Grodziskie - Reaktywacja... ?
Collapse
X
-
Czym tu się podniecać ?
Pewnie i tak nic z tego nie wyjdzie podobnie jak wcześniejsze kilka planów które zaczeły pojawiać się już w latach 90ych.
Niby jaki browar też miałby to piwo warzyć ? Nie wiadomo mi nic ażeby Bractwo Piwne z Łodzi było właścicielami jakiegoś browaru. W artykule jest mowa też o Czechach więc może jakiś czeski browar. No to faktycznie wielki sukces
Podróba Grodziskiego na zlecenie klubu Groclin była już uwarzona około 10 lat temu w jednym z browarów belgijskich i znikła tak szybko jak się pojawiła na rynku.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
-
Popieram Coopera, nic nadzwyczajnego w tym newsie nie widzę. 2 beczułki to piwowarzy domowi w Polsce mogą nawarzyć. Gdyby na tym szczepie jakiś polski browar, dajmy na to restauracyjny, wypuścił piwo, to byłby news, a tak to jest ot piwo domowe na ciekawym szczepie drożdży.
Przykre w tym newsie jest raczej to, że "Z pomysłem wskrzeszenia trunku do łódzkich miłośników piwa wystąpiło Stowarzyszenie Przyjaciół Piwa z czeskiej Pragi". No i ani dziennikarze, ani BP nie zająknęło się na temat konkursu "Prawie jak Grodzisz".
PS: a tak w ogóle to trzeba było wkleić cały tekst, a nie link dawać, i dać to po ludzku w prasówce.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-03-08, 14:30.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziPodróba Grodziskiego na zlecenie klubu Groclin była już uwarzona około 10 lat temu w jednym z browarów belgijskich i znikła tak szybko jak się pojawiła na rynku.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Tak, jak zwykle nic się nie uda... wszystko do dupy... żyć się nie chce...
Widzę iście wiosenny optymizm u Kolegów
Fajnie że ktoś kiedyś pomyślał o hibernacji tych drożdży i teraz jest co wskrzeszać. Drożdże w starym Grodziskim to bardzo istotny składnik był - kto pił, ten pamięta charakterystyczny "pocisk" leżący na dnie butelki. Co do słodu to metodą prób i błędów... i do przodu!
Jaki browar..? Nie wiem, ale na pewno na tyle nieodległy od Grodziska, aby transport wody (wiem jak to głupio brzmi, ale nic nie poradzę, woda musi być oryginalna!), znacząco nie podniósł kosztów produkcji.
I mielibyśmy nowe (choć stare), ciekawe piwko. Które mogłoby być warzone okazjonalnie, a każdy jego wypust na rynek, byłby świętem dla piwoszy.
No dobrze, tyle ode mnie, a teraz czekam na rózgi za naiwność, od tych praktycznych, twardo stąpających malkontentów...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz Wyświetlenie odpowiedziJaki browar..? Nie wiem, ale na pewno na tyle nieodległy od Grodziska, aby transport wody (wiem jak to głupio brzmi, ale nic nie poradzę, woda musi być oryginalna!), znacząco nie podniósł kosztów produkcji.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2010-03-11, 14:42.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziTo robota dla Ediego - ma najbliżej i lubi takie wynalazkiMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz Wyświetlenie odpowiedziwoda musi być oryginalna!Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2010-03-11, 15:57.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziZ tym może być problem. Prawa do eksploatacji złóż wody grodziskiej ma obecnie koncern spożywczy Kofola (ex-Hoop). Ktoś kto chciałby robić piwo na oryginalnej wodzie musiałby wpierw się z tą firmą dogadać.Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-03-11, 16:50.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ale na wszystkie wędzonki świata, na co nam woda grodziska? Ja byłbym wniebowzięty, gdyby ktokolwiek zrobił wędzonkę na wędzonym pszenicznym słodzie! Nawet jeżeli był by to Browar Zamkowy na wodzie kranowej i jakiś podejrzanych drożdżach (nawet tych z Birra San Martino - patrz wpisy od piw). Ba, byłbym szczęśliwy, jeżeli któryś ze specjalistycznych sklepów przywiózł skibsøl i sprzedał - mimo że w nim jest tylko słód wędzony...Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2010-03-11, 16:50.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz Wyświetlenie odpowiedziTak, jak zwykle nic się nie uda... wszystko do dupy... żyć się nie chce...
Widzę iście wiosenny optymizm u Kolegów
Fajnie że ktoś kiedyś pomyślał o hibernacji tych drożdży i teraz jest co wskrzeszać. Drożdże w starym Grodziskim to bardzo istotny składnik był - kto pił, ten pamięta charakterystyczny "pocisk" leżący na dnie butelki. Co do słodu to metodą prób i błędów... i do przodu!
Jaki browar..? Nie wiem, ale na pewno na tyle nieodległy od Grodziska, aby transport wody (wiem jak to głupio brzmi, ale nic nie poradzę, woda musi być oryginalna!), znacząco nie podniósł kosztów produkcji.
I mielibyśmy nowe (choć stare), ciekawe piwko. Które mogłoby być warzone okazjonalnie, a każdy jego wypust na rynek, byłby świętem dla piwoszy.
No dobrze, tyle ode mnie, a teraz czekam na rózgi za naiwność, od tych praktycznych, twardo stąpających malkontentów...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziPrawa do eksploatacji złóż wody grodziskiej ma obecnie koncern spożywczy Kofola (ex-Hoop). Ktoś kto chciałby robić piwo na oryginalnej wodzie musiałby wpierw się z tą firmą dogadać.
Apropos Kofoli - znacie ten napój? Bardzo ciekawa, czechosłowacka odpowiedź na imperialistyczną Coca-Colę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZ tą wodą, to dołożyłeś do pieca. Wystarczy znać jej skład, a każdą wodę możesz sobie zmieszać na potrzeby warzenia piwa w stacji uzdatniania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziCała woda w Grodzisku należy do HOOPa ?
Chodzi o ujęcia wody głębinowej, której pokłady znajdują się pod miastem.
Comment
-
Comment