Browar regionalny i jego opłacalność

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Zrób to sam nie da rady. Sprzęt musi mieć kompletną dokumentacje techniczną aby go zalegalizować w urzędzie miar. Sama legalizacja trwa około roku. Urząd Celny, Urząd Miar, Sanepid to najmniejszy problem.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • flood
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.06
      • 182

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Minibrowary.pl
      Taka tam ciekawostka z tej strony

      300 hl 9 ton słodu - czyli na 30l - 9kg - trochę dużo...
      czyli na 1hl - 30 kg

      ale potem;

      Orientacyjny koszt 1hl piwa

      Koszt surowca 30 zł.

      jakoś nie chce mi się wierzyć w słód po 1zł/kg

      Takie dane mogą nieźle w błąd wprowadzić jak ktoś nie warzy.

      pzdr
      flood

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #18
        Po m/w takiej cenie kupowaliśmy w Imielinie ze Shlangim, więc pewnie takie ceny są.
        Last edited by e-prezes; 2010-01-17, 19:41.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tom38 Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam
          Mam plan ...otworzyć mini,wręcz tyci browar nastawiony na dystrybucję wyrobów.Czy ktoś widział jakową ofertę sprzedaż takowego browaru.Może posiada plany budowy itp.
          z góry za pomoc dziękuję
          Jeśli nie znasz się na tym kompletnie to w niczym ci to nie pomoże. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakupić sprzęt i ew. część formalnych procedur przejść samemu. Browar to nie jest inwestycja, która po pół roku przynosi dochody, więc jak nie masz innych źródeł dochodu przemyśl to dokładnie.
          Last edited by e-prezes; 2010-01-17, 19:45.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12565

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tom38 Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam

            Kiedyś tam,siedząc chyba przy czwartym no może siudmym piwku pomyslałem czemu nie,czemu by swojego browaru nie otworzyć.Lata lecą,w kościach skrzypieć zaczyna pomału,z aktualnej pracy totalne zero satysfakcji.Chcę zacząć warzyć,chcę rozkręcić nowy interes...
            Czy może ktoś czytający ten post posiada projekty,rysunki czy cokolwiek co pomoże mi zbudować browar na zasadach zrób to sam.
            z góru dziękuję

            Ja ci to wszystko wyrysuje, najlepiej przy tym siUdmym piwku

            pozdrawiam,

            A. Słodowy

            Comment

            Przetwarzanie...
            X