Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Klient oczekuje, że kupuje kiełbasę i ona mu leży w lodówce tygodniami i się nie psuje.

    Ale to tylko domowa tak wytrzyma, sklepowa nie da rady. Szynka pokrojona w lodówce ślizga się robi po dwóch-trzech dniach.

    Wiem, mozesz nie wiedzieć, bo nie jesz.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • artur2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 535

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Czarnków to (...) burdel
      To ciekawa teza w kontekście tematu wątku
      Ale faktycznie wprowadzanie w błąd konsumentów powinno być piętnowane w każdym przypadku, nawet jeśli jest to tak smaczne piwo.
      Mniej alkoholu, więcej smaku !
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
        To ciekawa teza w kontekście tematu wątku ...
        Teza jak teza. Od lat w Czarnkowie jest problem z kolejnymi dyrektorami (każdy odchodzi w atmosferze skandalu, albo wręcz z zarzutami prokuratorskimi) oraz nadzorem właścicielskim. Nie chcesz chyba powiedzieć, że to najwłaściwszy sposób zarządzania przedsiębiorstwem?

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        ... czy zdarzyło wam się ostatnio, żeby skwaśniało Wam mleko, ...
        Nie skwaśniało, ale zmieniło się w obrzydliwy, śmierdzący syf.
        Last edited by Krzysiu; 2010-03-10, 11:47.

        Comment

        • artur2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 535

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
          Teza jak teza. Od lat w Czarnkowie jest problem z kolejnymi dyrektorami (każdy odchodzi w atmosferze skandalu, albo wręcz z zarzutami prokuratorskimi) oraz nadzorem właścicielskim. Nie chcesz chyba powiedzieć, że to najwłaściwszy sposób zarządzania przedsiębiorstwem?
          Zgadam się. Najlepsze dla Czarnkowa to mieć prywatnego właściciela. Ale to już OT.
          Mniej alkoholu, więcej smaku !
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Krzysztof
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.04
            • 1689

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
            Mam podstawy sądzić, że być może jedynymi już niepasteryzowanymi piwami butelkowanymi na rynku są (o zgrozo!) koncernowe Genuine Miller Draft (KP) i seria z Carlsberga (Kasztelan, Bosman)
            Te piwa są niepasteryzowane ( nie poddawane obróbce termicznej mającej na celu zapewnienie trwałości mikrobiologicznej), bo przechodzą filtrację wyjaławiającą.

            Właściwszym określeniem dla interesujących nas piw z małych browarów byłoby "niespasteryzowane". One są z reguły mniej lub bardziej podpasteryzowywane. Można zaaplikować umiejętnie nawet kilkanaście jednostek pasteryzacji (PU), a nie dokońca zdezaktywować enzym inwertazę. Tak więc takie piwo formalnie przejdzie test na pasteryzację (oparty na badaniu obecności czynnej inwertazy) z wynikiem ujemnym, ale inwertaza w nim ledwie zipie. I to widać.
            Ciekawy pogląd.
            Zastanawiam się czy te piwa, których przykład przytoczyłeś nie są niedopsteryzowane. Mam tu na mysli piwa, które otrzymały zbyt mało PU co jest błędem technologicznym.

            Ze względów praktycznych nie sądzę, żeby podpasteryzowywanie było możliwe przy stanie techniki w małych browarach. Sam wiesz że zeby wyregulować PU na odpowiednim poziomie trzeba się bardzo napracować. Wielokrotne pomiaryPU pokazują że powtarzalność wyników nie jest zadowalająca. Jeżeli rozmawiamy o wartości PU 15 rozrzut bedzie tym bardziej większy.
            Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
            www.twojmalybrowar.pl

            Comment

            • KrzynioF
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.04
              • 33

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
              Mam podstawy sądzić, że być może jedynymi już niepasteryzowanymi piwami butelkowanymi na rynku są (o zgrozo!) koncernowe Genuine Miller Draft (KP) i seria z Carlsberga (Kasztelan, Bosman)
              Te piwa są niepasteryzowane ( nie poddawane obróbce termicznej mającej na celu zapewnienie trwałości mikrobiologicznej), bo przechodzą filtrację wyjaławiającą.

              Właściwszym określeniem dla interesujących nas piw z małych browarów byłoby "niespasteryzowane". One są z reguły mniej lub bardziej podpasteryzowywane. Można zaaplikować umiejętnie nawet kilkanaście jednostek pasteryzacji (PU), a nie dokońca zdezaktywować enzym inwertazę. Tak więc takie piwo formalnie przejdzie test na pasteryzację (oparty na badaniu obecności czynnej inwertazy) z wynikiem ujemnym, ale inwertaza w nim ledwie zipie. I to widać.
              Rzeczywiście ciekawy problem, Krzysztof, który wskazuje, że w małych browarach pracują niedouczone tłuki nic sobie nie robiące z rzetelności i uczciwości wobec konsumentów. Czes będzie czas za tydzień pogadać na komisji etyki o tych co trąbią że niepasteryzowane a pasteryzują i o tych co na forum SĄDZĄ. Bo nie po to browary ponoszą ryzyko nie pasteryzując byś Ty tylko sądził. Konkretnie - czy Ciechany niepasteryzowane są pasteryzowane?

              Comment

              • bordoni
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2002.10
                • 17

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                Mam podstawy sądzić, że być może jedynymi już niepasteryzowanymi piwami butelkowanymi na rynku są (o zgrozo!) koncernowe Genuine Miller Draft (KP) i seria z Carlsberga (Kasztelan, Bosman)
                Te piwa są niepasteryzowane ( nie poddawane obróbce termicznej mającej na celu zapewnienie trwałości mikrobiologicznej), bo przechodzą filtrację wyjaławiającą.

                Właściwszym określeniem dla interesujących nas piw z małych browarów byłoby "niespasteryzowane". One są z reguły mniej lub bardziej podpasteryzowywane. Można zaaplikować umiejętnie nawet kilkanaście jednostek pasteryzacji (PU), a nie dokońca zdezaktywować enzym inwertazę. Tak więc takie piwo formalnie przejdzie test na pasteryzację (oparty na badaniu obecności czynnej inwertazy) z wynikiem ujemnym, ale inwertaza w nim ledwie zipie. I to widać.
                Czes znamy się od kilkunastu lat - co ty wygadujesz?
                Teraz czekam na fakty a nie na przeprosiny.

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6122

                  Bardzo ładnie ze strony Czesa, że informuje nas o oszustwach browarów. Dobrze byłoby jednak, żeby druga strona mogła się jakoś wypowiedzieć. Bez tego otrzymujemy niepełny obraz. Na dodatek nie wiem na ile można uznać badania Czesa za niezależne. Czes chyba współpracuje z jakimiś browarami komercyjnymi?
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • JAckson
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6122

                    Jeszcze jedno.
                    Czes, czy badaliście może piwo Lipcowe z browaru Jagiełło? Właśnie sprawdziłem etykietę i jest napisane - niepasteryzowane.
                    MM961
                    4:-)

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                      Na dodatek nie wiem na ile można uznać badania Czesa za niezależne. Czes chyba współpracuje z jakimiś browarami komercyjnymi?
                      nocośty?
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • marekj
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.03
                        • 508

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                        Bardzo ładnie ze strony Czesa, że informuje nas o oszustwach browarów.
                        Zgadzam się w całości .Czes fakty proszę i nazwy browarów natychmiast
                        Last edited by ART; 2010-03-10, 18:31. Powód: cytat

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Póki co Czes napisał, że "ma podstawy sądzić" - może trochę za wcześnie zatem z tym wyskoczył. Ja tez czekam na potwierdzone fakty i na reakcje "oskarżonych".
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2007.11
                            • 2481

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                            Mam podstawy sądzić, że być może jedynymi już niepasteryzowanymi piwami butelkowanymi na rynku są (o zgrozo!) koncernowe Genuine Miller Draft (KP) i seria z Carlsberga (Kasztelan, Bosman)
                            Te piwa są niepasteryzowane ( nie poddawane obróbce termicznej mającej na celu zapewnienie trwałości mikrobiologicznej), bo przechodzą filtrację wyjaławiającą.

                            Właściwszym określeniem dla interesujących nas piw z małych browarów byłoby "niespasteryzowane". One są z reguły mniej lub bardziej podpasteryzowywane. Można zaaplikować umiejętnie nawet kilkanaście jednostek pasteryzacji (PU), a nie dokońca zdezaktywować enzym inwertazę. Tak więc takie piwo formalnie przejdzie test na pasteryzację (oparty na badaniu obecności czynnej inwertazy) z wynikiem ujemnym, ale inwertaza w nim ledwie zipie. I to widać.
                            Z tego co piszesz wynikałoby, że problem dotyczy nie tylko Czarnkowa, ale i innych browarów. W pierwszej 10 piw z ostatniego plebiscytu znalazły się w różnych kategoriach:
                            Ciechan (Wyborne Niepasteryzowane, Mocne Niepasteryzowane),
                            Konstancin (Mazowieckie Niepasteryzowane, Zdrojowe Niepasteryzowane, Dawne Niepasteryzowane),
                            Jagiełło (Lipcowe Niepasteryzowane),
                            Kormoran (Mazury Niepasteryzowane),
                            Gab (Zdrowe Niepasteryzowane).
                            Czy te piwa są też oszukiwane? A swoją drogą co mówi Norma Polska na temat pasteryzacji?

                            Comment

                            • marekj
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.03
                              • 508

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
                              Z tego co piszesz wynikałoby, że problem dotyczy nie tylko Czarnkowa, ale i innych browarów. W pierwszej 10 piw z ostatniego plebiscytu znalazły się w różnych kategoriach:
                              Ciechan (Wyborne Niepasteryzowane, Mocne Niepasteryzowane),
                              Konstancin (Mazowieckie Niepasteryzowane, Zdrojowe Niepasteryzowane, Dawne Niepasteryzowane),
                              Jagiełło (Lipcowe Niepasteryzowane),
                              Kormoran (Mazury Niepasteryzowane),
                              Gab (Zdrowe Niepasteryzowane).
                              Czy te piwa są też oszukiwane? A swoją drogą co mówi Norma Polska na temat pasteryzacji?
                              Tak też to odebrałem. Gdyby Czes był tylko Czesem nie zabrałbym głosu.Ale jest Przewodniczącym Komisji Etyki Browarów Regionalnych.A tym czasem Pan od pilnowania etyki zajmuje się pomawianiem. Taka postawa może prowadzić do podważenia wiarygodności browarów które zbyt często walczą o swoje życie warto dodać UCZCIWIE !!!.Czes 17 marca w miejscu Ci znanym będzie kilkanaście małych browarów i dopilnuję żebyś mógł wyjaśnić swoje tezy jeżeli masz rację jestem z tobą bo dla oszustów nie ma miejsca wśród browarów. Ale jestem pewien ,że większość nie ma sobie nic do zarzucenia .
                              Marek Jakubiak

                              Comment

                              • Czes
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.06
                                • 752

                                Piwem pasteryzowanym (i spasteryzowanym) okazuje się Noteckie z browaru Czarnków (kropka)

                                O żadnej innej marce spośród badanych nie można tego powiedzieć.

                                Głębsze badania samego testu pokazały jednak, że test na pasteryzację wg PN nie jest szczelny. Można do piwa wprowadzić nawet kilkanaście jedostek PU i polepszyć znacznie jego stabilność mikrobiologiczną przy zachowanniu resztkowej aktywności inwertazy.
                                Wbrew sceptyzmowi Krzysztofa wiem, że w małym browarze podpasteryzowanie jest możliwe do wykonania.

                                Ewentualność takich praktyk nawet mnie nie oburza; wobec tego czego doświadczają często te piwa w handlu - byłyby racjonalnym zabezpieczeniem. Wystarczyłoby wtedy do słowa niepasteryzowane wetknąć to "s" i wszystko byłoby w porządku.
                                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                                Comment

                                Przetwarzanie...