Rozbieżność w smaku białobutelkowego piwa przemysłowego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3606

    Rozbieżność w smaku białobutelkowego piwa przemysłowego

    Dziś brałem udział w ślepej próbie na zlecenie, jak przypuszczam, Carlsberga. M.in. podano mi w dwóch pierwszych próbkach Coronę. Nie wiem, czy to przez te 10 km rowerkiem (tyle codziennie robię, więc bez napinki), ale pierwsza podana korona, z przyzwoitą pianą, smakowała dość przyjemnie i odświeżająco. Druga z kolei miała słaba pianę, podchodziła skunksem i taką brzydką goryczką. Czy to moze być wpływ działania światła?
    Btw. Carlsberg chyba testuje nowe, ciekawe piwa. Premium lagery, hehe.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś brałem udział w ślepej próbie na zlecenie, jak przypuszczam, Carlsberga. M.in. podano mi w dwóch pierwszych próbkach Coronę. Nie wiem, czy to przez te 10 km rowerkiem (tyle codziennie robię, więc bez napinki), ale pierwsza podana korona, z przyzwoitą pianą, smakowała dość przyjemnie i odświeżająco. Druga z kolei miała słaba pianę, podchodziła skunksem i taką brzydką goryczką. Czy to moze być wpływ działania światła?
    Btw. Carlsberg chyba testuje nowe, ciekawe piwa. Premium lagery, hehe.
    Do piw w białych butelkach używa się zizomeryzowanego ekstraktu chmielowego (nie wiem czy jeszcze coś z nim się robi) w każdym razie skunks się go nie ima. Dlatego np. Brytole w białych butelkach nie dają skunksem. Jeśli użyje się normalnego ekstraktu chmielowego, to skunks się pojawia. I oni teraz sprawdzają, co jest bardziej cool ze skun(ks)em, czy bez.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      W badaniu pewnie chodziło o sprawdzenie czy skunks smakuje targetowi czy nie - bo wbrew nazwie nie jest to oczywiste.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Do piw w białych butelkach używa się zizomeryzowanego ekstraktu chmielowego
        A wpływa to jakoś na chmiel, tzn. redukuje jego własności smakowe? Po co właściwie to robią, biała butelka to jakiś rarytas na Wyspach?

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
          A wpływa to jakoś na chmiel, tzn. redukuje jego własności smakowe? Po co właściwie to robią, biała butelka to jakiś rarytas na Wyspach?
          No wiesz ekstrakt chmielowy IMO to w ogóle jest zło. A czy taki ekstrakt jest gorszy niż zwykły, to nie wiem. Co do przezroczystej butelki to nie mam pojęcia. Może chodzi o to, że przez szkło widzisz piwo i ono Cię zachęca do zakupu. Za każdym razem jak oceniam jakieś piwo w przezroczystej butelce, jadę po opakowaniu równo, ale widzę, że oni w tej Anglii nic sobie z tego nie robią.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #6
            Sprawdzali czy konsumentowi bardziej podchodzi tetrahydro-iso-ekstrakt czy zwykły iso-ekstrakt Tetra-hydro polepsza pianę i nie wpływa na formowanie się "skunksa".

            Ja tam lubię angielskie Ale w jasnych butelkach, tak swoją drogą.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X