Zrób to sam nie da rady. Sprzęt musi mieć kompletną dokumentacje techniczną aby go zalegalizować w urzędzie miar. Sama legalizacja trwa około roku. Urząd Celny, Urząd Miar, Sanepid to najmniejszy problem.
Browar regionalny i jego opłacalność
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Taka tam ciekawostka z tej strony
300 hl 9 ton słodu - czyli na 30l - 9kg - trochę dużo...
czyli na 1hl - 30 kg
ale potem;
Orientacyjny koszt 1hl piwa
Koszt surowca 30 zł.
jakoś nie chce mi się wierzyć w słód po 1zł/kg
Takie dane mogą nieźle w błąd wprowadzić jak ktoś nie warzy.
pzdr
floodComment
-
Jeśli nie znasz się na tym kompletnie to w niczym ci to nie pomoże. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakupić sprzęt i ew. część formalnych procedur przejść samemu. Browar to nie jest inwestycja, która po pół roku przynosi dochody, więc jak nie masz innych źródeł dochodu przemyśl to dokładnie.Last edited by e-prezes; 2010-01-17, 20:45.Comment
-
Witam
Kiedyś tam,siedząc chyba przy czwartym no może siudmym piwku pomyslałem czemu nie,czemu by swojego browaru nie otworzyć.Lata lecą,w kościach skrzypieć zaczyna pomału,z aktualnej pracy totalne zero satysfakcji.Chcę zacząć warzyć,chcę rozkręcić nowy interes...
Czy może ktoś czytający ten post posiada projekty,rysunki czy cokolwiek co pomoże mi zbudować browar na zasadach zrób to sam.
z góru dziękuję
Ja ci to wszystko wyrysuje, najlepiej przy tym siUdmym piwku
pozdrawiam,
A. SłodowyComment
Comment