Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój
Wyświetlenie odpowiedzi
Grodziskie - Reaktywacja... ?
Collapse
X
-
Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziA jak miny próbujących?"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
A'la Grodziskie - odsprzedaż
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedziA czy jest możliwość sprzedania kartonu (np. 20 szt.) do sklepu? Jakby co jesteśmy zainteresowani.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZdrójChętnie wymieniłbym doświadczenia dotyczące kosztów z kimś, kto w Polsce warzył własne piwo "na zlecenie" w browarze rzemieślniczym/restauracyjnym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedziBrowar Zamkowy w Radomiu vel sklep Dionizos http://www.browar.radom.pl/ zleca warzenie piwa od niedawna w Olsztyńskim Kormoranie i Kłodawskim Zodiaku, nie wiem czy ta informacja będzie pomocna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedziKupiłem dziś w Zofmarze, ale powiedzcie, proszę, jak powinno się je serwować, w jakiej temperaturze? Coś mi się kojarzy też, że nie powinno się przelewać drożdży z butelki, ale czy to prawda?"(...) Zarówno sprzedawca jak i konsument powinni wiedzieć, że butelki "Grodzisza" należy przewozić i magazynować w pozycji poziomej, a dopiero na 12-24 godzin przed przewidywaną sprzedażą lub spożyciem butelki powinny być wstrząśnięte i postawione w pozycji pionowej celem osadzenia się drożdży na dnie butelki. Butelki otwiera się kluczem bardzo ostrożnie, z lekkim odpuszczeniem dwutlenku węgla. Następnie nalewa się piwo do stożkowego kielicha w ten sposób aby kielich i butelka były ułożone w pozycji możliwie zbliżonej do poziomej."Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
a dopiero na 12-24 godzin przed przewidywaną sprzedażą lub spożyciem butelki powinny być wstrząśnięte i postawione w pozycji pionowej celem osadzenia się drożdży na dnie butelki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedziczyli bez drożdży? bo tekst tak naprawdę nie precyzuje co mamy z tymi drożdżami z dna butelki zrobićPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedziAlbo do szkalnki (pokala) wlać czyste piwo, a resztkę z drożdżami do małego kielonka, jak to zademonstrowano np. Tu.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Piwo Grodziskie było sztucznie klarowane bardzo kosztownym wtedy karukiem. Instrukcja o której wspomina Docent miała na celu dbałość o nalanie klientowi klarownego piwa. To były czasy, kiedy mętne piwo było kojarzone jednoznacznie tylko z piwem zepsutym / skwaśniałym. Dlatego Piwo Grodziskie zalecano aby delikatnie zlewać z nad osadu tak, aby było klarowne, a drożdże z dna traktowano jak odpad.
Comment
-
Comment