Dlaczego nie pić piwa prosto z butelki
Collapse
X
-
Piwo najlepiej smakuje właśnie z butelki. Z kufla czy ze szklanki pije sie za szybko - parę haustów i po dużym piwku Z puszki pić nie lubię. Optymalnie jest właśnie z butelki -
Comment
-
Nic. Po prostu bączki są tak urokliwymi butelkami, że żal mi przelewać piwo z takiej butelki do jakiejkolwiek szklanki, tylko piję właśnie prosto z bączka.
Inne butelki i puszki - i owszem, ale bączki? Nigdy w życiu nie odpuszczę sobie tej frajdyComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Z waszych postów młodszy forumowym stażem kolega nie dowie się, ze pijąc z butelki pozbawia się tak istotnych atrybutów piwa jak piana i zapach, że nie odczuwając zapachu nie może w pełni docenić smaku, że w końcu nic nie wie na temat koloru piwa, jego przejrzystości, no i ewentualnie zawartości farfocli, owadów i innych obcych ciał.
Z pewnością macie jeszcze inne argumenty popierające picie piwa z kufla bądź pokala, więc je przedstawcie, miast załamywać ręce nad niską kulturą picia piwa.Comment
-
Jest na to rada... kupić dwa takie same piwka... jedno wypić z kufla a drugie z butli...
i pojawia się pomysł racjonalizatorski dla Artomatu:
1. Smak piwa pitego z butelki
2. Smak piwa pitego z kufla itp.
/ kolejny element porównawczy gotowy.... /Comment
-
Mam w domu dużo szklanek do piwa i czasami z nich korzystam, ale dla mnie wypić piwko ze szklanki to Dopiero przy trzecim, czwartym trochę wolniej mi idzie Natomiast z butelki bardzo lubię pić i wiele osób myśli i robi podobnie i nie jest to chyba coś strasznegoComment
-
Jak zwykle przerost formy nad treścią
Powiem tak, do dziś uwielbiam pić piwo prosto z bączka i nie widzę w tym nic zdrożnego czy ujmującego. Jakoś w bączku piwo mi nadzwyczajnie smakuje, a porównując: zdecydowanie mocniej czuć chmielową goryczką niż po przelaniu w kufel.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Wszystko zależy od okoliczności - w domu, po ciężkim dniu i relaksującym prysznicu nie ma (dla mnie) nic lepszego niż dobre (zwykle ciemne) piwo, dobrze schłodzone, podane w stylowym szkle, na ładnej podstawce, pite w ciepłym i wygodnym fotelu najlepiej w towarzystwie dobrego kumpla albo chociaż dobrej książki. Wtedy to jest rytuał, pije się z namaszczeniem, picie z butelki byłoby dla mnie profanacją. Ale z drugiej strony nie mniej uroku ma pociąganie browarka prosto z butelki (lubię bączki, ale najlepiej mi leżą butelki Vichy) w plenerze przy jakimś grillu, obowiązkowo z gromadką kumpli. To jest klimat
Dlatego nie deprecjonujmy picia z butelki, bo też ma swój urok. Ale w innych okolicznościach dbajmy o kulturę picia.Comment
-
Ja preferuję piwo z tzw. cienkiego szkła, ale właśnie przy grillu często "przechodzę" na kufle.
Picie bezpośrednio z bączka ma dla mnie walor sentymentalny, wiadomo, w latach "młodzieńczych" najczęściej piwo pijałem z kumplami w bardzo różnych okolicznościach przyrody prosto z bączka .
A od strony praktycznej nie polecam (zwłaszcza przy grillu) picia z butelki, a tym bardziej z puszki, ponieważ niektóre pasiaste brązowo-żółte (ew. czarno-żółte) owady żądlące lubią zanurkować w piwie i pijąc z butelki lub puszki można je wprowadzić do przełyku i nieszczęście gotowe...Comment
-
Tak jak nie pije się kawy z kubka styropianowego, herbaty ze szklanki z metalowym koszyczkiem i fusami tak samo nie pije się piwa z butelki.
Na grilla zawsze zabieramy kufle zwłaszcza, że pijane jest domowe ale nie tylko.
Wiem, że jest moda (głupia) na picie z butelki nawet w knajpie. Znam jedną knajpę gdzie prawie nikt nie pije z kufla, jednak już nauczyłem barmana i mnie bez mówienia nalewa do porządnego kufla z uchem.
PS Wiadomo kto obmacywał tą butelkę i czy wcześniej nie był w toalecie? brrMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
-
DOBRE piwa pić z butelki to niepotrzebne odzieranie się z dodatkowych wrażeń. KIEPSKIE - tylko z butelki. Tylko po co pić kiepskie piwaComment
Comment