Grodziskie - Reaktywacja... ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwoteka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.04
    • 1209

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
    Dziś rozpoczęła się przedpremierowa sprzedaż A'la Grodzisza Pierwsze butelki znalazły nabywców krótko po 17-ej. Piwo dostępne jest wprost z lodówki przy barze w Piwiarni Zywieckiej. Fajny widok
    A czy jest możliwość sprzedania kartonu (np. 20 szt.) do sklepu? Jakby co jesteśmy zainteresowani.
    Piwoteka
    Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
    www.piwoteka.pl
    Sklep Piwoteki na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na G+
    Дед Мороз (Dziadek Mróz)
    Browar Piwoteka

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      A jak miny próbujących?
      Bezcenne
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • Zdrój
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.05
        • 284

        A'la Grodziskie - odsprzedaż

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka
        A czy jest możliwość sprzedania kartonu (np. 20 szt.) do sklepu? Jakby co jesteśmy zainteresowani.
        Zainteresowanych ostatnimi butelkami A'la Grodziskiego od Żywca i Zdroja proszę o kontakt z Grześkiem Zwierzyną (Piwiarnia Żywiecka), który zaopiekował się naszym dzieckiem po zakończeniu Festiwalu
        Attached Files
        Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

        Comment

        • mimazy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.04
          • 118

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
          Chętnie wymieniłbym doświadczenia dotyczące kosztów z kimś, kto w Polsce warzył własne piwo "na zlecenie" w browarze rzemieślniczym/restauracyjnym.
          Browar Zamkowy w Radomiu vel sklep Dionizos http://www.browar.radom.pl/ zleca warzenie piwa od niedawna w Olsztyńskim Kormoranie i Kłodawskim Zodiaku, nie wiem czy ta informacja będzie pomocna.

          Comment

          • Najtron
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.04
            • 56

            Czy ktoś z Warszawy nabył może większą ilość tego specjału i byłby skory, żeby odsprzedać kilka butelek (choć i jedną nie pogardzę) ? Szkoda, że dopiero teraz przeczytałem ten wątek

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy
              Browar Zamkowy w Radomiu vel sklep Dionizos http://www.browar.radom.pl/ zleca warzenie piwa od niedawna w Olsztyńskim Kormoranie i Kłodawskim Zodiaku, nie wiem czy ta informacja będzie pomocna.
              Jest mały problem, Kormoran nie jest browarem rzemieślniczym a tym bardziej restauracyjnym.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • mimazy
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.04
                • 118

                stąd zastrzegłem że nie wiem czy ta informacja może być przydatna.

                Comment

                • Kamień
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.07
                  • 361

                  Kupiłem dziś w Zofmarze, ale powiedzcie, proszę, jak powinno się je serwować, w jakiej temperaturze? Coś mi się kojarzy też, że nie powinno się przelewać drożdży z butelki, ale czy to prawda?

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień
                    Kupiłem dziś w Zofmarze, ale powiedzcie, proszę, jak powinno się je serwować, w jakiej temperaturze? Coś mi się kojarzy też, że nie powinno się przelewać drożdży z butelki, ale czy to prawda?
                    Według broszury z epoki:
                    "(...) Zarówno sprzedawca jak i konsument powinni wiedzieć, że butelki "Grodzisza" należy przewozić i magazynować w pozycji poziomej, a dopiero na 12-24 godzin przed przewidywaną sprzedażą lub spożyciem butelki powinny być wstrząśnięte i postawione w pozycji pionowej celem osadzenia się drożdży na dnie butelki. Butelki otwiera się kluczem bardzo ostrożnie, z lekkim odpuszczeniem dwutlenku węgla. Następnie nalewa się piwo do stożkowego kielicha w ten sposób aby kielich i butelka były ułożone w pozycji możliwie zbliżonej do poziomej."
                    Attached Files
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • Sokół83
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1598

                      a dopiero na 12-24 godzin przed przewidywaną sprzedażą lub spożyciem butelki powinny być wstrząśnięte i postawione w pozycji pionowej celem osadzenia się drożdży na dnie butelki.
                      czyli bez drożdży? bo tekst tak naprawdę nie precyzuje co mamy z tymi drożdżami z dna butelki zrobić
                      Z INNEJ BECZKI

                      www.fotopolska.eu

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
                        czyli bez drożdży? bo tekst tak naprawdę nie precyzuje co mamy z tymi drożdżami z dna butelki zrobić
                        Z tekstu wynika, że po to stawia się butelkę pionowo, by tych drożdży nie było. Zresztą chyba najlepiej jedną butelkę wypić bez drożdży, a drugą wybełtaną i samemu wyrobi się opinię, które bardziej smakowało. Tak zresztą jak w przypadku każdego refermentowanego w butelce piwa: jeden lubi wybełtane, drugi lubi klarowne.
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • TomX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 1035

                          Albo do szkalnki (pokala) wlać czyste piwo, a resztkę z drożdżami do małego kielonka, jak to zademonstrowano np. Tu.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10764

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX
                            Albo do szkalnki (pokala) wlać czyste piwo, a resztkę z drożdżami do małego kielonka, jak to zademonstrowano np. Tu.
                            To w Żywym są drożdże ?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • TomX
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 1035

                              Nie, ta fotka to tylko dla demonstracji, wziąłem ją z blogu Kopyra z tego artykułu. Fotki z drożdżami po prostu nie znalazłem.
                              Last edited by TomX; 2010-06-25, 17:22.

                              Comment

                              • wogosz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.12
                                • 1007

                                Piwo Grodziskie było sztucznie klarowane bardzo kosztownym wtedy karukiem. Instrukcja o której wspomina Docent miała na celu dbałość o nalanie klientowi klarownego piwa. To były czasy, kiedy mętne piwo było kojarzone jednoznacznie tylko z piwem zepsutym / skwaśniałym. Dlatego Piwo Grodziskie zalecano aby delikatnie zlewać z nad osadu tak, aby było klarowne, a drożdże z dna traktowano jak odpad.

                                Comment

                                Przetwarzanie...