Jeszcze któregoś Skandynawa policz, żeby nie było nam tak smutno
Akcyza na piwo
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJeszcze któregoś Skandynawa policz, żeby nie było nam tak smutnoMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ponieważ właśnie wyliczyłem, więc zacytuję sam siebie ponownie:
Akcyza dla Szwecji: 166 koron za 1% alkoholu x hl. Dla badania musimy przyjąć że uwarzyli 10 hekto piwa 5%. Czyli 166 x 5 x 10 = 8300 koron. Po kursie 0.4768 daje nam to 3957.44 zł. Jeden kufel to prawie 2 zł akcyzy
Akcyza dla Norwegii: 438 koron x 5% x 10 hl = 21900 koron. Przy kursie za koronę 0.5583 daje to 12226.77 złotego.... Ponad 6 zł akcyzy w kuflu...
Ale wystrczy uwarzyć nieco słabsze piwo (od 3,7% do 4,7%) i metoda liczenia się zmienia 1959 koron x 10 hl = 19.590 NOK. Ponad 2 tys mniej. 10937 zł. 5,46 zł akyzy w kuflu piwa.
W Szwecji i Norwegii nie ma ulg dla mniejszych browarów.Last edited by Pendragon; 2013-01-15, 23:25.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziW Szwecji i Norwegii nie ma ulg dla mniejszych browarów.
Natomiast trochę szokują mnie wyliczenia dot. Polski, Czech i Niemiec. Ale jak zwykle trzeba wycisnąć z ludzi ile się da.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedziGdybym mieszkał w Szwecji, czy Norwegii i normalnie pracował to nie martwiłbym się tym.
Natomiast trochę szokują mnie wyliczenia dot. Polski, Czech i Niemiec. Ale jak zwykle trzeba wycisnąć z ludzi ile się da.
Comment
-
-
To, że płaci więcej podatków nie znaczy, że ma mniejszy przychód miesięczny/roczny ode mnie.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Z tego zestawienia wynika, że spośród krajów znajdujących się na podobnym poziomie rozwoju gospodarczego (Czechy, Słowacja, Bułgaria, Rumunia, kraje nadbałtyckie) poziom akcyzy najwyższy jest w Polsce. A przypomnę, że pod względem dochodu na mieszkańca wyprzedzamy (i to niewiele) tylko Bułgarię i Rumunię.Last edited by Krzysiu; 2013-01-23, 08:27.
Comment
-
-
Nie wspominając już o tym, że w krajach lepiej rozwiniętych, takich jak Niemcy, Francja, Belgia, Szwajcaria akcyza jest niższa, w Niemczech ponad dwukrotnie.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
No cóż, małpy są po to aby je golićMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziZ tego zestawienia wynika, że spośród krajów znajdujących się na podobnym poziomie rozwoju gospodarczego (Czechy, Słowacja, Bułgaria, Rumunia, kraje nadbałtyckie) poziom akcyzy najwyższy jest w Polsce. A przypomnę, że pod względem dochodu na mieszkańca wyprzedzamy (i to niewiele) tylko Bułgarię i Rumunię.
Żeby była jasność - ja uważam że powinniśmy ale także w innych obszarach życia"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedziNa blogu skitofa znalazłem ciekawy wykres dotyczący akcyzy, ukazujący bezpośrednie porównanie w Europie:
http://lepszepiwo.blogspot.com/2012/...kuje-dane.html
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziTo jest to samo zestawienie, z którego skorzystałem, tylko że Skitof zrobił zrzuty tylko z 3 stron opracowania.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
Comment