Grodziskie - Reaktywacja... ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10759

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Cała oczywiście nie.
    Chodzi o ujęcia wody głębinowej, której pokłady znajdują się pod miastem.
    czy woda w miejskim wodociągu też należy do HOOPa ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
      Może taniej wyszłoby jednak przetransportować cysternę (albo pięć) oryginału, niż bawić się w: prawie jak..., gdzieś w stacji uzdatniania?
      Stacja uzdatniania jest praktycznie w każdym browarze. Kolega chyba nie za bardzo orientuje się w temacie piwowarstwa.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2794

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        czy woda w miejskim wodociągu też należy do HOOPa ?
        O tym nie pomyślałem, że Grodzisk może ciągnąć "kranówkę" ze studni głębinowych.
        No nic jak się siedzi w tej Warszawie to się zawsze myśli o tym, że woda trafia do kranów z rzek i jezior (ujęcia wody "kranowej" w Warszawie: Wisła, Jezioro Zegrzyńskie).

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Stacja uzdatniania jest praktycznie w każdym browarze. Kolega chyba nie za bardzo orientuje się w temacie piwowarstwa.
          W duzych jest to regułą, ale w mniejszych, że o browarach restauracyjnych nie wspomnę, na pewno nie. Nie sądzę zaś, żeby na Grodzisza porwał się jakiś duży browar.
          Last edited by delvish; 2010-03-11, 19:04.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
            W duzych jest to regułą, ale w mniejszych, że o browarach restauracyjnych nie wspomnę, na pewno nie. Nie sądzę zaś, żeby na Grodzisza porwał się jakiś duży browar.
            Zacznijmy od tego, że w ogóle nie potrzeba wody z Grodziska. Po drugie nawet piwowarzy domowi za pomocą filtrów RO są w stanie zmodyfikować, praktycznie dowolnie wodę. Wiem też, że jeśli w jakimś mieście woda jest wyjątkowo podła, to nawet w browarze restauracyjnym montuje się stację uzdatniania wody - oczywiście mocą dopasowaną do potrzeb. Wszelkie tego typu sprzęty bardzo potaniały. Teraz kto żyw montuje takie pod zlewem.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              Wiem też, że jeśli w jakimś mieście woda jest wyjątkowo podła, to nawet w browarze restauracyjnym montuje się stację uzdatniania wody - oczywiście mocą dopasowaną do potrzeb. Wszelkie tego typu sprzęty bardzo potaniały. Teraz kto żyw montuje takie pod zlewem.
              Wyjątkowo podła woda w miastach jest już coraz bardziej wyjątkiem, niż regułą. Miliony ojro unijnych dotacji wpompowane w wodociągi robią swoje. Nie przeczę, że takie filtry potaniały. Uważam jednak, że Twoje stwierdzenie, że uzdatnianie wody, a już tym bardziej RO, jest regułą w małych browarach, po prostu jest dalekie od rzeczywistości. Porównywanie piwowarów domowych do zakładów przemysłowych nie ma sensu. Uzdatnianie wody kosztuje i jeśli nie ma wyraźnej potrzeby, to jest to po prostu z ekonomicznego punktu widzenia bez sensu.
              Last edited by delvish; 2010-03-11, 19:15.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • skakacz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.02
                • 64

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Stacja uzdatniania jest praktycznie w każdym browarze.
                Co nie zmienia faktu, że efektem będzie: prawie jak oryginał.
                Vide: "Kujawiak" z Warki, "Piast" ze Szczecina, itp.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Kolega chyba nie za bardzo orientuje się w temacie piwowarstwa.
                Zdecydowanie nie za bardzo orientuję się w temacie piwowarstwa, za to całkiem dobrze zgłębiłem temat piwożłopstwa i skoro ma być Grodzisk Beer to Grodzisk Beer, a nie biotechnologiczny tunning.

                Comment

                • zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3605

                  #23
                  Ja bym chciał zmartwychstania gatunku. Reaktywacja Grodzisza, jako marki/browaru, mnie wisi i powiewa. Kujawiaka jako gatunku, to za przeproszeniem, mamy po dziurki w uszach i jeszcze leje się strumieniami
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • skakacz
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.02
                    • 64

                    #24
                    A co szkodzi, aby "zmartwychwstał gatunek" w postaci sprawdzonej marki..?

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
                      ...wiem jak to głupio brzmi, ale nic nie poradzę, woda musi być oryginalna!...
                      Nie wiesz, jak głupio to brzmi. Gdybyś wiedział, to byś tego nie napisał.
                      Która "oryginalna" woda? Ta z z XIV w., znaleziona przez św. Bernarda? Ta z XVIII w. opisana przez Kitowicza, ze studni zasilanej okolicznymi kloakami? Czy ta z okresu międzywojennego?

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
                      Z tym może być problem. Prawa do eksploatacji złóż wody grodziskiej ma obecnie koncern spożywczy Kofola (ex-Hoop). Ktoś kto chciałby robić piwo na oryginalnej wodzie musiałby wpierw się z tą firmą dogadać.
                      Wody podziemne w Polsce, jak każda kopalina, należą do Skarbu Państwa i mogą być wydobywane na podstawie udzielonej koncesji (ustawa - prawo geologiczne i górnicze). Każdy może dostać koncesję. Np. Grodziskie Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o. o.:
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GPK
                      ... Woda na potrzeby odbiorców jest ujmowana z podziemnych ujęć czerpiących wodę z utworów czwartorzędowych Wielkopolskiej Doliny Kopalnej. Są to te same źródła, którym swój niepowtarzalny smak zawdzięczało Piwo Grodziskie i z których jest produkowana Woda Grodziska. Spółka obsługuje pięć stacji uzdatniania wody i ponad 100 km sieci wodociągowej na terenie gminy. Roczna sprzedaż wody wynosi ponad 750 000 m3.
                      A tu jest skład wody: http://www.gpk.biz.pl/index.php?opti...&id=4&Itemid=7

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
                      ...Apropos Kofoli - znacie ten napój? Bardzo ciekawa, czechosłowacka odpowiedź na imperialistyczną Coca-Colę.
                      Prawie tak samo zajebista, jak nasza rodzima Polo-Cocta czy wcześniej Quick-Cola.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
                      Zdecydowanie nie za bardzo orientuję się w temacie piwowarstwa, za to całkiem dobrze zgłębiłem temat piwożłopstwa i skoro ma być Grodzisk Beer to Grodzisk Beer, a nie biotechnologiczny tunning.
                      To w takim razie będziesz musiał zrekonstruować sobie także szczury i brud, które były w w prawdziwym grodziskim browarze pod koniec jego funcjonowania.

                      Comment

                      • skakacz
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.02
                        • 64

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Nie wiesz, jak głupio to brzmi. Gdybyś wiedział, to byś tego nie napisał.
                        Która "oryginalna" woda? Ta z z XIV w., znaleziona przez św. Bernarda? Ta z XVIII w. opisana przez Kitowicza, ze studni zasilanej okolicznymi kloakami? Czy ta z okresu międzywojennego?
                        Zbyteczny sarkazm i tani "wikipedyzm".
                        "Staropolanka" różni się od "Muszynianki"..? Różni się!
                        Dlaczego więc dla wielkiego, stołecznego rynku zbytu, żadna z nich nie jest "uzdatniana" w Warszawskich Filtrach, ale targana różnymi środkami transportu, odpowiednio z Sudetów i Podhala..?
                        Piłeś Grodziskie w międzywojniu..? Zapewne nie... więc o czym mówisz..?
                        Ja piłem w latach 80-tych i wiem o czym mówię.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        To w takim razie będziesz musiał zrekonstruować sobie także szczury i brud, które były w w prawdziwym grodziskim browarze pod koniec jego funcjonowania.
                        Tak, tak.... A na Podolu przed wojną bochny chleba były wielkie jak młyńskie koła...
                        Last edited by skakacz; 2010-03-11, 20:19.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Kolejny geniusz gospodarczy się znalazł. Weź i zrób mu...

                          Naprawdę jesteś taki głupi, czy tylko udajesz?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skakacz
                          ...Zdecydowanie nie za bardzo orientuję się w temacie piwowarstwa, za to całkiem dobrze zgłębiłem temat piwożłopstwa...

                          Comment

                          • darek99
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.04
                            • 2147

                            #28
                            Z reaktywacją piwa grodziskiego może być tak jak z powrotem portera z Okocimia na Polski rynek, powszechnie dostępny i słabo schodzi, a jeszcze nie tak dawno był piwem legendarnym.
                            Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                            Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                            skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                            Epikur z Samos.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19244

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99
                              Z reaktywacją piwa grodziskiego może być tak jak z powrotem portera z Okocimia na Polski rynek, powszechnie dostępny i słabo schodzi, a jeszcze nie tak dawno był piwem legendarnym.
                              z tą powszechnością bym nie przesadzał Darku. w Warszawie to pewnie i świerszcze marynowane kupisz, ale o powszechności tego portera to można tylko pomarzyć.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                z tą powszechnością bym nie przesadzał Darku. w Warszawie to pewnie i świerszcze marynowane kupisz, ale o powszechności tego portera to można tylko pomarzyć.
                                No właśnie, to już szybciej w Miliczu kupię Konstanciny, Warmiaki, Ambera i Gaba niz Porter z Okocimia.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...