Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
Wyświetlenie odpowiedzi
Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziNie tylko w Polsce, czyli gdzie jeszcze? Może w Czechach?
Zresztą to jest ciekawy problem, który nadmienił Czes.
Nawet amerykańska koncernówa może być niepasteryzowana, co z tego że wyjałowiona.
Z tego braku pasteryzacji robi się moim zdaniem prawie fetysz. Mało kto jest w stanie rozróżnić czy piwo jest czy nie jest niepasteryzowane, ale to dobry marketing.
Jak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziJak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...
Samolotem? Może przymarznąć w ładowni.
Statkiem? w kontenerze latem może dostać niezłej temperatury.
A piwa smakują tak, jak gbyby zbiornik leżakowy był za ścianą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziTeż w Czechach, ale tam to kwestia filtracji. Dlatego tam, żeby podkreślić dodatkowy walor przyjęło się termin "kvasnicove"
Zresztą to jest ciekawy problem, który nadmienił Czes.
Nawet amerykańska koncernówa może być niepasteryzowana, co z tego że wyjałowiona.
Z tego braku pasteryzacji robi się moim zdaniem prawie fetysz. Mało kto jest w stanie rozróżnić czy piwo jest czy nie jest niepasteryzowane, ale to dobry marketing.
Jak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...
Niepasteryzowane to po prostu słowo wytrych. I tym wytrychem posługują się też koncerny. Vide Kasztelan i Bosman. Piwo ma się bronić smakiem, a nie napisami na etykiecie. I tak naprawdę wtórne jest czy one mają pokrycie w rzeczywistości, czy nie.
Pasteryzowany Primator Premium bije niestety większość z wymienionych przeze mnie wyżej piw na głowę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziCzyli Konstancin podpasteryzowuje?
Da się pić nadal i to ze smakiem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziNiepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.
Ale być może tak jest jak mówisz w dużych miastach. Nie wiem.
Fastfood nie jest smaczny, jest po to aby zaspokoić chwilowy głód.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziNiepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJestem tego samego zdania. Niech mi ktoś powie co łączy Ciechana Wybornego, Świeże, Dawne, Żywe i Acana? Nic. No chyba, że niskie nachmielenie, ale tu akurat brak pasteryzacji nie jest winien.
Niepasteryzowane to po prostu słowo wytrych. I tym wytrychem posługują się też koncerny. Vide Kasztelan i Bosman. Piwo ma się bronić smakiem, a nie napisami na etykiecie. I tak naprawdę wtórne jest czy one mają pokrycie w rzeczywistości, czy nie.
Pasteryzowany Primator Premium bije niestety większość z wymienionych przeze mnie wyżej piw na głowę.
Nawet jeśli niektórzy uważają pieniacza za autorytet.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziZ grupsza się zgodzę. Czyli nie ma o po co bić piany. Prawda?
Nawet jeśli niektórzy uważają pieniacza za autorytet.
Comment
-
-
Krzysztof - pisząc tłuki mam na myśli wiedzę którą podał pt74. Jeżeli niemal 100 % skuteczność pasteryzacji osiąga się na poziomie 27 JP, dla pewności przyjmuje się 30 JP to jaki piwowar podejmie się sterowaniem urządzeniem żeby podpasteryzować, spasteryzować, niedopasteryzować piwo na 15 JP i nie mieć 100% pewności, że piwo będzie mikrobiologicznie trwałe. Po co to robić? Po co to robić gdy wystarczy przetrzymać w pasteryzatorze butelki jakieś 3 min dłużej lub podnieść temperaturę pasteryzacji na pasteryzatorze tunelowym o jakieś 2 stopnie. Albo ktoś pasteryzuje skutecznie albo pieprzy robotę. Być może z niedostatków technicznych albo też z braku wiedzy w kwestii teorii pasteryzacji lub obsługi maszyn
Sam wiesz, że nawet w małym browarze, dzięki wiedzy, ciężkiej pracy i mądrym inwestycjom można zrobić trwałe i dobre piwo niepasteryzowane. Natomiast to co Czes napisał dotyczy czegoś innego. Czes na podstawie jednego browaru oskarżył wszystkie browary o brak etyki zawodowej. Oskarżył je o oszustwo. Wyłączył ze swoich oskarżeń tylko Carlsberga i KP nie wiedząc czemu. Czyżby w tych browarach nie było specjalistów, którzy potrafią pasteryzować z dokładnością do 5 JP?
Czes na oskarżenia lub choćby na sianie takich przypuszczeń trzeba mieć dowody. Dowody!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47 Wyświetlenie odpowiedziKogo uważasz za pieniacza?Last edited by Seta; 2010-03-10, 23:53.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziNiepasteryzowane jest po prostu zdrowsze."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedziDowody!
Skąd taka adrenalina?
Na temat jednego z piw od dłuższego czasu pojawiło się bardzo wiele opinii stwierdzających spadek jego jakości i jakiejś reakcji nie widać, choć wspomina się konkretny produkt. A tu taka nerwowość... Panowie niedługo się przecież spotkacie, to sobie wyjaśnicie. Przecież więcej szkody robi nieuczciwy producent niż osoba, którą tę nieuczciwość dostrzegła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziKtoś wyraża tylko przypuszczenie podparte przykładem Czarnkowa.
Skąd taka adrenalina?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment