Grodziskie - Reaktywacja... ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer

    Browar restauracyjny, próbna warka, nawet na drozdżach Koelscha i zobaczyć jak to schodzi. Reklamować jako orzeźwiające piwo na letni skwar.
    Dlaczego na Koelschach ? Większość piwowarów na konkurs przysyła na S33 i były b.dobre
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Dlaczego na Koelschach ? Większość piwowarów na konkurs przysyła na S33 i były b.dobre
      Moje w tamtym roku na Koelschach też były bardzo dobre Może być na S-33, wsio ryba. Byle wogóle coś w tym stylu było.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        O co ten dym?
        Grodziskie już jest dawno reaktywowane i cieszy się dużą popularnością. Dzięki takim ludziom jak Mapajak, Anteks, Jozefik, Czes i jaszcze kilku.
        W piwowarstwie domowym. I moim zdaniem tak jest ok. A dzięki konkursowi w Grodzisku będzie coraz lepiej. Może tylko warto by się pokusić o określenie wytycznych dla stylu.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
          Bo taka tendencja jest przewidywana przez producentów sprzętu
          No jasne, bo to kura znosząca złote jaja i ci producenci to wiedzą. Taki browar restauracyjny miesięcznie zrobi 150 hekto, czyli sprzeda 30000 kufli i na każdym zarobi - niech będzie 5zł.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10764

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
            Może tylko warto by się pokusić o określenie wytycznych dla stylu.
            Pracuję nad tym
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hasintus
              Grodziskie już jest dawno reaktywowane...w piwowarstwie domowym
              Zgadzam się w całości z Hasintusem. Jakiekolwiek próby przemysłowej/restauracyjnej reaktywacji Grodziskiego bardzo szybko zabiją jego legendę. I wtedy nie będzie już nic. A tak są konkursy, spotkania w Grodzisku itp.
              Bo nie chodzi o to by złapać króliczka, lecz aby gonić go.
              Last edited by wogosz; 2010-03-15, 21:56.

              Comment

              • josefik
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.05
                • 386

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                Zgadzam się w całości z Hasintusem. Jakiekolwiek próby przemysłowej/restauracyjnej reaktywacji Grodziskiego bardzo szybko zabiją jego legendę. I wtedy nie będzie już nic. A tak są konkursy, spotkania w Grodzisku itp.
                Bo nie chodzi o to by złapać króliczka, lecz aby gonić go.
                ..teraz na topie jest produkcja zwycięskiej warki czy to w Cieszynie czy w Częstochowie
                czy ostatnio na Słowacji.
                Technologicznie nasze piwko byłoby trudniej wykonać ale kto wie ...

                Wystarczy spojrzeć na narastająco na konkursy w Grodzisku widać że sami uczestnicy poprzez swoje zaangażowanie podnoszą poprzeczkę coraz wyżej.

                w pierwszym konkursie /Anteks popraw mnie jak się mylę/ nie było chyba w użyciu drożdży grodziskich, 2 konkurs to bezapelacyjne zwycięstwo Czesa który ważył na bazie oryginalnego słodu, a w ubiegłym roku to już 3 lub 4 receptury z drożdżami "grodziskimi" i kilka receptur opartych na własnoręcznie wędzonym słodzie pszenicznym. No a w tym roku dzięki braciom D. zapowiada się jeszcze ciekawiej.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  Widzę, że zapał szybko wygasł po moim pytanie, kto ma za te fanaberie zapłacić.

                  W przeciwieństwie do prodkujących się tu bajerantów, ja poczyniłem pewne kroki. A mianowicie zapytałem szefów kilku browarów, co sądzą o tym pomyśle. Odpowiedzi są zadziwiająco zgodne - mają w dupie takie pomysły i nie będą robić żadnego grodzisza, a popyt uznają za zbliżony do zera.

                  Comment

                  • Seta
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 6964

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    popyt uznają za zbliżony do zera.
                    Na jakiej podstawie tak uważają? Zrobili badanie rynku?
                    Pamiętam, jak chyba 4 lata temu pewien prezes dokładnie tak samo odpowiedział grupie forumowiczów nt szans na pszeniczniaka. Obecnie jego browar ma go w "portfelu marek".
                    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      Seta, powiedz tu publicznie, otwarcie, tak żeby wszyscy wiedzieli - ile WŁASNYCH pieniędzy jesteś gotów zainwestować w reaktywację Grodziskiego? Tak bez kręcenia, kwotę podaj. W zaokrągleniu do 100 zł.
                      Last edited by Krzysiu; 2010-03-18, 09:53.

                      Comment

                      • Cooper
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.11
                        • 6056

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        W przeciwieństwie do prodkujących się tu bajerantów, ja poczyniłem pewne kroki. A mianowicie zapytałem szefów kilku browarów, co sądzą o tym pomyśle. Odpowiedzi są zadziwiająco zgodne - mają w dupie takie pomysły i nie będą robić żadnego grodzisza, a popyt uznają za zbliżony do zera.
                        Pewnie jakieś koncerniaki i ich mecenasi zza granicą zabronili z Tobą rozmawiać
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Seta, powiedz tu publicznie, otwarcie, tak żeby wszyscy wiedzieli - ile WŁASNYCH pieniędzy jesteś gotów zainwestować w reaktywację Grodziskiego? Tak bez kręcenia, kwotę podaj. W zaokrągleniu do 100 zł.
                          Nic. Nie mam browaru (komercyjnego).

                          Krzysiu powiedz publicznie, bez kręcenia. O jaką kwotę jesteś w stanie założyć się z właścicielem dowolnego browaru, że wprowadzenia grodziskiego na rynek będzie jego spektakularną klęską. W zaokrągleniu do 100zł.

                          Możemy sobie gdybać. Potrzebne są badania rynku - w to bym pewnie zainwestował gdym miał browar.
                          Last edited by Seta; 2010-03-18, 10:00.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            Właściciel browaru NIE MUSI mieć badań rynku. Wystarczy jego przekonanie, że nie warto tego robić. Badanie rynku jest potrzebne bankowi, żeby chciał dać kredyt na rozpoczęcie działalności.

                            Ja nie będę się zakładał z właścicielami, że coś zrobią, albo nie. Wiem, że wygram, nie mogę narażać ich na straty.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Właśnie wyobraziłem sobie taki scenariusz: Seta jedzie do właścicieli Brovarii, w kilku prostych, żołnierskich słowach przekonuje ich, że są idiotami i nie potrafią prowadzić biznesu. Oni szybko składają samokrytykę, warzą Grodzisza, Seta wjeżdża do Poznania na białym koniu, a lud wiwatuje i wali Grodzisza litrami.

                              Piękne.

                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                Coś Ty pił? Tak z rana?
                                Ja nie twierdzę, że Grodzisk się sprzeda. Ja twierdzę, że tego nie wiemy. To Ty wiesz, że się nie uda... I jak pisałem na pewno nie w Brovarii, tylko w Ciechanie, Gabie, Sulimarze, Konstancinie lub Amberze, może w Kormoranie, Fortunie, Gościszewie lub Czarnkowie. Raczej nigdzie więcej.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...