Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl -
Nie tylko składu. Także pewnych praktyk jak HGB, enzymy. Ale rzeczywiście skład jest najprostszy do zero-jedynkowego weryfikowania. Albo używamy syropu skrobiowego, albo nie, albo są syntetyczne aromaty, zmętniacze, barwniki albo nie.Comment
-
Comment
-
Powiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.
Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
Podpisy...
Comment
-
Istnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie RolnictwaComment
-
Powiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.
Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
Podpisy...
Comment
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Poza tym ja jakoś nie wierzę, w to, że urzędnicy ministerstwa mają na tyle wiedzy piwnej, żeby coś sensownego móc zweryfikować. Jakie są kryteria, które trzeba spełnić, by na tę listę trafić?Comment
-
Jak najbardziej. Po prostu ten przykład był nietrafiony, podobnie się ma to KP, Carlsberga, Royal Unibrewa i Van Pura.Comment
-
Powiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.
Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
Podpisy...
Mi się marzy browarbizowa komisja która typuje piwa i składa propozycję - jesli przedstawisz określone badania piwa i poddasz się inspekcji, pokażesz jak to robisz dostaniesz certyfikat.
Prawdziwe Piwo - to fajny tytułComment
-
Piwo nakielskie ciemne,
Piwo nakielskie jasne,
Piwo wschowskie,
Piwo łaskie,
Piwo z Ciechanowa,
Miodowe piwo mazowieckie,
Piwo miodowe,
Piwo czarne,
Piwo „Noteckie”Comment
-
cytat z tej stronyPiwo „Noteckie” jest źródłem energii, a jako że nie jest poddane pasteryzacji zawiera też wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminę PP, pochodzące z jęczmienia i drożdży, dzięki który nabiera działania leczniczego.Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-03-29, 21:26.Mniej książków więcej piwaComment
-
Te sny o potędze ... Musieliście dzisiaj pić coś naprawdę kiepskiego.
Znak "Teraz Polska" przestał funcjoować ze względu na prawo unijne - na zjednoczonym rynku nie wolno wartościować produktów i towarów za pomocą oznaczeń narodowych.
Zakres działania dowolnego stowarzyszenia jest WEWNĘTRZNĄ sprawą jego członków. Widocznie członkowie SRBP uważają, że taki zakres działań, jaki stowarzyszenie wykonuje, jest dla nich satysfakcjonujący. Komu się to nie podobało, wypisał się.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-03-29, 21:32.Comment
-
To przy okazji warto wspomnieć o znaku Poznaj Dobrą Żywność.
Ze strony MinRolnictwa:
Znak PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność będzie przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.
Oznaczenie znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.
Oznaczenie to ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości.
Zgłoszenie producenta do programu jest nieodpłatne. Znak nadawany produktowi na okres 3 lat.
Wiem, że Żywe miało ten znak, może też i inne piwa?Comment
Related Topics
Collapse
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Browar Ciechan, właściciel takich marek jak Ciechan Wyborne czy Ciechan Miodowe - to zakład z ponad 300 letnią tradycją warzenia piwa.
Obecnie jest jedną z czołowych firm w segmencie browarów regionalnych.
Obecnie poszukujemy
Technologa produkcji piwa/Piwowara
...2018-08-06, 09:12 -
Kolejny minibrowar w bogatszej dzielnicy Quito, miejsce gdzie gromadzi się burżujstwo i białasy z północnego kontynentu.
Minibrowar założony w 2011 roku, nawiązujący wystrojem wnętrza do Bawarskiego stylu i kultury, co nie bardzo ma odwzorowanie w karcie, a tym bardziej w jakości i...-
Channel: Ameryka Południowa
-
-
Witam,
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...2020-03-11, 18:59 - Loading...
- Koniec listy.
Comment