Jak się warzy popularne marki piw?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adrin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 2

    Jak się warzy popularne marki piw?

    Hej,
    Jak to jest z popularnymi markami piw (tzn tymi ktore naleza do "wielkich koncernow") - sa one warzone w sposob tradycyjny czy z koncentratu?
    czy np. piwo tyskie warzone jest tylko w tychach czy moze to tylko marka ktora labeluje sie piwo rozlewane w roznych zakladach i robione tak naprawde z koncentratu?
    jak robi sie koncentrat? czy goryczka pochodzi z chmielu czy wytwarzana jest syntetycznie ?

    Wybaczcie naiwne pytania ale nie znam sie na procesie produkcji piwa, ani na obecnych praktykach producentow. Wielokrotnie rozmawialismy w gronie znajomych na temat sposobu produkcji piwa przez duze firmy, wydaje mi sie ze funkcjonuje tutaj duzo mitow(?).

    Osobiscie musze przyznac ze nie przepadam za popularnymi gatunkami piwa i zdecydowanie wole trunki z lokalnych, mniej znanych browarow... przez co cierpie podczas wszelakich imprez masowych i wyjsc do lokali
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Na początek przeczytaj to: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=161

    I jeszcze to: http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_(piwo)

    Reszta wiadomości jest na forum.
    Last edited by jacer; 2010-03-13, 15:42.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • adrin
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.01
      • 2

      #3
      dzięki za linki

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Adrin
        czy np. piwo tyskie warzone jest tylko w tychach czy moze to tylko marka ktora labeluje sie piwo rozlewane w roznych zakladach i robione tak naprawde z koncentratu?
        Na tym forum piszemy po polsku. To kwestia poważania pozostałych forumowiczów, prezentacji własnego poziomu wykształcenia i szacunku dla języka ojczystego. Niestety nie wiem co oznacza czasownik "labeluje się"
        Odpowiadając:
        - oczywiście że ogólnokrajowe piwa wielkich koncernów to marki, które to wytwarza we wszystkich lub w większości browarów koncernu. Inaczej samochody z Tyskim i Lechem mijałyby się w połowie drogi między Tychami i Poznaniem. To niepotrzebne koszty, niedopuszczalne w takich koncernach.
        Co do tego koncentratu to nie jest taki z jakiego robi się np. zupę pomidorową, ale jest to metoda "high gravity", powszechnie stosowana w browarach koncernowych. Gotuje się piwo o wyższym stężeniu, tak się je fermentuje i leżakuje, a potem rozcieńcza wodą podczas filtracji, tuż przed rozlewem. Ma to na celu oszczędzenie miejsca (i pieniędzy) na fermentację i leżakowanie piwa.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X