Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
    Info o słodzie jest. Ale fakt brak miejsca produkcji i przede wszystkim podstawowej informacji czyli zawartość ekstraktu - to osobiście uważam za największe draństwo.
    Brak ekstraktu to jeszcze można przeżyć, mnie bardziej boli brak miejsca produkcji, chociaż podobno teraz w CP można już to odczytać z serii produkcyjnej. Na świecie niestety nie podaje się przeważnie ekstraktu.

    Mnie nie bulwersuje brak info o mikrofiltracji Żywego, ale skoro chłopaków zbulwersowało, to pokazałem jak można to napisać, żeby za bardzo nie rzucało się w oczy, a wszystko było zgodne z prawdą.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
      Najbardziej opiniotwórczym aktywistom portalu fakt, że są oszukiwani przez browar w Czarnkowie zdawał się nie przeszkadzać.
      Napisz jeszcze może komu wg Ciebie to nie przeszkadzało skoro tak uważasz, bo jak dla mnie nadal takie twierdzenie jest krzywdzące.
      Last edited by ART; 2010-03-25, 23:29.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3605

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
        Info o słodzie jest. Ale fakt brak miejsca produkcji i przede wszystkim podstawowej informacji czyli zawartość ekstraktu - to osobiście uważam za największe draństwo.
        Chodziło mi o to, że nie napisali nic o chmielu, drożdżach, witaminie C, niesłodowych.

        Idealnie skład podają browary Vestfyen i Refsvindinge,

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Willemoes Påske Ale
        Uwarzono ze: słodu jęczmiennego, syropu glukozowego, cukru mucscovado, chmielu, fermentowane drożdżami górnymi, dodatek dwutlenku węgla (E290), barwnika (E150c), antyutleniacza (E300)
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          No i znowu koncern jest bardziej uczciwy.
          No nie żartuj:

          Pozyskiwane w procesie dolnej fermentacji i poddane specjalnej filtracji. Dlatego jego smak jest tak wyjątkowy i szlachetny

          Jaką wartość ma taka informacja? Przecież trzeba mieć poziom masońskiego wtajemniczenia piwnego jak my, żeby dojść o co chodzi. Co czyta Polak-szarak? "Dolna fermentacja i specjalna filtracja dają wyjątkowy i szlachetny smak piwa".

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Brak ekstraktu to jeszcze można przeżyć, mnie bardziej boli brak miejsca produkcji, chociaż podobno teraz w CP można już to odczytać z serii produkcyjnej. Na świecie niestety nie podaje się przeważnie ekstraktu.
            Ja uważam odwrotnie. O napoju więcej mi powie zawartość ekstraktu niż miejsce produkcji. Tym bardziej, że wodę nazywamy piwem jeśli jest w niej ekstrakt słodu. Pochodną ekstraktu jest CO2 i alkohol.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Napisz jeszcze może komu wg Ciebie to nie przeszkadzało skoro tak uważasz, bo jak dla mnie nadal takie twierdzenie jest krzywdzące.
              Pewnie chodzi o tych, którzy się nie wypowiedzieli w ogóle Stwierdzenie Czesa jest podobnym domysłem, jak niby rzekome porównanie dwóch for piwnych. Czyli przyganiał kocioł itp.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Napisz jeszcze może komu wg Ciebie to nie przeszkadzało skoro tak uważasz, bo jak dla mnie nadal takie twierdzenie jest krzywdzące.
                Mi, napisałem:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie głosujemy na jakość etykiety, tylko na jakość piwa. Noteckie było najsmaczniejszym polskim piwem, jakie piłem w zeszłym roku. I to łącznie z piwami z browarów restauracyjnych (na ale nie licząc domowych). Wyraźnie najlepszym.
                Czes nie podejmę tej polemiki.
                Jeśli chcesz wojny to Ty ją wywołaj.
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

                  Wojny nie zamierzam wywoływać, choć uważam, że nie powinno się łączyć wyboru smacznego piwa z (nie)akceptacją kłamstwa na etykiecie.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wojny nie zamierzam wywoływać, choć uważam, że nie powinno się łączyć wyboru smacznego piwa z (nie)akceptacją kłamstwa na etykiecie.

                    Mnie pierwsze informacje o pasteryzacji gdzieś uciekły. Na Czarnkowa na pierwszym miejscu nie głosowałem, bo to piwo nie jest jakieś cudowne. Raczej jest słabe i z wadami.

                    Czarnków wygrał przez akcję uratujmyczarnków.pl a nie przez to że jest dobry czy nie czy też oszukują na etykietach czy nie.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

                      Czarnków wygrał przez akcję uratujmyczarnków.pl a nie przez to że jest dobry czy nie czy też oszukują na etykietach czy nie.
                      Następny wszystkowiedzący uogólniacz. Kto jeszcze zna powód zwycięstwa i jest go pewien?
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        Przepraszam tych, którzy uznali się za dotkniętych moją uwagą, ale takie odniosłem wrażenie z wspomnianej wypowiedzi. Fakt, że na taki pogląd złożyło się wiele czynników poza wątkiem, ale tak to rozumiałem i rozumiem. Zresztą foch Czesa był w moim mniemaniu tylko potwierdzeniem moich podejrzeń.
                        Gdybym podchodził do oszustwa Czarnkowa na zasadzie wykluczenia ich piw to musiałbym to zrobić także z pozostałymi browarami, których piwa mimo mojej niechęci do koncernów pijam i mi smakują (vide porter żywiecki czy okocimski). w plebiscycie było jedno piwo czarnkowskie (bez wyszczególnienia czy pasteryzowane czy nie) i każdy mógł głosować jak uważał. jednym smakowało (i smakuje) innym nie. To kwestia gustu a nie ideologicznego picia piwa.

                        Comment

                        • Sokół83
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1598

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Najbardziej opiniotwórczym aktywistom portalu fakt, że są oszukiwani przez browar w Czarnkowie zdawał się nie przeszkadzać. Taką sytuację uznałem i nadal uznaję za niezdrową, ale pewno jestem "starej daty".
                          myśle, że to nie jest kwestia starej daty bo ja jestem młodej daty i też mnie wynik czarnkowa mocno zdziwił

                          problem polega na tym że wiele osób ma ideologiczne podejście do picia piwa - dla wielu osób tutaj, każde piwo z czarnkowa, gościszewa czy ediego bedzie zawsze wyzej stalo od piwa z Cieszyna czy Sierpca bo jest ono piwem z małego, niezależnego browaru a nie od wielkiego zagranicznego molocha; i dla takich praktyk zawsze znajdzie sie wytlumaczenie bo to maly browar bo mu cieżko bo nie ma klientow i musza kombinowac;

                          ale jakby taka sama historia wyszła z na przykład z Kasztelanem to myśle, że mielibyśmy już na browar.biz zbiorowy pozew skierowany przeciw carlsbergowi
                          Z INNEJ BECZKI

                          www.fotopolska.eu

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            A kogo tu obchodzi Carlsberg?

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23926

                              Z Edim nie przesadzajmy
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Odpowiedź brzmi mikrofiltracja. Mikrofiltorwane jest Żywe i Ciechan. Mikrofiltorwane są Svijany, a nawet Svyturys Draught który ma datę przydatności chyba półroczną.
                                Rozmawiałem dziś rano telefonicznie z Markiem Jakubiakiem na temat mikrofiltracji Ciechana. Otóż wg niego Ciechan nie jest mikrofiltrowany.

                                Do filtracji Ciechana używane są filtry firmy Pall, o porach w membranie wielkości 4μm. Wg p. Jakubiaka mikrofiltracja jest poniżej 4μm, a filtracja wyjaławiająca dochodzi nawet do 0,4μm (coś mi się kołacze, że nawet była mowa o 0,04μm, ale to wydaje mi się chyba przesadą). Natomiast wikipedia w ogólnym haśle mikrofiltracja podaje zakres porów membrany mikrofiltrującej 0,2-10 μm. Mamy tu w ogóle problem trochę z nomenklaturą, bo nie wiem dokładnie czy terminy mikrofiltracja i filtracja wyjaławiająca są tożsame. Jeśli nie, to czy ich zakresy się częściowo pokrywają, czy wzajemnie wykluczają. Reasumując chodzi o to, że filtry stosowane przez Carlsberga są prawdopodobnie o dużo mniejszych porach niż Ciechan, dlatego bronią się oni przed takimi porównaniami. Dobrze więc, że mamy konkretną wartość, którą osoby z wykształceniem kierunkowym, chemicy, fizycy mogą zweryfikować. Ja się nie podejmuję.

                                Zachęcałem zresztą p. Marka do otwartego zabierania głosu na forum, zwłaszcza w takich zero-jedynkowych sprawach, bo oczywiście z tym, co komu smakuje dyskutować nie ma sensu,a wręcz nie można. Ten sam apel zresztą kieruję do przedstawicieli innych browarów. Internet na pewno nie straci na znaczeniu, a raczej w przyszłości może tylko zyskać. Środowisko browar.biz jest przy wszystkich jego ograniczeniach (np. tym, że najmniej piją, a najwięcej pyszczą ) najbardziej opiniotwórczym i znaczącym skupiskiem konsumentów w branży. Warto to wykorzystać. Wydaje mi się, że wyjaśnienie jak wygląda sprawa filtracji, surowców, itd. nie będzie przez ARTa traktowane jako kryptoreklama, a stanowić będzie dowód na poważne potraktowanie konsumentów.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X