Dualizm w percepcji jest w tym temacie zatrważający, tak szczerze.
Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu. -
Nie chodzi o obrażanie się, nie jesteśmy w przedszkolu (przynajmniej większość z nas) tylko o zdecydowanie się, czy chce się łączyć ludzi, czy dzielić, bo u Czesa wychodzi, że to drugie. Jeśli tak jest, to przyjmuję do wiadomości, tylko wydawało mi się, że tak nie jest. No ale fakty mówią same za siebie, niestety.Comment
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Wobec pojawienia się w wątku tzw. spiskowej teorii dziejów, chce zwrócić uwagę, że sprawą rzekomej niepasteryzacji piw zajmuję się już od kilku lat - stąd tytuł wątku "Okresowa..."
Na przełomie 2004/5 roku wykryłem oszustwo w tym względzie browaru Lwówek Śląski (wtedy pod Wolfgangiem Bauerem), na początku 2008 roku browaru Grudziądz, a obecny przypadek Czarnkowa jest trzecim w łonie SRBP. Tym większe moje rozgoryczenie.
Pisałem wówczas o tych przypadkach w browar.biz, więc może zdolny archiwista Seta zechce odszukać i wskazać czytelnikom te wiadomości.
Nie jestem też pieszczochem Grupy Żywiec, w każdym razie nie całej
W 2006 roku jako przedstawiciel SRBP do Komisji ds Kodeksu Reklamowego Browarów Polskich, z własnej inicjatywy postawiłem tam wniosek o zbadanie zgodności z kodeksem słynnej dzisiaj reklamy piwa Warka z udziałem Jerzego Dudka. Po kilku miesiącach rozpatrywania, angażowaniu kancelarii prawnej i różnych ważnych figur, wniosek ostatecznie przepadł większością głosów. W proteście odszedłem z tej komisji, tak jak i przedstawiciel Browaru Belgia, a sama komisja wkrótce potem przestała istnieć.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Jednakże osoby opiniotwórcze jeśli wypowiadają się to liczą się z tymi wypowiedziami inni ludzie. "O, Czes napisał, że browar.biz jest chory - to pewnie coś w tym jest". Potem oczywiście - jak to MarekJ napisał - plotka dostaje własnych nóg, zmienia się i ewoluuje.
....
Czes moim zdaniem uważa, że jeżeli któremuś z browarów udowodniono oszustwo to tenże nie powinien otrzymać prestizowego tytułu. Jednak wg. zasady przytoczonej powyżej, znajduha się ludzie, którzy głosowali na ten czy ów browar to już uch sprawa.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Raczej jest to wypadkowa tych dwóch aspektów, inaczej wynik plebiscytu odzwierciedlałby wyniki sprzedaży - czyli rok w rok wygrywałoby Tyskie.Comment
-
Kontrowersją by było, gdyby zwyciężyło Noteckie Niepasteryzowane. Zwyciężyło natomiast Noteckie. Bez adnotacji Pasteryzowane/Niepasteryzowane. Mam nadzieję, że wybierający "głosują jak uważają" czyli kierują się przede wszystkim smakiem i to właśnie swoim smakiem. Nie podoba mi się oczywiście kłamstwo na etykiecie. W Plebiscycie jednak ciągle chodzi o wybór piwa które najlepiej smakuje.
Krzysztofie - że niby Noteckie czy Konstancin biją rekordy popularności? Dobre- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Myślę, że większości z nas jest wiadome, że plebiscyt browar.biz działa na zasadzie podobnej jak to okresliła Beata Tyszkiewicz podczas "Tańca z gwiazdami" - głosowanie odbywa się ze wzgledu na czyjas popularność a nie jak Kto tańczy. Czyli głosujemy jak kto uważa.
Może inaczej - np. Honda Civic dalej będzie moim ulubionym samochodem nawet jak producent w reklamie powie że to najszybszy samochód świata a wiadomo że nie jest. Jeśli producent skłamał to może za to odpowiedzieć i zdjąć reklamę ale to nie znaczy że ludzie przestaną ten samochód kupować.Comment
-
Krzysztof ma na pewno nieco racji - to podobnie jak system reputacji na p.org - część punktów jest uzyskiwana za pomoc i dzielenie się wiedzą, ale spora część to punkty typu "lubię cię, to masz punkt u mnie". Żaden system nie jest wolny od błędów.
W przypadku Noteckiego (którego nigdy nie lubiłam i na niego nie głosowałam, ale nie ze względu na etykiety, tylko ze względu na smak) akurat mechanizm "pośmiertnego uhonorowania" też się niektórym włączył. Co nie zmienia faktu, że najistotniejsza jest tu wypowiedź Arta, że w plebiscycie nie było podziału na pasteryzowane/niepasteryzowane.Last edited by Marusia; 2010-03-16, 09:19.Comment
-
Comment
-
Kontrowersją by było, gdyby zwyciężyło Noteckie Niepasteryzowane. Zwyciężyło natomiast Noteckie. Bez adnotacji Pasteryzowane/Niepasteryzowane. Mam nadzieję, że wybierający "głosują jak uważają" czyli kierują się przede wszystkim smakiem i to właśnie swoim smakiem. Nie podoba mi się oczywiście lżenie na etykiecie. W Plebiscycie jednak ciągle chodzi o wybór piwa które najlepiej smakuje.
Krzysztofie - że niby Noteckie czy Konstancin biją rekordy popularności? DobreJesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
-
Krzysztof ma na pewno nieco racji - to podobnie jak system reputacji na p.org - część punktów jest uzyskiwana za pomoc i dzielenie się wiedzą, ale spora część to punkty typu "lubię cię, to masz punkt u mnie". Żaden system nie jest wolny od błędów.
W przypadku Noteckiego (którego nigdy nie lubiłam i na niego nie głosowałam, ale nie ze względu na etykiety, tylko ze względu na smak) akurat mechanizm "pośmiertnego uhonorowania" też się niektórym włączył. Co nie zmienia faktu, że najistotniejsza jest tu wypowiedź Arta, że w plebiscycie nie było podziału na pasteryzowane/niepasteryzowane.
Akcja "ratujmy czarnków" spowodowała wzrost popularności.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
-
Last edited by ART; 2010-03-16, 11:58.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pisanie takich tekstów obraża większość forumowiczów. To nie plebiscyt na onet.pl gdzie wybierali by ludzie faktycznie najpopularniejsze marki (taki np. Janów Lubelski jest zajebiście popularny ).
Może inaczej - np. Honda Civic dalej będzie moim ulubionym samochodem nawet jak producent w reklamie powie że to najszybszy samochód świata a wiadomo że nie jest. Jeśli producent skłamał to może za to odpowiedzieć i zdjąć reklamę ale to nie znaczy że ludzie przestaną ten samochód kupować.
Ja rozumiem, że są pewne sypatie choćby tzw. patriotyzm lokalny. Ludzie maja do tego prawo już.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
Comment