Grodziskie - Reaktywacja... ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skakacz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.02
    • 64

    Grodziskie - Reaktywacja... ?

    Wielce obiecująca wiadomość

  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6055

    #2
    Czym tu się podniecać ?
    Pewnie i tak nic z tego nie wyjdzie podobnie jak wcześniejsze kilka planów które zaczeły pojawiać się już w latach 90ych.
    Niby jaki browar też miałby to piwo warzyć ? Nie wiadomo mi nic ażeby Bractwo Piwne z Łodzi było właścicielami jakiegoś browaru. W artykule jest mowa też o Czechach więc może jakiś czeski browar. No to faktycznie wielki sukces
    Podróba Grodziskiego na zlecenie klubu Groclin była już uwarzona około 10 lat temu w jednym z browarów belgijskich i znikła tak szybko jak się pojawiła na rynku.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Popieram Coopera, nic nadzwyczajnego w tym newsie nie widzę. 2 beczułki to piwowarzy domowi w Polsce mogą nawarzyć. Gdyby na tym szczepie jakiś polski browar, dajmy na to restauracyjny, wypuścił piwo, to byłby news, a tak to jest ot piwo domowe na ciekawym szczepie drożdży.

      Przykre w tym newsie jest raczej to, że "Z pomysłem wskrzeszenia trunku do łódzkich miłośników piwa wystąpiło Stowarzyszenie Przyjaciół Piwa z czeskiej Pragi". No i ani dziennikarze, ani BP nie zająknęło się na temat konkursu "Prawie jak Grodzisz".

      PS: a tak w ogóle to trzeba było wkleić cały tekst, a nie link dawać, i dać to po ludzku w prasówce.
      Last edited by kopyr; 2010-03-08, 15:30.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • anteks
        maruda
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10759

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
        Podróba Grodziskiego na zlecenie klubu Groclin była już uwarzona około 10 lat temu w jednym z browarów belgijskich i znikła tak szybko jak się pojawiła na rynku.
        Podobna to tylko była nazwa , butelka i etykieta a nie piwo !
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • darekd
          PremiumUżytkownik
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12381

          #5
          No to może sobie Czesi w Piwowarskim domu w Pradze uwarzą piwo w stylu grodziskim,
          a tym czasem co niektóre nasze asy przemysłu fermentacyjnego będą wprowadzać na rynek swoje śmiecie w pecie

          Comment

          • skakacz
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.02
            • 64

            #6
            Tak, jak zwykle nic się nie uda... wszystko do dupy... żyć się nie chce...
            Widzę iście wiosenny optymizm u Kolegów
            Fajnie że ktoś kiedyś pomyślał o hibernacji tych drożdży i teraz jest co wskrzeszać. Drożdże w starym Grodziskim to bardzo istotny składnik był - kto pił, ten pamięta charakterystyczny "pocisk" leżący na dnie butelki. Co do słodu to metodą prób i błędów... i do przodu!
            Jaki browar..? Nie wiem, ale na pewno na tyle nieodległy od Grodziska, aby transport wody (wiem jak to głupio brzmi, ale nic nie poradzę, woda musi być oryginalna!), znacząco nie podniósł kosztów produkcji.
            I mielibyśmy nowe (choć stare), ciekawe piwko. Które mogłoby być warzone okazjonalnie, a każdy jego wypust na rynek, byłby świętem dla piwoszy.
            No dobrze, tyle ode mnie, a teraz czekam na rózgi za naiwność, od tych praktycznych, twardo stąpających malkontentów...

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
              Jaki browar..? Nie wiem, ale na pewno na tyle nieodległy od Grodziska, aby transport wody (wiem jak to głupio brzmi, ale nic nie poradzę, woda musi być oryginalna!), znacząco nie podniósł kosztów produkcji.
              To robota dla Ediego - ma najbliżej i lubi takie wynalazki
              Last edited by Pendragon; 2010-03-11, 15:42.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • anteks
                maruda
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10759

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                To robota dla Ediego - ma najbliżej i lubi takie wynalazki
                Dlaczego wynalazki ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2794

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
                  woda musi być oryginalna!
                  Z tym może być problem. Prawa do eksploatacji złóż wody grodziskiej ma obecnie koncern spożywczy Kofola (ex-Hoop). Ktoś kto chciałby robić piwo na oryginalnej wodzie musiałby wpierw się z tą firmą dogadać.
                  Last edited by Pankracy; 2010-03-11, 16:57.

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10759

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
                    Z tym może być problem. Prawa do eksploatacji złóż wody grodziskiej ma obecnie koncern spożywczy Kofola (ex-Hoop). Ktoś kto chciałby robić piwo na oryginalnej wodzie musiałby wpierw się z tą firmą dogadać.
                    Cała woda w Grodzisku należy do HOOPa ?
                    Last edited by anteks; 2010-03-11, 17:50.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

                      #11
                      Ale na wszystkie wędzonki świata, na co nam woda grodziska? Ja byłbym wniebowzięty, gdyby ktokolwiek zrobił wędzonkę na wędzonym pszenicznym słodzie! Nawet jeżeli był by to Browar Zamkowy na wodzie kranowej i jakiś podejrzanych drożdżach (nawet tych z Birra San Martino - patrz wpisy od piw). Ba, byłbym szczęśliwy, jeżeli któryś ze specjalistycznych sklepów przywiózł skibsøl i sprzedał - mimo że w nim jest tylko słód wędzony...
                      Last edited by zgroza; 2010-03-11, 17:50.
                      Lotna ekspozytura browaru

                      Też Was kocham.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
                        Tak, jak zwykle nic się nie uda... wszystko do dupy... żyć się nie chce...
                        Widzę iście wiosenny optymizm u Kolegów
                        Fajnie że ktoś kiedyś pomyślał o hibernacji tych drożdży i teraz jest co wskrzeszać. Drożdże w starym Grodziskim to bardzo istotny składnik był - kto pił, ten pamięta charakterystyczny "pocisk" leżący na dnie butelki. Co do słodu to metodą prób i błędów... i do przodu!
                        Jaki browar..? Nie wiem, ale na pewno na tyle nieodległy od Grodziska, aby transport wody (wiem jak to głupio brzmi, ale nic nie poradzę, woda musi być oryginalna!), znacząco nie podniósł kosztów produkcji.
                        I mielibyśmy nowe (choć stare), ciekawe piwko. Które mogłoby być warzone okazjonalnie, a każdy jego wypust na rynek, byłby świętem dla piwoszy.
                        No dobrze, tyle ode mnie, a teraz czekam na rózgi za naiwność, od tych praktycznych, twardo stąpających malkontentów...
                        Z tą wodą, to dołożyłeś do pieca. Wystarczy znać jej skład, a każdą wodę możesz sobie zmieszać na potrzeby warzenia piwa w stacji uzdatniania.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • skakacz
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2007.02
                          • 64

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
                          Prawa do eksploatacji złóż wody grodziskiej ma obecnie koncern spożywczy Kofola (ex-Hoop). Ktoś kto chciałby robić piwo na oryginalnej wodzie musiałby wpierw się z tą firmą dogadać.
                          Więc trzeba by dogadać się z Kofolą. Akcja-Reaktywacja Grodziskiego wygląda bardziej na projekt hobbystyczny niż komercyjny, więc może udałoby się dogadać tak, aby "skóry nie zdarli"?
                          Apropos Kofoli - znacie ten napój? Bardzo ciekawa, czechosłowacka odpowiedź na imperialistyczną Coca-Colę.

                          Comment

                          • skakacz
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.02
                            • 64

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            Z tą wodą, to dołożyłeś do pieca. Wystarczy znać jej skład, a każdą wodę możesz sobie zmieszać na potrzeby warzenia piwa w stacji uzdatniania.
                            Może taniej wyszłoby jednak przetransportować cysternę (albo pięć) oryginału, niż bawić się w: prawie jak..., gdzieś w stacji uzdatniania?

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2794

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              Cała woda w Grodzisku należy do HOOPa ?
                              Cała oczywiście nie.
                              Chodzi o ujęcia wody głębinowej, której pokłady znajdują się pod miastem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...