Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
Wyświetlenie odpowiedzi
Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziCzyli wprowadzamy coś na kształt deklaracji składu? Dobrze rozumiem?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziRozumiem ze to twój punkt widzenia?
Comment
-
-
Powiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.
Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
Podpisy...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie tylko składu. Także pewnych praktyk jak HGB, enzymy. Ale rzeczywiście skład jest najprostszy do zero-jedynkowego weryfikowania. Albo używamy syropu skrobiowego, albo nie, albo są syntetyczne aromaty, zmętniacze, barwniki albo nie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPowiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.
Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
Podpisy...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedziIstnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie RolnictwaJesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziSmaczne piwo i GŻ? Wolne żarty!Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedziIstnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa
Poza tym ja jakoś nie wierzę, w to, że urzędnicy ministerstwa mają na tyle wiedzy piwnej, żeby coś sensownego móc zweryfikować. Jakie są kryteria, które trzeba spełnić, by na tę listę trafić?
Comment
-
-
Jak najbardziej. Po prostu ten przykład był nietrafiony, podobnie się ma to KP, Carlsberga, Royal Unibrewa i Van Pura.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPowiedzmy, że zakładam firmę certyfikującą piwo na znak "Prawdziwe Piwo" (tu muszę wiedzieć jakie DOKŁADNIE są tego warunki).
Zdobywam pozwolenia, zastrzegam znak, wykupuję reklamę na browar.biz i gdzieś jeszcze - to są moje koszty startowe.
Wysyłam zapytanie do laboratoriów zajmujących się kontrolą piwa (nie koniecznie polskich) z pytaniem ile kosztowałoby np. sprawdzenie składu, pasteryzacji, zawartości żywych drożdży itp. Wychodzi, że np. 4000zł za piwo.
Wystawiam ofertę sprzedaży certyfikatu za 6000zł/rok/marka.
Producent ma prawo używać znaku "Prawdziwe piwo" i zostaje dodany do listy referencyjnej na prawdziwepiwo.biz etc etc....
Warunki: deklaracja producenta, że gwarantuje, że w procesie produkcji nie dodaje kukurydzy, syropów i ......., nie pasteryzuje powyżej 5jp etc. etc.
W przypadku stwierdzenia podczas wyrywkowej kontroli losowo zakupionego piwa, że oświadczył nie prawdę traci możliwość posługiwania się znakiem...
Podpisy...
Mi się marzy browarbizowa komisja która typuje piwa i składa propozycję - jesli przedstawisz określone badania piwa i poddasz się inspekcji, pokażesz jak to robisz dostaniesz certyfikat.
Prawdziwe Piwo - to fajny tytuł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedziIstnieje już taka weryfikacja dotycząca i składu i praktyk produkcyjnych - lista Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa
Piwo nakielskie ciemne,
Piwo nakielskie jasne,
Piwo wschowskie,
Piwo łaskie,
Piwo z Ciechanowa,
Miodowe piwo mazowieckie,
Piwo miodowe,
Piwo czarne,
Piwo „Noteckie”
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
cytat z tej stronyPiwo „Noteckie” jest źródłem energii, a jako że nie jest poddane pasteryzacji zawiera też wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminę PP, pochodzące z jęczmienia i drożdży, dzięki który nabiera działania leczniczego.Last edited by anteks; 2010-03-29, 21:26.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Te sny o potędze ... Musieliście dzisiaj pić coś naprawdę kiepskiego.
Znak "Teraz Polska" przestał funcjoować ze względu na prawo unijne - na zjednoczonym rynku nie wolno wartościować produktów i towarów za pomocą oznaczeń narodowych.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedzi... nie uważasz , że działalność Stowarzyszenia Browarów Regionalnych ograniczająca się tylko do pilnowania akcyzy, to za mało ? ...Last edited by Krzysiu; 2010-03-29, 21:32.
Comment
-
-
To przy okazji warto wspomnieć o znaku Poznaj Dobrą Żywność.
Ze strony MinRolnictwa:
Znak PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność będzie przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.
Oznaczenie znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.
Oznaczenie to ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości.
Zgłoszenie producenta do programu jest nieodpłatne. Znak nadawany produktowi na okres 3 lat.
Wiem, że Żywe miało ten znak, może też i inne piwa?
Comment
-
Comment