Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    Mnie nie dziwi, że nie rozumiesz - bo już nie po raz pierwszy. Musisz po prostu przyjąć do wiadomości, że picie piwa dla niektórych ma w sobie trochę więcej znaczenia, niż samo przyjmowanie dobrego płynu. Mnie cały czas dziwi, że dla Ciebie to nie ma znaczenia. No, ale cóż, przynajmniej jesteś konsekwentny
    Dzięki za komplement. Niby post jest obraźliwy, ale ja widzę w nim jednak coś miłego.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Dzięki za komplement. Niby post jest obraźliwy, ale ja widzę w nim jednak coś miłego.
      Nie jest obraźliwy, po prostu ja, aczkolwiek z dużą niechęcią, przyjmuje do wiadomości, ze masz inne poglądy na niektóre tematy, niż ja A to o konsekwencji to było stwierdzenie faktu, a konsekwencję cenię, zatem - był to komplement
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #63
        Konsekwencja? Jeśli zwolennik prosumenctwa dziwi się poniższemu, to mamy chyba do czynienia z czymś dokładnie odwrotnym:

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
        jako konsekwentny konsument nie lubiący być robiony w konia

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Niektóre PN zostały zastępione przez EN, inne nadal obowiązują. PKN nie sprzedaje norm nieaktualnych (klik).
          oj seta, seta, znów chcesz być mądrzejszy od innych.

          "Warszawa 2003-03-31 PKN Biuro Komitetu, Wydział Marketingu i Sprzedaży
          WMS/DK/2003
          W zawiązku z licznymi pytaniami klientów dotyczącymi obowiązku stosowania norm PN w świetle nowych przepisów, przekazujemy opinię Wydziału Prawnego PKN na ten temat:

          Zgodnie z art. 5 ust. 3 "Ustawa o normalizacji z dn. 12-09-2002r." (Dz.U. nr 169 poz. 1386), stosowanie Polskich Norm jest DOBROWOLNE. Wraz z wejściem w życie z dn. 01-01-2003r. w/w Ustawy, przestały obowiązywać wszystkie akty wykonawcze oraz rozporządzenia wydane przez właściwych ministrów na podstawie art. 19 ust. 1 z dn. 03-04-1993r. o normalizacji (Dz.U. nr 55 poz. 251 z późniejszymi zmianami), które wprowadziły obowiązek stosowania Polskich Norm.
          Mając na uwadze powyższe, niemożna opierać się na rozporządzeniach wydanych na podstawie art. 19 ust. 1 z 1993r., ponieważ - o ile nie zostały uchylone do dn. 31-12-2002r. - utraciły one moc obowiązującą z dn. 01-01-2003r.
          Z poważaniem
          Dyrektor Marketingu i SPrzedaży - Michał Orłowski
          Otrzymują: OIN-filie, PIN-y, PSN-y"
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • explorer35
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.02
            • 15

            #65
            Lubuskie-pasterryzacja

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Christof Wyświetlenie odpowiedzi
            A badano również Lubuskie z Witnicy? Może to by wreszcie wyjaśniło, czy jest to piwo pasteryzowane czy niepasteryzowane?
            Lubuskie jest pasteryzowane- przechodzi zimną pasteryzację dlatego smakuje jak smakuje czyli OK

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #66
              @Jacer Pod tym względem tak. Stosowanie PN jest dobrowolne. Znaczy możesz stosować PN lub np TUW lub możesz napisać własne procedury - zupełna dowolność.
              Jeżeli jednak powołujesz się na PN to musisz spełniać jej warunki, a one musi być aktualna. Norma, na którą powołał się Czes jest aktualna, a wyniki osiągnięte tym sposobem na pewno nie są podważalne.

              PS Nie jestem mądrzejszy od innych, ale w przeciwieństwie do większości byłem w KJ...
              Last edited by Seta; 2009-11-28, 07:42.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Konsekwencja? Jeśli zwolennik prosumenctwa dziwi się poniższemu, to mamy chyba do czynienia z czymś dokładnie odwrotnym:
                No właśnie taki bojkot nie ma IMO nic wspólnego z prosumentyzmem. To jest typowe działanie konsumenckie. Prosumentyzm, to byłby wtedy, gdyby emes napisał do browaru, że owszem piwo mu bardzo smakuje, ale czuje się oszukany i nabity w butelkę i powiedzmy zasugerował, że lepiej by się poczuł gdyby napis "niepasteryzowane" zniknął z etykiety. To jest działanie prosumenckie. Dlaczego wszyscy oburzeni nie zaczną słać maili z żądaniem wyjaśnienia o co kaman? Ciekaw jestem co browar by zrobił, bo jeśliby zlekceważył taką akację to zacząłby sobie kopać grób tak jak PZPN.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #68
                  Browar, który wpuścił bandę 90-ciu forumowiczów do fermentowni, w której po podłodze i po wannach pięknie pełzały sobie czarne, śmierdzące drożdże (wystarczyło to przeleciec ścierką dzień wcześniej) może równie dobrze zlekceważyć też i maile.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Browar, który wpuścił bandę 90-ciu forumowiczów do fermentowni, w której po podłodze i po wannach pięknie pełzały sobie czarne, śmierdzące drożdże (wystarczyło to przeleciec ścierką dzień wcześniej) może równie dobrze zlekceważyć też i maile.
                    Z tego co wiem ekipa się od tego czasu zmieniła.

                    Może zlekceważyć, ale ja bym nie radził.

                    Co do drożdży i grzyba na ścianie M. Jackson opisywał, że są takie browary gdzie jest zakaz remontów, bo na/w ścianach jest ich specyficzny szczep drożdży.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

                      Co do drożdży i grzyba na ścianie M. Jackson opisywał, że są takie browary gdzie jest zakaz remontów, bo na/w ścianach jest ich specyficzny szczep drożdży.
                      Zapewniam Cię, ze to nie była tego typu sytuacja
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Browar, który wpuścił bandę 90-ciu forumowiczów do fermentowni (...) może równie dobrze zlekceważyć też i maile.
                        Róbmy to, sprawdźmy!
                        Jestem w nastroju "pretensjonalnym", tzn. od wczoraj napisałem kilka maili z pretensjami i wytykami wysłanymi w różne strony, więc jeden więcej mi różnicy nie zrobi.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika explorer35 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Lubuskie jest pasteryzowane- przechodzi zimną pasteryzację
                          Jeśli przechodzi filtrację wyjaławiającą ("pasteryzację" na zimno), to właśnie nie jest pasteryzowane
                          Last edited by delvish; 2009-11-28, 11:28.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            lub np TUW lub możesz napisać własne procedury - zupełna dowolność.
                            Jeżeli jednak powołujesz się na PN to musisz spełniać jej warunki, a one musi być aktualna. Norma, na którą powołał się Czes jest aktualna, a wyniki osiągnięte tym sposobem na pewno nie są podważalne.
                            No właśnie, i może Czarnków ma swoje normy, według których to piwo jest niepasteryzowane.

                            Można także wziąć sobie normę portugalską i wtedy wyniki będą inne tak samo niepodważalne.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #74
                              To nie jest norma mówiąca o tym co to jest pasteryzacja. Tylko o tym jak sprawdzać czy piwo zostało spasteryzowane (opis badania). Norma nie może dawać niejednoznacznych wyników. Sprawdzanie pasteryzacji można być może wykonać w różny sposób, jednak wynik powinien być tożsamy.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #75
                                Nie zdążyłem z edycją:

                                W praktyce chodzi o to, że nie wierzę, żeby polski browar (zwłaszcza państwowy) negował wyniki badań przeprowadzone zgodnie z PN. W praktyce jeśli już się czegoś można czepiać to niezgodnościach pomiędzy np. użytym sprzętem a zapisami normy, doświadczenia personelu itp.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X