Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    A czemu by nie! Trzeba wspierać przedewszystkim małych bo w nich tkwi piękno.
    Rozumiem ze to twój punkt widzenia?
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
      Czyli wprowadzamy coś na kształt deklaracji składu? Dobrze rozumiem?
      Nie tylko składu. Także pewnych praktyk jak HGB, enzymy. Ale rzeczywiście skład jest najprostszy do zero-jedynkowego weryfikowania. Albo używamy syropu skrobiowego, albo nie, albo są syntetyczne aromaty, zmętniacze, barwniki albo nie.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
        Rozumiem ze to twój punkt widzenia?
        Chyba jest to zrozumiałe.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

          Powiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
          Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
          Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
          Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.

          Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
          Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
          W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
          Podpisy...
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

          Comment

          • KrzynioF
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.04
            • 33

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Nie tylko składu. Także pewnych praktyk jak HGB, enzymy. Ale rzeczywiście skład jest najprostszy do zero-jedynkowego weryfikowania. Albo używamy syropu skrobiowego, albo nie, albo są syntetyczne aromaty, zmętniacze, barwniki albo nie.
            Istnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa

            Comment

            • skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.11
              • 2481

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Powiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
              Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
              Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
              Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.

              Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
              Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
              W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
              Podpisy...
              Za certyfikat Monde Selection (badania laboratoryjne + organoleptyczne) trzeba zapłacić 1100 Euro. Niektóre polskie, większe oczywiście browary się na to zdecydowały. To nie jest problem. Problem jest w wypromowaniu takiego znaku w Polsce.

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF
                Istnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa
                no właśnie.
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                  Smaczne piwo i GŻ? Wolne żarty!
                  zakładam ze dostrzegleś owe "np."
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF
                    Istnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa
                    Jaka jest jej rozpoznawalność? Jaki znak ją opisuje?
                    Poza tym ja jakoś nie wierzę, w to, że urzędnicy ministerstwa mają na tyle wiedzy piwnej, żeby coś sensownego móc zweryfikować. Jakie są kryteria, które trzeba spełnić, by na tę listę trafić?
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      Jak najbardziej. Po prostu ten przykład był nietrafiony, podobnie się ma to KP, Carlsberga, Royal Unibrewa i Van Pura.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • KrzynioF
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.04
                        • 33

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        Powiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
                        Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
                        Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
                        Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.

                        Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
                        Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
                        W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
                        Podpisy...
                        Istnieją też takie instytucje wspierane przez Ministerstwo lub Marszałków Województw wspierane unijnymi dotacjami. Jeśli ma się z czym można się zgłaszać - popatrz na krawatkę Ciechana.
                        Mi się marzy browarbizowa komisja która typuje piwa i składa propozycję - jesli przedstawisz określone badania piwa i poddasz się inspekcji, pokażesz jak to robisz dostaniesz certyfikat.
                        Prawdziwe Piwo - to fajny tytuł

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF
                          Istnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa
                          A co mi tam pomyślałem, poprosiłem Wujka Gugla i oto interesujące nas produkty z tej listy:
                          Piwo nakielskie ciemne,
                          Piwo nakielskie jasne,
                          Piwo wschowskie,
                          Piwo łaskie,
                          Piwo z Ciechanowa,
                          Miodowe piwo mazowieckie,
                          Piwo miodowe,
                          Piwo czarne,
                          Piwo „Noteckie”
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            Czy można skreślić Noteckie z listy za pasteryzację ?
                            cytat z tej strony
                            Piwo „Noteckie” jest źródłem energii, a jako że nie jest poddane pasteryzacji zawiera też wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminę PP, pochodzące z jęczmienia i drożdży, dzięki który nabiera działania leczniczego.
                            Last edited by anteks; 2010-03-29, 21:26.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Te sny o potędze ... Musieliście dzisiaj pić coś naprawdę kiepskiego.

                              Znak "Teraz Polska" przestał funcjoować ze względu na prawo unijne - na zjednoczonym rynku nie wolno wartościować produktów i towarów za pomocą oznaczeń narodowych.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                              ... nie uważasz , że działalność Stowarzyszenia Browarów Regionalnych ograniczająca się tylko do pilnowania akcyzy, to za mało ? ...
                              Zakres działania dowolnego stowarzyszenia jest WEWNĘTRZNĄ sprawą jego członków. Widocznie członkowie SRBP uważają, że taki zakres działań, jaki stowarzyszenie wykonuje, jest dla nich satysfakcjonujący. Komu się to nie podobało, wypisał się.
                              Last edited by Krzysiu; 2010-03-29, 21:32.

                              Comment

                              • skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2007.11
                                • 2481

                                To przy okazji warto wspomnieć o znaku Poznaj Dobrą Żywność.
                                Ze strony MinRolnictwa:
                                Znak PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność będzie przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.

                                Oznaczenie znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.

                                Oznaczenie to ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości.

                                Zgłoszenie producenta do programu jest nieodpłatne. Znak nadawany produktowi na okres 3 lat.

                                Wiem, że Żywe miało ten znak, może też i inne piwa?

                                Comment

                                Przetwarzanie...