Grodziskie - Reaktywacja... ?
Collapse
X
-
Stacja uzdatniania jest praktycznie w każdym browarze. Kolega chyba nie za bardzo orientuje się w temacie piwowarstwa.Comment
-
No nic jak się siedzi w tej Warszawie to się zawsze myśli o tym, że woda trafia do kranów z rzek i jezior (ujęcia wody "kranowej" w Warszawie: Wisła, Jezioro Zegrzyńskie).Comment
-
W duzych jest to regułą, ale w mniejszych, że o browarach restauracyjnych nie wspomnę, na pewno nie. Nie sądzę zaś, żeby na Grodzisza porwał się jakiś duży browar.Last edited by delvish; 2010-03-11, 18:04."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Zacznijmy od tego, że w ogóle nie potrzeba wody z Grodziska. Po drugie nawet piwowarzy domowi za pomocą filtrów RO są w stanie zmodyfikować, praktycznie dowolnie wodę. Wiem też, że jeśli w jakimś mieście woda jest wyjątkowo podła, to nawet w browarze restauracyjnym montuje się stację uzdatniania wody - oczywiście mocą dopasowaną do potrzeb. Wszelkie tego typu sprzęty bardzo potaniały. Teraz kto żyw montuje takie pod zlewem.Comment
-
Wiem też, że jeśli w jakimś mieście woda jest wyjątkowo podła, to nawet w browarze restauracyjnym montuje się stację uzdatniania wody - oczywiście mocą dopasowaną do potrzeb. Wszelkie tego typu sprzęty bardzo potaniały. Teraz kto żyw montuje takie pod zlewem.Last edited by delvish; 2010-03-11, 18:15."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Vide: "Kujawiak" z Warki, "Piast" ze Szczecina, itp.
Zdecydowanie nie za bardzo orientuję się w temacie piwowarstwa, za to całkiem dobrze zgłębiłem temat piwożłopstwa i skoro ma być Grodzisk Beer to Grodzisk Beer, a nie biotechnologiczny tunning.Comment
-
Ja bym chciał zmartwychstania gatunku. Reaktywacja Grodzisza, jako marki/browaru, mnie wisi i powiewa. Kujawiaka jako gatunku, to za przeproszeniem, mamy po dziurki w uszach i jeszcze leje się strumieniamiLotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Która "oryginalna" woda? Ta z z XIV w., znaleziona przez św. Bernarda? Ta z XVIII w. opisana przez Kitowicza, ze studni zasilanej okolicznymi kloakami? Czy ta z okresu międzywojennego?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GPK... Woda na potrzeby odbiorców jest ujmowana z podziemnych ujęć czerpiących wodę z utworów czwartorzędowych Wielkopolskiej Doliny Kopalnej. Są to te same źródła, którym swój niepowtarzalny smak zawdzięczało Piwo Grodziskie i z których jest produkowana Woda Grodziska. Spółka obsługuje pięć stacji uzdatniania wody i ponad 100 km sieci wodociągowej na terenie gminy. Roczna sprzedaż wody wynosi ponad 750 000 m3.
To w takim razie będziesz musiał zrekonstruować sobie także szczury i brud, które były w w prawdziwym grodziskim browarze pod koniec jego funcjonowania.Comment
-
Nie wiesz, jak głupio to brzmi. Gdybyś wiedział, to byś tego nie napisał.
Która "oryginalna" woda? Ta z z XIV w., znaleziona przez św. Bernarda? Ta z XVIII w. opisana przez Kitowicza, ze studni zasilanej okolicznymi kloakami? Czy ta z okresu międzywojennego?
"Staropolanka" różni się od "Muszynianki"..? Różni się!
Dlaczego więc dla wielkiego, stołecznego rynku zbytu, żadna z nich nie jest "uzdatniana" w Warszawskich Filtrach, ale targana różnymi środkami transportu, odpowiednio z Sudetów i Podhala..?
Piłeś Grodziskie w międzywojniu..? Zapewne nie... więc o czym mówisz..?
Ja piłem w latach 80-tych i wiem o czym mówię.
Tak, tak.... A na Podolu przed wojną bochny chleba były wielkie jak młyńskie koła...Last edited by skakacz; 2010-03-11, 19:19.Comment
-
Comment
-
Z reaktywacją piwa grodziskiego może być tak jak z powrotem portera z Okocimia na Polski rynek, powszechnie dostępny i słabo schodzi, a jeszcze nie tak dawno był piwem legendarnym.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
z tą powszechnością bym nie przesadzał Darku. w Warszawie to pewnie i świerszcze marynowane kupisz, ale o powszechności tego portera to można tylko pomarzyć.Comment
-
No właśnie, to już szybciej w Miliczu kupię Konstanciny, Warmiaki, Ambera i Gaba niz Porter z Okocimia.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Comment