Okresowa kontrola piw niepasteryzowanych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    ...Te sny o potędze ... .
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A co
    A to, że skojarzyło mi się to z innymi snami o potędze, mianowicie zmonopolizowania opiniowania piwa domowego. A to mi się bardzo nie spodobało.

    W ogóle to sprawa jest bardzo prosta. Wyjścia są dwa:
    1. Był plebiscyt na piwo roku. Ktoś o wygrał. W związku z tym Art, jako Admin, sporządza stosowny dyplom i wysyła komu trzeba, z odpowiednim uzasadnieniem. Jednoczesnie informuje o tym wszystkie dostępne media. Jaka będzie tego siła - nie wiem, ale jak się nie spróbuje, to wiadomo nie będzie nigdy.
    2. Próbujemy budować bardzo poważne przedsięwzięcie. Powołujemy sztab organizacyjny, zatrudniamy laboratoria i inne takie, oraz robimy składkę po te głupie kilkaset złotych i wydajemy certyfikat, który będzie miał dokładnie taką samą siłę sprawczą, jak rozwiązanie pierwsze.

    Więc przestańcie bujać w obłokach, tylko wykonajcie punkt 1. Jeżeli będzie się to robiło regularnie, co roku, czytelnie i zrozumiale dla wszystkich, to siła znaku zrobi się sama.
    Last edited by Krzysiu; 2010-03-30, 12:14.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      A to, że skojarzyło mi się to z innymi snami o potędze, mianowicie zmonopolizowania opiniowania piwa domowego. A to mi się bardzo nie spodobało.
      Opiniowanie piw domowych a badania piw komercyjnych pod kątem zgodności z jakąś ustaloną normą - co ma piernik do wiatraka, jaki monopol niby w tym drugim przypadku widzisz?


      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Więc przestańcie bujać w obłokach, tylko wykonajcie punkt 1. Jeżeli będzie się to robiło regularnie, co roku, czytelnie i zrozumiale dla wszystkich, to siła znaku zrobi się sama.
      Punkt pierwszy to Art z Maggykiem od wielu lat realizują
      Last edited by Marusia; 2010-03-30, 12:20.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Pozwolę sobie przypomnieć, od czego tutaj wyszliśmy - a przynajmniej ja wyszłam: koncerny chcą wyrwać kolejną działeczkę małym i czy coś da sie z tym fantem zrobić. Tak przypominam, bo odnoszę wrażenie, że dyskusja za bardzo poszła w różne strony ... jak zwykle
        Ja to widzę inaczej. Na piwo.org dyskusja wyszła od Reinheitsgebotu i takie jest też moje podejście. Chodzi mi o to, żeby małe browary z własnej woli, ale w swoim interesie, dokonały pewnego rodzaju samoograniczenia (praktyk i surowców), co pozwoliłoby im wyróżnić się na rynku. Z kolei nas konsumentów uchroniłoby przed potworkami typu piwo Zielone, Czerwone, "Miodowy" Porter, czy porter barwiony karmelem. Byłoby wskazaniem kierunku, w którym warto podążać - tradycja, natura itd. a nie w kierunku piw miętowych, anyżowych i migdałowych z syntetycznego aromatu. Czyli to jest dla małych utrudnienie. Ale ma to być takie narzucenie sobie reżimu, które uszlachetni je. A dopiero konsekwencją zastosowania pewnych standardów będzie poprawienie, umówmy się nie najlepszej, reputacji małych browarów.

        Znak Prawdziwe Piwo ma być jedynie manifestacją tej filozofii. Dlatego wyszedłem od stowarzyszenia browarów, które chciałyby realizować taką strategię.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23909

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Punkt pierwszy to Art z Maggykiem od wielu lat realizują
          Jeszcze za słabo

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
          Art-cie
          Na takie zaczepki nie odpowiadam
          Last edited by ART; 2010-03-30, 13:16.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            W ogóle to sprawa jest bardzo prosta. Wyjścia są dwa:
            1. Był plebiscyt na piwo roku. Ktoś o wygrał. W związku z tym Art, jako Admin, sporządza stosowny dyplom i wysyła komu trzeba, z odpowiednim uzasadnieniem. Jednoczesnie informuje o tym wszystkie dostępne media. Jaka będzie tego siła - nie wiem, ale jak się nie spróbuje, to wiadomo nie będzie nigdy.
            2. Próbujemy budować bardzo poważne przedsięwzięcie. Powołujemy sztab organizacyjny, zatrudniamy laboratoria i inne takie, oraz robimy składkę po te głupie kilkaset złotych i wydajemy certyfikat, który będzie miał dokładnie taką samą siłę sprawczą, jak rozwiązanie pierwsze.

            Więc przestańcie bujać w obłokach, tylko wykonajcie punkt 1. Jeżeli będzie się to robiło regularnie, co roku, czytelnie i zrozumiale dla wszystkich, to siła znaku zrobi się sama.
            Punkt 1 to tyle i aż tyle, co można w tej sprawie robić.
            Byle czytelnie i konsekwentnie, a z czasem wyróżnienie zyska rangę. Najwyższą.

            Właśnie dlatego tak ubolewam nad tegorocznym wyborem Piwa Roku.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • anteks
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10764

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
              Punkt 1 to tyle i aż tyle, co można w tej sprawie robić.
              Byle czytelnie i konsekwentnie, a z czasem wyróżnienie zyska rangę. Najwyższą.

              Właśnie dlatego tak ubolewam nad tegorocznym wyborem Piwa Roku.
              ale to był wybór większości i należy to uszanować
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • zulu
                Porucznik Browarny Tester
                • 2004.04
                • 299

                O ile dobrze zrozumiałem mikrofiltracja z powodzeniem może zastąpić pasteryzacje w celu przedłużenia trwałości piwa. Co w takim razie stosuje Sulimar w swoim pszenicznym Corneliusie (który zgodnie z informacją na etykiecie jest niepasteryzowany, niefiltrowany, bez konserwantów i zgodnie z prawem czystości składu) że ma trwałość minimum 6 miesięcy lub dłużej?

                Comment

                • kishar
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.10
                  • 1691

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zulu
                  O ile dobrze zrozumiałem mikrofiltracja z powodzeniem może zastąpić pasteryzacje w celu przedłużenia trwałości piwa. Co w takim razie stosuje Sulimar w swoim pszenicznym Corneliusie (który zgodnie z informacją na etykiecie jest niepasteryzowany, niefiltrowany, bez konserwantów i zgodnie z prawem czystości składu) że ma trwałość minimum 6 miesięcy lub dłużej?
                  Może, się mylę ale trwałość taka, może wynikać z refermentacji w butelce, a więc Sulimar stosuje jak najbardziej naturalne metody, podobnie jak piwowarzy domowi.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zulu
                    O ile dobrze zrozumiałem mikrofiltracja z powodzeniem może zastąpić pasteryzacje w celu przedłużenia trwałości piwa. Co w takim razie stosuje Sulimar w swoim pszenicznym Corneliusie (który zgodnie z informacją na etykiecie jest niepasteryzowany, niefiltrowany, bez konserwantów i zgodnie z prawem czystości składu) że ma trwałość minimum 6 miesięcy lub dłużej?
                    Refermentację w butelce, po angielsku bottle condittioning. Piwo zawiera żywe drożdże, którym dostarcza się pożywki w postaci jakiegoś rodzaju cukrów prostych. Drożdże po pierwsze zużywają tlen, co chroni piwo, po drugie z racji swej żywotności dominują środowisko i utrudniają rozwój konkurencyjnych mikrobów. Piwowarzy domowi stosuję refermentację z powodzeniem. Głównie w celu nasycenia piwa CO2, ale piwa domowe można przechowywać dzięki temu latami.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Czes
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 752

                      Ostatnio na etykiecie Noteckiego w miejsce napisu "piwo niepasteryzowane naturalne" zamieszczono napis "piwo niskopasteryzowane naturalne"

                      Komisja Etyki Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich jest usatysfakcjonowana
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        No szacunek. Dla tych co walczyli i dla tych którzy się przyznali do zaciemniania tematu.

                        Comment

                        • petrus33
                          Gość
                          • 2008.01
                          • 888

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                          Ostatnio na etykiecie Noteckiego w miejsce napisu "piwo niepasteryzowane naturalne" zamieszczono napis "piwo niskopasteryzowane naturalne"
                          Komisja Etyki Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich jest usatysfakcjonowana
                          Czyli jednak można być trochę w ciąży

                          Comment

                          • emes
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 4275

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                            Ostatnio na etykiecie Noteckiego w miejsce napisu "piwo niepasteryzowane naturalne" zamieszczono napis "piwo niskopasteryzowane naturalne"

                            Komisja Etyki Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich jest usatysfakcjonowana
                            Postęp jest niewątpliwy w uczciwszym traktowaniu klientów, miejmy nadzieję, że to się przełoży też na inne browary . Niewątpliwie największy udział w tej ewolucyjnej przemianie ma Czes, potem jakieś tam zaplecze klientów "uświadomionych" z browar.biz, czy innych np piwo.org. W sumie to jaki browar regionalny może sobie w jakimś dłuższym czasie pozwolić, w dobie internetu, na słuszne zarzuty, że oszukuje klientów ? Mam nadzieję, że Czes będzie nadal czuwał nad "niepasteryzacją" polskich piw w renomowanej czołówce piw regionalnych.
                            Last edited by emes; 2010-05-23, 19:31.

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                              Postęp jest niewątpliwy w uczciwszym traktowaniu klientów, miejmy nadzieję, że to się przełoży też na inne browary . Niewątpliwie największy udział w tej ewolucyjnej przemianie ma Czes, potem jakieś tam zaplecze klientów "uświadomionych" z browar.biz, czy innych np piwo.org. W sumie to jaki browar regionalny może sobie w jakimś dłuższym czasie pozwolić, w dobie internetu, na słuszne zarzuty, że oszukuje klientów ? Mam nadzieję, że Czes będzie nadal czuwał nad "niepasteryzacją" polskich piw w renomowanej czołówce piw regionalnych.
                              Nie jestem (jeszcze )TW ARTa ale nie przesadzajmy z tym, że piwo.org robi coś wielkiego dla konsumenta-piwosza, który nie jest domowym piwowarem.
                              To tak gwoli nie tworzenia mitów

                              Comment

                              • JAckson
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2004.05
                                • 6122

                                Mam nadzieję, że piwo się nie pogorszy.
                                MM961
                                4:-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...