Akcyza na piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

Jeszcze któregoś Skandynawa policz, żeby nie było nam tak smutno
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeszcze któregoś Skandynawa policz, żeby nie było nam tak smutno
      czytałeś piwo.org?
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Pendragon
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Ponieważ właśnie wyliczyłem, więc zacytuję sam siebie ponownie:

Akcyza dla Szwecji: 166 koron za 1% alkoholu x hl. Dla badania musimy przyjąć że uwarzyli 10 hekto piwa 5%. Czyli 166 x 5 x 10 = 8300 koron. Po kursie 0.4768 daje nam to 3957.44 zł. Jeden kufel to prawie 2 zł akcyzy

Akcyza dla Norwegii: 438 koron x 5% x 10 hl = 21900 koron. Przy kursie za koronę 0.5583 daje to 12226.77 złotego.... Ponad 6 zł akcyzy w kuflu...
        Ale wystrczy uwarzyć nieco słabsze piwo (od 3,7% do 4,7%) i metoda liczenia się zmienia 1959 koron x 10 hl = 19.590 NOK. Ponad 2 tys mniej. 10937 zł. 5,46 zł akyzy w kuflu piwa.

W Szwecji i Norwegii nie ma ulg dla mniejszych browarów.
        Last edited by Pendragon; 2013-01-15, 23:25.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• wasyll
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          W Szwecji i Norwegii nie ma ulg dla mniejszych browarów.
          Gdybym mieszkał w Szwecji, czy Norwegii i normalnie pracował to nie martwiłbym się tym.

Natomiast trochę szokują mnie wyliczenia dot. Polski, Czech i Niemiec. Ale jak zwykle trzeba wycisnąć z ludzi ile się da.
          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• wojciechzmc
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.01
            • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
            Gdybym mieszkał w Szwecji, czy Norwegii i normalnie pracował to nie martwiłbym się tym.

Natomiast trochę szokują mnie wyliczenia dot. Polski, Czech i Niemiec. Ale jak zwykle trzeba wycisnąć z ludzi ile się da.
            Trochę narzekasz bo może sie okazać że ten norweg płaci wiecej podatków uwzglednijąc wynagrodzenie niż Ty

Comment

• wasyll
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 1823

To, że płaci więcej podatków nie znaczy, że ma mniejszy przychód miesięczny/roczny ode mnie.

Comment

• wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

Na blogu skitofa znalazłem ciekawy wykres dotyczący akcyzy, ukazujący bezpośrednie porównanie w Europie:

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Z tego zestawienia wynika, że spośród krajów znajdujących się na podobnym poziomie rozwoju gospodarczego (Czechy, Słowacja, Bułgaria, Rumunia, kraje nadbałtyckie) poziom akcyzy najwyższy jest w Polsce. A przypomnę, że pod względem dochodu na mieszkańca wyprzedzamy (i to niewiele) tylko Bułgarię i Rumunię.
                  Last edited by Krzysiu; 2013-01-23, 08:27.

Comment

• wasyll
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 1823

Nie wspominając już o tym, że w krajach lepiej rozwiniętych, takich jak Niemcy, Francja, Belgia, Szwajcaria akcyza jest niższa, w Niemczech ponad dwukrotnie.

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

No cóż, małpy są po to aby je golić
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z tego zestawienia wynika, że spośród krajów znajdujących się na podobnym poziomie rozwoju gospodarczego (Czechy, Słowacja, Bułgaria, Rumunia, kraje nadbałtyckie) poziom akcyzy najwyższy jest w Polsce. A przypomnę, że pod względem dochodu na mieszkańca wyprzedzamy (i to niewiele) tylko Bułgarię i Rumunię.
                        Jeżeli poziomu dochodów nie bierzemy przy cenach czy ustalaniu czynszów opłat za energię to dlaczego akurat tutaj mielibyśmy brać?
                        Żeby była jasność - ja uważam że powinniśmy ale także w innych obszarach życia
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na blogu skitofa znalazłem ciekawy wykres dotyczący akcyzy, ukazujący bezpośrednie porównanie w Europie:

http://lepszepiwo.blogspot.com/2012/...kuje-dane.html
                          To jest to samo zestawienie, z którego skorzystałem, tylko że Skitof zrobił zrzuty tylko z 3 stron opracowania. Akurat te mówią o średniej cenie akcyzy, żeby poznać szczególy trzeba się wgryźć bardziej. Co nam po tej uśrednionej wartości, skoro niektóre kraje (nawet większość) stosuje ulgi w zależności od wielkości produkcji browaru. I w kazdym kraju liczy się to neico inaczej.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• wasyll
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            To jest to samo zestawienie, z którego skorzystałem, tylko że Skitof zrobił zrzuty tylko z 3 stron opracowania.
                            Też tak myślałem, ale podałeś w poście tylko kilka krajów, gdzie tak na prawdę wykres zawiera kilkanaście.

Comment

Przetwarzanie...
                            X