Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Nie nie, to nie kwestia etykiety, ślepy test zrobiłem przypadkiem otwierając 'na oślep' butelki z pasteryzowanym i nie (po prostu miałem w torbie wymieszane i otwierałem po ciemku bo film oglądałem) - nikt mi nie wmówi że są identyczne w smaku. Zresztą pamiętam pierwszą reakcje, kiedyś jak nie wiedząc że są obie wersje, kupiłem n/p. Po wypiciu pierwszego łyku poprosiłem kumpla o wodę do popicia bo myślałem, że wcześniejszy obiad wpłynął na moje kubki smakowe bo nie czuje smaku tak jak powinienem.Comment
-
Dobre! Czes, dobrze, że masz te papiery i świadków, bo ta teoria mogła by się zacząć niekontrolowanie rozwijaćComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
a w kolejce do zajęcia miejsca na marketowych półkach stoją kolejne polskie niepasteryzowane piwa.
Swoją drogą widzimy, że pasteryzacja lub jej brak to nie wszystko i łatwo się zwieść.
Zatem- lepiej mniej odfermentowane niż nie całkiem niepasteryzowane
Jakby ktoś tam myślał w Czarnkowie, to nic nie stało na przeszkodzie, żeby wersje niepasteryzowane sprzedawać tylko podczas promocji - wtedy browar jest (powiedzmy) w stanie kontrolować co się z tym piwem dzieje, a tak sprzedawać wersję pasteryzowaną. A wersja niepasteryzowana powinna trafiać do specjalistycznych sklepów i lokali, które dysponują lodówkami.
Zresztą może było tak, że chcieli sprzedawać niepasteryzowane, ale było za dużo zwrotów i ktoś yntelygentny pomyślał, że "klient kupuje oczami", na piwie się nie zna, więc... rozumiecie...
Ale o czym my mówimy, jeśli na JSB kierownik (a może nawet dyrektor ) sprzedaży Czarnkowa był zaskoczony, że browar nadal używa metalizowanych etykiet. Na moją uwagę, że to psuje koncepcję na półce, odpowiedział, że oni muszą naklejać metalizowaną etykietę na Pilsa, bo tak sobie życzy hurtownik. Niestety tak się złożyło, że ten hurtownik (Andrzej Jaskólski) pojawił się w zasięgu mojego wzroku i poprosiłem go o wyjaśnienie dlaczegóż to ma takie fanaberie, na co on odpowiedział z rozbrajającą szczerością, że bierze co mu browar daje.Comment
-
Comment
-
Można z tego wysnuć i taki wniosek, że pasteryzacja w niczym nie wpływa na smak, wbrew potocznym stwierdzeniom. Skoro wielu amatorów tego piwa nie dostrzegło różnicy, to znaczy, że takiej nie ma. Co z kolei implikuje stwierdzenie, że lepszy smak niepasteryzowanego w stosunku do pasteryzowanego jest mitem.
Ciekaw jestem, ile jeszcze takich niespodzianek się ujawni?
Ja czarnkowa nie lubię, ale jest wyraźna różnica pomiędzy pasteryzowanym, a niepasteryzowanym.Comment
-
Każdy w niosek jest wydumany. Interesujące jest to, że tylu smakoszy nie dostrzegło róznicy między pasteryzowanym a niepasteryzowanym. to samo dotyczyło tez swego czasu Lwówka. Gdyby nie badania Czesa, nikt by się nie domyślił.
A wnioski z tego dwa:
1. nie ma różnicy smakowej między piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym,
2. tzw. smakoszostwo piwa nie istnieje, innymi słowy - nikt nie je st w stanie takiej rózcy stwierdzić organoleptycznie.
Czyli - niepasteryzowane to mit!.Comment
-
Wydaje mi się, że Czesowi chodziło o to że sprawdzając czy piwo spełnia "deklarację" zamieszczoną na etykiecie, że jest niepasteryzowane posługiwano się metodyką pochodzącą z danej normy.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Każdy w niosek jest wydumany. Interesujące jest to, że tylu smakoszy nie dostrzegło róznicy między pasteryzowanym a niepasteryzowanym. to samo dotyczyło tez swego czasu Lwówka. Gdyby nie badania Czesa, nikt by się nie domyślił.
A wnioski z tego dwa:
1. nie ma różnicy smakowej między piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym,
2. tzw. smakoszostwo piwa nie istnieje, innymi słowy - nikt nie je st w stanie takiej rózcy stwierdzić organoleptycznie.
Czyli - niepasteryzowane to mit!.Comment
-
Oj tam, pewnie pomylili partie przy etykietowaniu i kapslowaniu Poza tym jest dobre i będę je pił i tak. Ewentualnie być to może, że ja po prostu nie trafiłem na "sfałszowaną" partię, bo czerwonego nie kupuję wcale, a nie odczułem drastycznych zmian jakości (poza typowymi whaniami formy między warkami).Comment
Comment