Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Christof
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.04
    • 128

    #16
    Co do Lubuskiego, to producent na swojej stronie deklaruje, że jest to piwo niepasteryzowane. Na etykiecie jednak już takiej informacji nie ma, a z pewnością była by to świetna forma zachęty dla świadomych piwoszy.
    Dobrze by było wreszcie rozstrzygnąć tę kwestię.

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.11
      • 2481

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes

      Temat nazwałem "Okresowa..." bo to nie pierwszy sprawdzian i nie ostatni.
      W przeszłości fałszerstwo udowodniono browarom z Lwówka Śląskiego i Grudziądza.
      Doskonały pomysł, żeby opublikować te dane, bo prawdopodobnie podobne badania przeprowadzane są w Polsce w różnych instytutach, ale do ich wyników nie mamy dostępu. To może przynajmniej czegoś od Ciebie się dowiemy. A co do Czarnkowa... kto świadomie wprowadza konsumenta w błąd podlega karze...

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
        Swoją drogą piwa z Czarnkowa ostatnimi czasy są bardzo smaczne i dopóki takie będą, będę je kupował.
        Jeszcze jakiś czas temu postąpiłbym podobnie, ale to oszustwo jawi mi się jako wyjątkowo trudne do strawienia przy rosnącej modzie na niepasteryzowane.

        Comment

        • Cannabee776i99
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.08
          • 658

          #19
          "Oszukali mnie, banda polskich decydentów!"

          A tak na poważnie to jestem w kropce. Ostatnio spróbowałem w końcu Czarnkowa i jest to moim zdaniem jedno z trójki najlepszych jasnych pełnych w Polsce (z tego, co miałem okazję próbować). Z jednej strony bardzo smaczne, z drugiej oszuści, z trzeciej brak wielu alternatyw...

          Comment

          • Christof
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2009.04
            • 128

            #20
            A jakie są, tak orientacyjnie, koszty takiego badania? Bo tak sobie myślę, że byłbym skłonny pokryć koszt przebadania piwa Lubuskiego z Witnicy w kwestii pasteryzacji. Smakuje mi to piwo i chciałbym mieć wreszcie pewność co piję.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
              piwo "Noteckie niepasteryzowane" z browaru Czarnków jest piwem pasteryzowanym!
              Czemu mnie to nie dziwi. Przecież to logiczne, że real sobie nie pozwoli, żeby piwo mu kwaśniało na półce, a lodówek Czarnków nie wstawi, bo go nie stać.

              Nota bene byłem dziś we wrocławskim realu, licząc na zakup "n/p" Noteckiego, a tam jedynie Eire.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12485

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Czemu mnie to nie dziwi. Przecież to logiczne, że real sobie nie pozwoli, żeby piwo mu kwaśniało na półce, a lodówek Czarnków nie wstawi, bo go nie stać.

                Nota bene byłem dziś we wrocławskim realu, licząc na zakup "n/p" Noteckiego, a tam jedynie Eire.
                a w kolejce do zajęcia miejsca na marketowych półkach stoją kolejne polskie niepasteryzowane piwa.
                Swoją drogą widzimy, że pasteryzacja lub jej brak to nie wszystko i łatwo się zwieść.
                Zatem- lepiej mniej odfermentowane niż nie całkiem niepasteryzowane

                Comment

                • Poznaniak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 84

                  #23
                  W poznańskim realu,- (M1) ostatnio pokazuje się tylko wersja pasteryzowana. Pewnie ktoś w browarze zauważył "pomyłkę" na linii do naklejania etykiet i kapslowania...
                  Obawy o możliwość kwaśnienia piwa na półkach reala,- są raczej słabo uzasadnione, bo przez ostatnie miesiące towar schodził dość sprawnie, aczkolwiek zastanawiające było wydłużenie terminu przydatności o ok. 2 tygodnie w porównaniu z warkami sprzed 2-3 lat.

                  Comment

                  • andszcz
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2008.07
                    • 310

                    #24
                    A co z niepasteryzowanymi Corneliusem i Piastem? Pomyśleć, że jeszcze w wakacje pojawiały się pogłoski o niepasteryzowanym Janowie
                    "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

                    Comment

                    • chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andszcz
                      A co z niepasteryzowanymi Corneliusem i Piastem? Pomyśleć, że jeszcze w wakacje pojawiały się pogłoski o niepasteryzowanym Janowie
                      Piast n/p = Bosman n/p, zatem sprawdzony
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                      Comment

                      • peter007
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.06
                        • 2820

                        #26
                        Nawet nie zdążyłem się napić niepasteryzowanego z Czarnkowa i już stało się pasteryzowanym
                        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Można z tego wysnuć i taki wniosek, że pasteryzacja w niczym nie wpływa na smak, wbrew potocznym stwierdzeniom. Skoro wielu amatorów tego piwa nie dostrzegło różnicy, to znaczy, że takiej nie ma. Co z kolei implikuje stwierdzenie, że lepszy smak niepasteryzowanego w stosunku do pasteryzowanego jest mitem.

                          Ciekaw jestem, ile jeszcze takich niespodzianek się ujawni?

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                            Postępowano wg procedury ujętej w Polskiej Normie PN-A-79093-10:2000.

                            W Polsce, od czasu wstąpienia do Unii E, normy nie obowiązują, więc mogą się wykpić.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • VanPurRz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 4229

                              #29
                              Krzysiu, przynajmnie w moim przypadku, nie masz racji. Ja od dawna mówiłem znajomym (mozna to sprawdzić), że Czarnków ma inny smak (gorszy). Teraz już wiem dlaczego - skutkiem pasteryzacji.
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                              Comment

                              • Mikko
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2008.12
                                • 583

                                #30
                                To dlaczego smak pasteryzowanego Noteckiego różni się diametralnie od 'niepasteryzowanego'?
                                Swoją drogą wersja pasteryzowane jest zdecydowanie lepsza! W tej pseudo n/p smak jest o wiele płytszy. Ale to kwestia gustu oczywiście.

                                Comment

                                Przetwarzanie...