco:
                      - drobny filtr z wielkością porów ok. 5 µm
                      - filtr polerujący z wielkością porów ok. 1 µm
                      - filtr wyjaławiający z wielkością porów ok. 0,45 µm
                      No więc właśnie Ciechan wykorzystuje filtry polerujące.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        No więc właśnie Ciechan wykorzystuje filtry polerujące.
                        Ale w wielkością porów 4 µm .
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ale w wielkością porów 4 µm .
                          No tak, ale padło w rozmowie określenie filtry polerujące.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Tak, też rozmawiałam z Markiem i to słowo padło. Tylko, Twoja wypowiedź zabrzmiała, jakby to było oznaką filtracji wyjaławiającej, dlatego dodałam te pory
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tak, też rozmawiałam z Markiem i to słowo padło. Tylko, Twoja wypowiedź zabrzmiała, jakby to było oznaką filtracji wyjaławiającej, dlatego dodałam te pory
                              No mnie chodziło o to, że filtry polerujące, a nie wyjaławiające.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Nieco jakby schodzimy z tematu, ale co to jest to polerowanie? Pozbycie się mętności opalizującej?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X