Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF
    Istnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa
    Owszem, ale nikt tej listy nie weryfikuje. Przecież aromaty w takim np. Czarnym to nosem wychodzą.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
    Za certyfikat Monde Selection (badania laboratoryjne + organoleptyczne) trzeba zapłacić 1100 Euro. Niektóre polskie, większe oczywiście browary się na to zdecydowały. To nie jest problem. Problem jest w wypromowaniu takiego znaku w Polsce.
    A ja mam wrażenie, że dla części małych browarów taka kwota to jednak jest problem.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz
    Domena jeszcze wolna, jedyne ca. dychu
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Smaczne piwo i GŻ? Wolne żarty!
    A mnie tam i Porter Żywiecki i Brackie smakują.

    Powaga z jaką niektórzy podchodzą do certyfikowania piw, mnie osobiście, rozbraja. Krzysiu ma rację, dzisiaj niektórzy musieli coś zjeść/wypić i zaszkodziło.
    Last edited by delvish; 2010-03-29, 21:52.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
      ....

      Zgłoszenie producenta do programu jest nieodpłatne. Znak nadawany produktowi na okres 3 lat.

      .....
      Zgoszenie nieodpłatne, ale przez 3 lata na 99% browar musi opłacać różnych urzędników, firmy certyfikujące, robiące kontrole i wydające zaświadczenia, że dany producent utrzymuje wysoką jakość produktów.
      Jak dla konsumenta certyfikaty Ministerstwa Rolnictwa nie mają znaczącej wartości przy wyborze piwa, to niekoniecznie może się opłacać wspieranie tegoż ministerstwa i firm przez niego wyznaczonych do kontroli. Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych. to też "produkt" Ministerstwa Rolnictwa.

      Comment

      • skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2007.11
        • 2481

        Bo cały problem polega na wartości takiego znaku, który nie miał by jedynie charakteru prestiżowego, ale niósł też wymierne korzyści. A polski masowy konsument piwa ma takie znaki w ...głębokim poważaniu.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
          Wiem, że Żywe miało ten znak, może też i inne piwa?
          Miodowy Ciechan chyba ma/miał ten znak.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            Trzeba też zwrócić uwagę na zasady przyznawania takich certyfikatów, a dokładnie na to skąd dana próbka pochodzi. Były przypadki, że producent dostarczał do badania zupełnie inny produkt, niż ten, który na co dzień był do kupienia w sklepach. Wyłapywaniem takich przekrętów zajmował się czasami miesięcznik „Świat Konsumenta”. Nie wiem czy pismo dalej się ukazuje, ale jest to przykład, a raczej możliwi kierunek do ewentualnej współpracy przy tego typu planach.

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              Nie wiem skąd u sporej części forumowiczów taka wiara w certyfikowanie i magiczne działanie oblepiania opakowań jakimiś znaczkami. Jagiełło na ten przykład ma certyfikowane, ekologiczne piwo i jakoś nie wydaje mi się, żeby ten fakt dramatycznie polepszał jego aktualną sytuację. Rozważanie poważnego certyfikowania w typie Lloyd'sa, czy TUV lda małych browarów, to czysta abstrakcja. Warto natomiast skupić się nad pomysłem przyznawania znaku w stylu "browar.biz poleca". To jest inicjatywa która ma szansę realizacji, choć jej potencjalny wpływ na sytuację na rynku piw niepasteryzowanych będzie zapewne niewielki.
              Last edited by delvish; 2010-03-30, 04:48.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • Rzeszowiak
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2009.04
                • 1597

                Jak również "browar.biz odradza"

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                  A czemu by nie! Trzeba wspierać przedewszystkim małych bo w nich tkwi piękno.
                  No własnie browar Cieszyn jest w porównaniu z Żywcem małym browarem.
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                    No dobrze, masz rację, ale nie uważasz , że działalność Stowarzyszenia Browarów Regionalnych ograniczająca się tylko do pilnowania akcyzy, to za mało ? Przecież takie stowarzyszenie powinno działać we wszystkich możliwych kierunkach i podejmować wszystkie możliwe przedsięwzięcia na rzecz browarów regionalnych zrzeszonych.
                    Podobnie uważam jak Ty.

                    Nie mniej jednak sprawa ulgi akcyzowej to taki "namacalna" zasluga, której nie mozna niedostrzegać, gdyż ma to wpływ na cenę piwa w sklepie. Może te 30 PLN od hektolitra to nie jest zawrotna suma ale jak się pomnozy przez 20000 hl w pierwszym przedziale to 600 000 PLN. To dość duzy zastrzyk "grosza" dla małego browaru.
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                      Nie wiem skąd u sporej części forumowiczów taka wiara w certyfikowanie i magiczne działanie oblepiania opakowań jakimiś znaczkami. Jagiełło na ten przykład ma certyfikowane, ekologiczne piwo i jakoś nie wydaje mi się, żeby ten fakt dramatycznie polepszał jego aktualną sytuację. Rozważanie poważnego certyfikowania w typie Lloyd'sa, czy TUV lda małych browarów, to czysta abstrakcja. Warto natomiast skupić się nad pomysłem przyznawania znaku w stylu "browar.biz poleca". To jest inicjatywa która ma szansę realizacji, choć jej potencjalny wpływ na sytuację na rynku piw niepasteryzowanych będzie zapewne niewielki.
                      No właśnie.

                      Może się okazać, że ma taki sam wpływ jak wymienione powyżej znane certyfikaty. Klient ma znaczki w poważaniu. Jak mu piwo smakuje to kupi je nastepny raz. Jak nie to wybierze inne.

                      Płacenie za prawo do uzywania jakiegoś znaczka czy loga wskazuje że coś można kupić. A kogo stać na kupowanie? Podobno duzy może więcej.....
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                        No własnie browar Cieszyn jest w porównaniu z Żywcem małym browarem.
                        Ale należy do właściciela, który może przeznaczyć na promocję duże pieniądze.
                        W moim odczuciu, warto wspierać tych, co produkują/warzą smaczny produkt, ale nie mają dość dużych pieniędzy na promocje i marketing.
                        Last edited by abernacka; 2010-03-30, 08:56.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                          Ale należy do właściciela, który może przeznaczyć na promocję duże pieniądze.
                          W moim odczuciu, warto wspierać tych, co produkują/warzą smaczny produkt, ale nie mają dość dużych pieniędzy na promocje i marketing.
                          Przyjmuję twój punkt widzenia do wiadomości.

                          Moim uznaniem cieszą się dobre i smaczne piwa bez rozróżniania producentów.
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          • Krzysztof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.04
                            • 1689

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                            W przypadku Bierhalle to by było dopiero podejrzane
                            Art-cie Twoim zdaniem dlaczego miałoby być podejrzane?

                            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                            www.twojmalybrowar.pl

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Te sny o potędze ... .
                              A co
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak
                              Jak również "browar.biz odradza"
                              O, po te znaczki to na pewno drzwiami i oknami będą browary uderzać

                              Pozwolę sobie przypomnieć, od czego tutaj wyszliśmy - a przynajmniej ja wyszłam: koncerny chcą wyrwać kolejną działeczkę małym i czy coś da sie z tym fantem zrobić. Tak przypominam, bo odnoszę wrażenie, że dyskusja za bardzo poszła w różne strony ... jak zwykle
                              Last edited by Marusia; 2010-03-30, 09:53.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • baklazanek
                                † 2014 Piwosz w Raju
                                • 2001.08
                                • 3562

                                Od czegoś jednak trzeba zacząć, choć wiadomo, że na pewien „sukces” trzeba będzie poczekać kilka lat. W mediach coraz więcej jest tematów związanych z piwem i browarami, więc sadzę, że z biegiem czasu uda się trafić i zagościć na stałe w świadomości szerszej grupy konsumentów. Jak to mówił nasz były selekcjoner "krok po kroku", a powinno się udać.

                                Comment

                                Przetwarzanie...