Grodziskie - Reaktywacja... ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fans
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.04
    • 195

    Niedostępne w browarze.Dlaczego się pytam?

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      Gratulacje.
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • fans
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.04
        • 195

        Zmieniam ton,nabrałem pokory.Nie da rady kupić chodź jednej buteleczki na grodzkiej ?.

        Comment

        • Zdrój
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.05
          • 284

          A'la Grodziskie w Lublinie

          Pisząc że nasze A'la Grodziskie będzie niedostępne w browarze miałem na myśli jego niedostępnośc z leżaka.
          Według mnie, trochę flaszek powinno zostać do sprzedaży na miejscu w browarze.

          Dziś napełniono ich równo 1000 Jutro od rana pozostałe 650. A po południu w drogę do Żywca.
          Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            Grecią kapslujecie?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23860

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
              Przygotowaliśmy minimalną porcję 1650 butelek. (...) Mamy nadzieję, że znajdziemy chętnych na przynajmniej 1400 butelek, bo inaczej będziemy musieli z Grześkiem przyjąć do wiadomości, że mamy kosztowne hobby
              No, gites majonez - gratulacje. Ale uzasadnienie cenowe widzę tylko jedno - uwarzyliście to piwo na 30 zestawach z BA po cenach ze sklepu - jak by co zadzwońcie do CP - zbije się koszty
              Last edited by ART; 2010-06-15, 00:40.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Zdrój
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.05
                • 284

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                No, gites majonez - gratulacje. Ale uzasadnienie cenowe widzę tylko jedno - uwarzyliście to piwo na 30 zestawach z BA po cenach ze sklepu - jak by co zadzwońcie do CP - zbije się koszty
                Chętnie wymieniłbym doświadczenia dotyczące kosztów z kimś, kto w Polsce warzył własne piwo "na zlecenie" w browarze rzemieślniczym/restauracyjnym.

                W naszym przypadku koszty surowców to nie problem (ok. 5% ceny).
                Samo przewiezienie butelek z huty do browaru i z browaru do Żywca kosztuje więcej. Nie mogliśmy przecież rozlać A'la Grodziskiego do zwykłych półlitrowych butelek.
                Etykiety też nie są z drukarki laserowej.
                Ala najdroższe są usługi browaru. Pomijając warzenie i fermentację, to przygotowanie i napełnienie tych wszystkich buteleczek to 2 dni roboty. Z powodu tego kosztu wahaliśmy się czy w ogóle zrobimy to piwo.
                Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                Comment

                • VanPurRz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2008.09
                  • 4229

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Seta, powiedz tu publicznie, otwarcie, tak żeby wszyscy wiedzieli - ile WŁASNYCH pieniędzy jesteś gotów zainwestować w reaktywację Grodziskiego? Tak bez kręcenia, kwotę podaj. W zaokrągleniu do 100 zł.
                  Nie odpowiedziałeś Secie na temat skąd wiedzą, że nie ma popytu? I dobry przykłąd z pszenicznym w któe też nikt nie wierzył i co do którego możnaby zadać dokładnie takei pytanie jak Twoje powyższe?
                  "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    Gratulacje - na pewno kupię buteleczkę
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23860

                      To był żart A propos huty, Toilet_Marcin pojechał do huty po paletę vichy 0,33l i wyszło jakoś po 40gr od sztuki - zapytajcie go o to - bardzo lubi ten temat

                      Uwaga - to tez był żart

                      Pomysł fajny, a realizację (d)ocenię w Żywcu
                      Last edited by ART; 2010-06-15, 10:23.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                        Nie odpowiedziałeś Secie na temat skąd wiedzą, że nie ma popytu?
                        Odpowiedź na to pytanie niejako daje właściciel browaru restauracyjnego w Lublinie. Żywiec-Zdrój (przepraszam Panów za tę zbitkę słów, ale skojarzenie było silniejsze) wykazali się wielką inicjatywą i chwała im za odwagę i pomysł. Ale mając już technologię i wszystko na miejscu, właściciel nawet nie skorzystał i nie ugotował jeszcze np. z dwóch warek dodatkowo, aby zobaczyć jak to właściwie się sprzeda i czy zaakceptują to klienci. Nie musiałby wozić butelek, kapslować ich, drukować etykiet, czyli jego koszty to tylko 5% na surowce (jak pisał Zdrój)+ podatki. A piwo w restauracji może sprzedać w podobnej cenie jak Zdrój na giełdzie w butelkach.
                        Podobnie jest w browarach restauracyjnych z innymi piwami, szczególnie mocnymi (porter, koźlak), które choć są znane przez szeroką klientelę, to nie robią ich browary restauracyjne. Powód jest bardzo prosty i czysto ekonomiczny. Mocne piwa będą droższe ze względu na wsad surowcowy, ale zysk jest taki sam jak na pszenicy czy pilsie. Jednak porterów klient wypije tylko dwa jak już zaszumi mu w głowie, a tych słabszych to ze cztery. No i przez to zysk jest 2 razy większy na słabszych.
                        W przypadku Grodzisza wsad surowcowy jest dwa razy mniejszy od pilsów czy pszenicy, a piwo bardzo słabe i gości tylko limitowałaby pewnie pojemność pęcherza. Zysk mógłby być ok. 2-3 razy większy niż na pilsie czy pszenicy. A jednak właściciele browarów się nie decydują. Na pewno to zmowa masonerii, albo spisek żydo-komuny

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                          Na pewno to zmowa masonerii, albo spisek żydo-komuny
                          Nie jesteś na topie: to wina PiSu i bobrów
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                            W przypadku Grodzisza wsad surowcowy jest dwa razy mniejszy od pilsów czy pszenicy, a piwo bardzo słabe i gości tylko limitowałaby pewnie pojemność pęcherza. Zysk mógłby być ok. 2-3 razy większy niż na pilsie czy pszenicy. A jednak właściciele browarów się nie decydują. Na pewno to zmowa masonerii, albo spisek żydo-komuny
                            Myślę, że są przynajmniej 2 przyczyny bardziej prozaiczne.
                            Po pierwsze zachowawczość osób decyzyjnych. Nie zaryzykujemy uwarzenia piwa wędzonego, bo nikt tego nie kupi.
                            Po drugie małe moce przerobowe, szczególnie jeśli idzie o tanki leżakowe. Niby taki Grodzisz leżakować za długo nie musi, ale jednak zajmuje tank, w którym mogłaby być pszenica czy pils, które się sprzedadzą na pewno. A to nie wiadomo jak się będzie sprzedawać i wracamy do punktu 1.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Zdrój
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2001.05
                              • 284

                              Dziś rozpoczęła się przedpremierowa sprzedaż A'la Grodzisza Pierwsze butelki znalazły nabywców krótko po 17-ej. Piwo dostępne jest wprost z lodówki przy barze w Piwiarni Zywieckiej. Fajny widok
                              Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23860

                                A jak miny próbujących?
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...