Akcyza na piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Akcyza na piwo

    Założyłem temat by nie pisać nie na temat (o Złotych Lwach).




    Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.
    Kwota zwolnienia od akcyzy:
    - do 20 tys. hl piwa - w wysokości 30,00 zł/hl;
    - do 70 tys. hl piwa - w wysokości 15,00 zł/hl;
    - do 150 tys. hl piwa - w wysokości 12,00 zł/hl;
    - do 200 tys. hl piwa - w wysokości 9,00 zł/hl
    (nie więcej jednak niż 50% kwoty akcyzy obliczonej z zastosowaniem w/w stawki podatku akcyzowego).

    I jeszcze taka ciekawostka, cytuję:
    Zatem przyjęcie propozycji pana posła Zbigniewa Kozaka dotyczącej wprowadzenia przy zwolnieniach od akcyzy dodatkowych podziałów w zakresie wielkości produkcji piwa godziłoby w browary wytwarzające 10-20 tys. hl piwa rocznie, korzystające obecnie z maksymalnego zwolnienia (30 zł od 1 hektolitra).
    Opisany powyżej system zwolnień od akcyzy piwa pochodzącego z małych browarów, w tym oczywiście piwa wytworzonego tradycyjnymi metodami, pozwala już teraz na konkurowanie na rynku, dlatego też Ministerstwo Finansów nie rozważa zwiększenia dotychczasowych ulg dla małych browarów.


    W/w poseł jakoś dziwnie aktywny jest w temacie piwo... (http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/2E1E85BC)
    Last edited by Pendragon; 2009-12-24, 10:52.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • pysiak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.11
    • 19

    #2
    Wiem, że odgrzewam stary temat, ale dopiero teraz trafiłem na ten wątek.

    I nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro ustawa mówi 7,79zł od hl za stopień Plato gotowego wyrobu to znaczy, że:

    Akcyza za 1 hl piwa o zawartości początkowej ekstraktu 12st Plato odfermentowanej do2st Plato będzie wynosić (bez odliczeń) : 12*7,79zł= 93,48zł , czy 2*7,79zł=15,58zł?

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pysiak Wyświetlenie odpowiedzi
      Wiem, że odgrzewam stary temat, ale dopiero teraz trafiłem na ten wątek.

      I nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro ustawa mówi 7,79zł od hl za stopień Plato gotowego wyrobu to znaczy, że:

      Akcyza za 1 hl piwa o zawartości początkowej ekstraktu 12st Plato odfermentowanej do2st Plato będzie wynosić (bez odliczeń) : 12*7,79zł= 93,48zł , czy 2*7,79zł=15,58zł?
      Nie, urzędu celnego nie interesuje do ilu odfermentowało. Płacisz akcyzę za cały ekstrakt, czy odfermentowało do 3 czy do 1,5blg.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Z tego co pamiętam z wzoru z którego się wylicza plato jest też parametr alkohol, więc to nie jest do końca jak mówisz.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Jeśli UC trzyma łapę nad wszystkim, to nie trzeba nic wyliczać tylko bierze się ekstrakt z karty gotowania warki.

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli UC trzyma łapę nad wszystkim, to nie trzeba nic wyliczać tylko bierze się ekstrakt z karty gotowania warki.
            To dla akcyzy nie ma nic do rzeczy, bo brzeczka może być warzona do postaci koncentratu, a dopiero potem rozcieńczana wodą. Od brzeczki, która nie zawiera alkoholu nie płaci się akcyzy, bo akcyza jest właśnie na alkohol. Unia Europejska dopuszcza dwie metody obliczania akcyzy:
            1. od rzeczywistej zawartości alkoholu w produkcie na hl
            2. od ekstraktu rzeczywistego wyrażanego w stopniach Plato na 1 hl, obliczanego od gotowego produktu.

            Drugi sposób dominuje w UE i stosowany jest też w Polsce.

            Oznacza to, że za 1 butelkę 0,5 l piwa z brzeczki 12,5% producent płaci 0,48 zł akcyzy.
            Last edited by skitof; 2010-12-26, 22:52.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
              To dla akcyzy nie ma nic do rzeczy, bo brzeczka może być warzona do postaci koncentratu, a dopiero potem rozcieńczana wodą. Od brzeczki, która nie zawiera alkoholu nie płaci się akcyzy, bo akcyza jest właśnie na alkohol. Unia Europejska dopuszcza dwie metody obliczania akcyzy:
              1. od rzeczywistej zawartości alkoholu w produkcie na hl
              2. od ekstraktu rzeczywistego wyrażanego w stopniach Plato na 1 hl, obliczanego od gotowego produktu.

              Drugi sposób dominuje w UE i stosowany jest też w Polsce.

              Oznacza to, że za 1 butelkę 0,5 l piwa z brzeczki 12,5% producent płaci 0,48 zł akcyzy.
              Oczywiście, że ma. Sprawdzone w praktyce. Przecież nikt nie oddaje każdej warki do badania w laboratorium akredytowanym (choć właściwie powinno się).
              Innym sposobem ustalania ekstraktu początkowego jest zbadanie piwa na zakładowym analizatorze w obecności akcyźnika.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Z tego co pamiętam z wzoru z którego się wylicza plato jest też parametr alkohol, więc to nie jest do końca jak mówisz.

                http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstrak...ki_podstawowej
                To jest wzór na oznaczenie ekstraktu brzeczki podstawowej z gotowego piwa. Jeżeli pracujesz w browarze, o wiele łatwiej jest zmierzyć ekstrakt brzeczki przed fermentacją. Nie zmienia to jednak faktu, że akcyzę płacisz od ekstraktu brzeczki podstawowej.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • hotgorski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.12
                  • 21

                  #9
                  Czy może mi ktoś doradzić jak to wygląda przy sprowadzaniu piwa do Polski z zagranicy? Przy założeniu, że nie chcę się bawić w odzyskiwanie akcyzy raz już zapłaconej w towarze za granicą, to kiedy płacę lub mam doliczyć w Polsce? Muszę to zgłaszać do jakiegoś urzędu (np. Izba Celna)? Jak wyliczać właściwą stawkę? Przecież Plato (jeśli to to samo co ekstrakt) nie zawsze jest znane?

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12571

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hotgorski Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przecież Plato (jeśli to to samo co ekstrakt) nie zawsze jest znane?
                    tak, to ekstrakt. Jest znane, nie wiem od kogo bierzesz to piwo, ale ten ktoś zobowiązany jest to podać.
                    Last edited by ART; 2012-01-30, 19:39. Powód: cyt.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #11
                      Zacznijmy, czy chcesz handlować piwem czy nie?
                      Po drugie czy to ze strefy UE piwo czy spoza?

                      Comment

                      • hotgorski
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.12
                        • 21

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zacznijmy, czy chcesz handlować piwem czy nie?
                        Po drugie czy to ze strefy UE piwo czy spoza?
                        Zdecydowanie EU, chociaż takie USA też kuszą, ale jakoś nie mam przekonania czy po kilku tygodniach podróży w blaszanym kontenerze piwa dotrą do Polski w dobrym stanie, nie mówiąc już o procedurach związanych z cłem i akcyzą itp.

                        Tak, chciałbym tym piwem handlować. Przejrzałem inną dyskusję na temat importu i akcyzy, gdzie e-prezesie wraz z rozmówcami dużo mi wyjaśniłeś:

                        Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe


                        ale nadal gubię się w pewnych detalach, które opisałem wyżej, co pewnie dla kogoś kto to już przerabiał wyda się problemem błahym.

                        Żeby samemu wnieść nieco do sprawy, w cytowanej przeze mnie dyskusji podsyłam link do pewnego artykułu, w świetle którego przepisy są bardziej skomplikowane niż się może to wydawać.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #13
                          Z tego co przeczytałem w zacytowanym przez ciebie wątku na browar.biz masz odpowiedź na Twoje pytanie. Zarówno moje, Krzysztofa i lycastera posty wyjaśniają co należy zrobić. Tak jak napisano kilka podmiotów o których wspomniano rozlicza się z akcyzy, więc się da.

                          Comment

                          • kony
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.08
                            • 1701

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hotgorski Wyświetlenie odpowiedzi
                            ... takie USA też kuszą, ale jakoś nie mam przekonania czy po kilku tygodniach podróży w blaszanym kontenerze piwa dotrą do Polski w dobrym stanie, nie mówiąc już o procedurach związanych z cłem i akcyzą itp...
                            Skoro Holendrzy dają radę je ściągać to i Ty nie powinieneś mieć problemu zwłaszcza, że i tak prawdopodobnie korzystałbyś z tego samego portu. Wszystko płynie w kontenerach, również dużo bardziej wrażliwe towary.

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Troszkę nad tym posiedziałem...

                              Jak już podano stawka podstawowa to 7,79 zł za 1 stopień Plato. Te sumę należy pomnożyc przez wilkość warki w hl
                              Mniejsze browary mają zwolnienia kowtowe od ilości hl w zależności jak dużym zakładem są. Zgodnie z "unijną normą" zwolnienia dotyczą browarów warzących do 200 000 hl.
                              najmniejsze - do 20 000 hl odliczają sobie 30 zł za każdy uwarzony hektolitr, te wielkości do 70 000 h - 15 zł, do 150 000 hl - 12 zł, do 200 000 hl - 9 zł

                              Załóżmy, że produkuję tylko jeden rodzaj piwa o ekstrakcie równym 12 stopni Plato, wówczas:
                              - przy produkcji 19 000 hl rocznie - zapłacę: 7,79 x 12 x 19 000 = (1.776.120) - 30 x 19.000 = 570.000 // 1.776.120 - 570.000 = 1.206.120 zł
                              - przy produkcji 65 000 hl: 7,79 x 12 x 65 000 = (6.076.200) - 15 x 65.000 = 975.000 // 6.076.200 - 975.000 = 5.101.200 zł
                              następne sobei sami policzcie :P

                              I teraz tak, powiedzmy mam browar restauracyjny i zgłosiłem uwarzenie 12-tki, warka 10 hl
                              Zapłacę 7,79 x 12 x 10 = 934,80 - (30 x 10) = 634,80 zł. Jedna warka (bez strat) to 2 tys kufli 0,5, zatem w każdym kuflu jest 31 groszy akcyzy

                              Gdybym był Czechem to za takei samo piwo zapłaciłbym mniej więcej połowę tego co u nas, a dodatkowo łątwiej wyliczyłbym sumę:
                              16 Kc x 12 (ekstrakt) x 10 (hl) = 1920 Kc x 0,16 (kurs korony do złotego) = 307,20 zł. Jeden kufel to 15 groszy akcyzy.

                              A w Niemczech.. jest jeszcze taniej...
                              0,4554 euro x 12 x 10 = 54,65 euro co przy kursie 4,10 daje nam ok 224 zł. W jednym połlitrowym kuflu mamy 11 gr akcyzy.

                              Jesli coś pomieszałem to alarmujcie.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X