Piwo żytnie z browaru Konstancin?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    Piwo żytnie z browaru Konstancin?

    Dotarła do mnie informacja, że browar Konstancin niedługo wypuści na rynek piwo żytnie. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat?
  • Cannabee776i99
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.08
    • 658

    #2
    Zazwyczaj jadam pieczywo żytnie więc będzie się dobrze komponować

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
      Dotarła do mnie informacja, że browar Konstancin niedługo wypuści na rynek piwo żytnie. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat?
      Owszem. Podobnoż miało być już z tydzień temu, ale jakieś problemy były (z etykietami?).
      blog.kopyra.com

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99
        Zazwyczaj jadam pieczywo żytnie więc będzie się dobrze komponować
        no, a wódeczka Żytnia to nie będzie się dobrze komponować jako wkładka?
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Żywiec
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.12
          • 1571

          #5
          Latem byłem w browarze i w czasie krótkiej wycieczki (browar jest krótki piwowar zdradził nam pomysł na piwo żytnie z Konstancina. Wtedy to była wielka tajemnica bo obawiali się o efekt końcowy. Podobno jest już gotowe i do tego bardzo smaczne.

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            #6
            To była taka tajemnica poliszynela. Już od dawna się o tym plotkowało
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            • Cannabee776i99
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 658

              #7
              Piwo będzie górnej czy dolnej fermentacji?

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Ja o "niespodziance" z Konstancina słyszałem w styczniu czy lutym. Tylko myślałem, że będzie to jakiś Belg.

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                  Ja o "niespodziance" z Konstancina słyszałem w styczniu czy lutym. Tylko myślałem, że będzie to jakiś Belg.
                  Podobno niespodzianki mają być dwie.

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99
                    Piwo będzie górnej czy dolnej fermentacji?
                    Jeżeli ma to być prawdziwe piwo żytnie (roggen) to musi być górnej.
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Jeżeli ma to być prawdziwe piwo żytnie (roggen) to musi być górnej.
                      No nie wiem. Owszem, bawarski Roggen wymaga użycia drożdży weizenowych, a więc piwo byłoby "górne". Często jednak stosowany w USA styl "American Rye" nie dopuszcza smaczków fenolowych i spokojnie można go fermentować drożdżami lagerowymi.
                      Innymi słowy, żyto dopuszcza sporą swobodę.

                      Tak czy owak, jakiejkolwiek fermentacji by nie było to piwo, bardzo się cieszę, że powstanie. W końcu przemysłowych piw żytnich w Europie jest zapewne raptem kilka.

                      Comment

                      • nynek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.11
                        • 274

                        #12
                        Fortuna też planuje zaskoczyć nas w tym roku...

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          ta... American lager to z kolei może zawierać do 40% niesłodowanego ryżu, czyli piwo ryżowe jest dolnej fermentacji? ...
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                            ta... American lager to z kolei może zawierać do 40% niesłodowanego ryżu, czyli piwo ryżowe jest dolnej fermentacji? ...
                            Nie mieszaj american lagerów z całą przebogatą sceną amerykańskich piw rzemieślniczych, bo to dwa zupełnie odrębne światy. Nie sądziłem, że takie rzeczy trzeba Ci tłumaczyć...

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Wg mnie - jeśli ktoś w Polsce mówi, że robi pszeniczniaka lub żytniaka to robi w stylu bawarskim, bo w naszym regionie jest on najpopularniejszy (jeśli w przypadku piwa żytniego można mówić o jakiejkolwiek popularności).
                              Tak jak słysząc "jestem z Lublina" (a nawet: "I'm from Lublin") większość Polaków skojarzy polskie miasto wojewódzkie, a nie to...
                              Dajmy spokój. Obiektywnie masz rację. Twoje
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              Przetwarzanie...