Chłopaki, nie przesadzajcie, chcecie Maję uziemić przy komputerze po wsze czasy? Musiałaby siedzieć nocki i poranki, żeby mnie przegonić - BO JA MAM PO PROSTU LEPSZE ŁĄCZE....
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).
Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
Jest to marcowe, tylko nie "oktoberfestowe" a warzone na Kirchweih (Kirta) czyli na odpusty. Choć w przypadku większości i tego browaru już o konkretny odpust nie chodzi, a na śiwięta bożonarodzeniowe warzą bardzo podobne, jeśli nie to samo piwo....
Comment