Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziDzięki za komplement. Niby post jest obraźliwy, ale ja widzę w nim jednak coś miłego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNiektóre PN zostały zastępione przez EN, inne nadal obowiązują. PKN nie sprzedaje norm nieaktualnych (klik).
"Warszawa 2003-03-31 PKN Biuro Komitetu, Wydział Marketingu i Sprzedaży
WMS/DK/2003
W zawiązku z licznymi pytaniami klientów dotyczącymi obowiązku stosowania norm PN w świetle nowych przepisów, przekazujemy opinię Wydziału Prawnego PKN na ten temat:
Zgodnie z art. 5 ust. 3 "Ustawa o normalizacji z dn. 12-09-2002r." (Dz.U. nr 169 poz. 1386), stosowanie Polskich Norm jest DOBROWOLNE. Wraz z wejściem w życie z dn. 01-01-2003r. w/w Ustawy, przestały obowiązywać wszystkie akty wykonawcze oraz rozporządzenia wydane przez właściwych ministrów na podstawie art. 19 ust. 1 z dn. 03-04-1993r. o normalizacji (Dz.U. nr 55 poz. 251 z późniejszymi zmianami), które wprowadziły obowiązek stosowania Polskich Norm.
Mając na uwadze powyższe, niemożna opierać się na rozporządzeniach wydanych na podstawie art. 19 ust. 1 z 1993r., ponieważ - o ile nie zostały uchylone do dn. 31-12-2002r. - utraciły one moc obowiązującą z dn. 01-01-2003r.
Z poważaniem
Dyrektor Marketingu i SPrzedaży - Michał Orłowski
Otrzymują: OIN-filie, PIN-y, PSN-y"Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Lubuskie-pasterryzacja
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Christof Wyświetlenie odpowiedziA badano również Lubuskie z Witnicy? Może to by wreszcie wyjaśniło, czy jest to piwo pasteryzowane czy niepasteryzowane?
Comment
-
-
@Jacer Pod tym względem tak. Stosowanie PN jest dobrowolne. Znaczy możesz stosować PN lub np TUW lub możesz napisać własne procedury - zupełna dowolność.
Jeżeli jednak powołujesz się na PN to musisz spełniać jej warunki, a one musi być aktualna. Norma, na którą powołał się Czes jest aktualna, a wyniki osiągnięte tym sposobem na pewno nie są podważalne.
PS Nie jestem mądrzejszy od innych, ale w przeciwieństwie do większości byłem w KJ...Last edited by Seta; 2009-11-28, 07:42.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziKonsekwencja? Jeśli zwolennik prosumenctwa dziwi się poniższemu, to mamy chyba do czynienia z czymś dokładnie odwrotnym:
Comment
-
-
Browar, który wpuścił bandę 90-ciu forumowiczów do fermentowni, w której po podłodze i po wannach pięknie pełzały sobie czarne, śmierdzące drożdże (wystarczyło to przeleciec ścierką dzień wcześniej) może równie dobrze zlekceważyć też i maile.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziBrowar, który wpuścił bandę 90-ciu forumowiczów do fermentowni, w której po podłodze i po wannach pięknie pełzały sobie czarne, śmierdzące drożdże (wystarczyło to przeleciec ścierką dzień wcześniej) może równie dobrze zlekceważyć też i maile.
Może zlekceważyć, ale ja bym nie radził.
Co do drożdży i grzyba na ścianie M. Jackson opisywał, że są takie browary gdzie jest zakaz remontów, bo na/w ścianach jest ich specyficzny szczep drożdży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Co do drożdży i grzyba na ścianie M. Jackson opisywał, że są takie browary gdzie jest zakaz remontów, bo na/w ścianach jest ich specyficzny szczep drożdży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziBrowar, który wpuścił bandę 90-ciu forumowiczów do fermentowni (...) może równie dobrze zlekceważyć też i maile.
Jestem w nastroju "pretensjonalnym", tzn. od wczoraj napisałem kilka maili z pretensjami i wytykami wysłanymi w różne strony, więc jeden więcej mi różnicy nie zrobi.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika explorer35 Wyświetlenie odpowiedziLubuskie jest pasteryzowane- przechodzi zimną pasteryzacjęLast edited by delvish; 2009-11-28, 11:28."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzilub np TUW lub możesz napisać własne procedury - zupełna dowolność.
Jeżeli jednak powołujesz się na PN to musisz spełniać jej warunki, a one musi być aktualna. Norma, na którą powołał się Czes jest aktualna, a wyniki osiągnięte tym sposobem na pewno nie są podważalne.
Można także wziąć sobie normę portugalską i wtedy wyniki będą inne tak samo niepodważalne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
To nie jest norma mówiąca o tym co to jest pasteryzacja. Tylko o tym jak sprawdzać czy piwo zostało spasteryzowane (opis badania). Norma nie może dawać niejednoznacznych wyników. Sprawdzanie pasteryzacji można być może wykonać w różny sposób, jednak wynik powinien być tożsamy.
Comment
-
-
Nie zdążyłem z edycją:
W praktyce chodzi o to, że nie wierzę, żeby polski browar (zwłaszcza państwowy) negował wyniki badań przeprowadzone zgodnie z PN. W praktyce jeśli już się czegoś można czepiać to niezgodnościach pomiędzy np. użytym sprzętem a zapisami normy, doświadczenia personelu itp.
Comment
-
Comment