Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
Zresztą to jest ciekawy problem, który nadmienił Czes.
Nawet amerykańska koncernówa może być niepasteryzowana, co z tego że wyjałowiona.
Z tego braku pasteryzacji robi się moim zdaniem prawie fetysz. Mało kto jest w stanie rozróżnić czy piwo jest czy nie jest niepasteryzowane, ale to dobry marketing.
Jak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...Comment
-
ooo własnie, tak sobie teraz myślę, w jakiej postaci dostarczane są piwa w beczkach z niezależnych amerykanskich browarów do Europy.
Samolotem? Może przymarznąć w ładowni.
Statkiem? w kontenerze latem może dostać niezłej temperatury.
A piwa smakują tak, jak gbyby zbiornik leżakowy był za ścianą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Też w Czechach, ale tam to kwestia filtracji. Dlatego tam, żeby podkreślić dodatkowy walor przyjęło się termin "kvasnicove"
Zresztą to jest ciekawy problem, który nadmienił Czes.
Nawet amerykańska koncernówa może być niepasteryzowana, co z tego że wyjałowiona.
Z tego braku pasteryzacji robi się moim zdaniem prawie fetysz. Mało kto jest w stanie rozróżnić czy piwo jest czy nie jest niepasteryzowane, ale to dobry marketing.
Jak piwo jest dobre to i pasteryzowane jest ok...
Niepasteryzowane to po prostu słowo wytrych. I tym wytrychem posługują się też koncerny. Vide Kasztelan i Bosman. Piwo ma się bronić smakiem, a nie napisami na etykiecie. I tak naprawdę wtórne jest czy one mają pokrycie w rzeczywistości, czy nie.
Pasteryzowany Primator Premium bije niestety większość z wymienionych przeze mnie wyżej piw na głowę.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.Comment
-
Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.
Ale być może tak jest jak mówisz w dużych miastach. Nie wiem.
Fastfood nie jest smaczny, jest po to aby zaspokoić chwilowy głód.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Niepasteryzowane jest po prostu zdrowsze.A jak mówimy o smaku,to na rynku jest kilka firm co mają taką chemię,że wystarczy chleb nią potraktować, a będzie smakować jak np schabowy.Na tej chemi opiera sie przecież fastfood. Ze zdrowiem to ma niewiele wspólnego, ale chemia sprawia,że to się wydaje smaczne i świeże.Comment
-
Jestem tego samego zdania. Niech mi ktoś powie co łączy Ciechana Wybornego, Świeże, Dawne, Żywe i Acana? Nic. No chyba, że niskie nachmielenie, ale tu akurat brak pasteryzacji nie jest winien.
Niepasteryzowane to po prostu słowo wytrych. I tym wytrychem posługują się też koncerny. Vide Kasztelan i Bosman. Piwo ma się bronić smakiem, a nie napisami na etykiecie. I tak naprawdę wtórne jest czy one mają pokrycie w rzeczywistości, czy nie.
Pasteryzowany Primator Premium bije niestety większość z wymienionych przeze mnie wyżej piw na głowę.
Nawet jeśli niektórzy uważają pieniacza za autorytet.Comment
-
Krzysztof - pisząc tłuki mam na myśli wiedzę którą podał pt74. Jeżeli niemal 100 % skuteczność pasteryzacji osiąga się na poziomie 27 JP, dla pewności przyjmuje się 30 JP to jaki piwowar podejmie się sterowaniem urządzeniem żeby podpasteryzować, spasteryzować, niedopasteryzować piwo na 15 JP i nie mieć 100% pewności, że piwo będzie mikrobiologicznie trwałe. Po co to robić? Po co to robić gdy wystarczy przetrzymać w pasteryzatorze butelki jakieś 3 min dłużej lub podnieść temperaturę pasteryzacji na pasteryzatorze tunelowym o jakieś 2 stopnie. Albo ktoś pasteryzuje skutecznie albo pieprzy robotę. Być może z niedostatków technicznych albo też z braku wiedzy w kwestii teorii pasteryzacji lub obsługi maszyn
Sam wiesz, że nawet w małym browarze, dzięki wiedzy, ciężkiej pracy i mądrym inwestycjom można zrobić trwałe i dobre piwo niepasteryzowane. Natomiast to co Czes napisał dotyczy czegoś innego. Czes na podstawie jednego browaru oskarżył wszystkie browary o brak etyki zawodowej. Oskarżył je o oszustwo. Wyłączył ze swoich oskarżeń tylko Carlsberga i KP nie wiedząc czemu. Czyżby w tych browarach nie było specjalistów, którzy potrafią pasteryzować z dokładnością do 5 JP?
Czes na oskarżenia lub choćby na sianie takich przypuszczeń trzeba mieć dowody. Dowody!Comment
-
Ktoś wyraża tylko przypuszczenie podparte przykładem Czarnkowa.
Skąd taka adrenalina?
Na temat jednego z piw od dłuższego czasu pojawiło się bardzo wiele opinii stwierdzających spadek jego jakości i jakiejś reakcji nie widać, choć wspomina się konkretny produkt. A tu taka nerwowość... Panowie niedługo się przecież spotkacie, to sobie wyjaśnicie. Przecież więcej szkody robi nieuczciwy producent niż osoba, którą tę nieuczciwość dostrzegła.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Browar Ciechan, właściciel takich marek jak Ciechan Wyborne czy Ciechan Miodowe - to zakład z ponad 300 letnią tradycją warzenia piwa.
Obecnie jest jedną z czołowych firm w segmencie browarów regionalnych.
Obecnie poszukujemy
Technologa produkcji piwa/Piwowara
...2018-08-06, 09:12 -
Kolejny minibrowar w bogatszej dzielnicy Quito, miejsce gdzie gromadzi się burżujstwo i białasy z północnego kontynentu.
Minibrowar założony w 2011 roku, nawiązujący wystrojem wnętrza do Bawarskiego stylu i kultury, co nie bardzo ma odwzorowanie w karcie, a tym bardziej w jakości i...-
Channel: Ameryka Południowa
-
-
Witam,
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...2020-03-11, 18:59 - Loading...
- Koniec listy.
Comment