Piwo gryczane

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3610

    #1

    Piwo gryczane

    Czy ktoś z współforumowiczów spotkał się z piwem gryczanym bądź z dodatkiem gryki, czy to z browarów komercyjnych, czy browarów domowych, czy w źródłach histrorycznych? Czy grykę da się słodować?

    Tutaj mamy wzmiankę o Holendrach warzących czarne piwo z gryką (Buck Wheat) z 1700 r.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3610

    #2
    Edyta: wyszukiwarka nie boli. Tu mamy zdawkowy temat o płatkach gryczanych: http://www.browar.biz/forum/showthre...yka#post621210

    http://www.browar.biz/forum/showthre...yka#post556259 - tutaj Browarzyciel warzył piwo gryczane.

    Twilight: http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=164

    Miód gryczany mnie nie interesuje.

    I to by było na tyle co sam znalazłem na forum. Ale chcę więcej.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Ja znam tylko moje, ale bardzo mi smakowało. Wpisz w Ratebeer buckwheat (bo to się razem pisze), wyskoczy Ci sporo rezultatów z amerykańskich mikrusów.
      Poza tym niemiecki restauracyjny Coepenick warzy Büchweizena.

      Ale dziwi mnie, że u siebie nic nie masz, bo chyba Duńczycy lubią eksperymentować z nietypowymi dodatkami?
      Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2010-03-20, 15:07.

      Comment

      • aMarcin
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.08
        • 152

        #4
        W jednej z książek z classic beer style series autor wspominał używanie gryki w okolicach XVII/XVIII wieku, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć w której.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Aha, wujek Gugiel jak zwykle nie zawodzi. Tutaj tekst o słodowaniu gryki i warzeniu piwa gryczanego.
          Po wpisaniu "malted buckwheat" dostaniesz sporo wyników

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=226

            Niby Koźlak Gryczany. Jeszcze stoi na cichej. Jakby co to "sie dopytuj"

            Edit: JAckson jak jeszcze warzył to uwarzył i smakowite było.
            Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-21, 11:12.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              A wiecie, że surowa kasza gryczana jest świetna na nadkwaśność (czyt zgagę)? Niedawno spróbowałem - działa lepiej niż np Manti. Ciekawe czy piwo gryczane zachowuje te właściwości? Jeśli tak od przyszłego sezonu robię tylko gryczane...

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Miałem okazję degustować takie piwo, z dodatkiem płatków gryczanych.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel

                  Edit: JAckson jak jeszcze warzył to uwarzył i smakowite było.
                  I jeszcze uwarzę pewnie właśnie gryczane, bo to jedno z najlepszych jakie mi się udało wyprodukować. Się zbieram...
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Jak warzyłem swoje piwo bezglutenowe to dodawałem również słodu z gryki własnej produkcji. Mam jeszcze słód gryczany, ale na razie nie próbowałem robić z niego kolejnego piwa.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • iron
                      Burgerbrau, Bad Santa Dunkler Doppelbock edition 2024
                      iron
                      Piwo z kalendarza adwentowego
                      Blg 18 Alk 7,4%
                      Kolor brązowo miedziany
                      Piana drobnopęcherzykowa trwała
                      Zapach słodowo winny z nitkami paloności i gryki
                      Nasycenie spore
                      Smak pełny słodowy, gładki na finiszu nuty chmielowo palone. Doskonale ułożone piwo...
                      2024-12-24, 18:26
                    • skitof
                      100 Blumen, Wiener Lager
                      skitof

                      100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
                      Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...
                      2024-10-30, 21:47
                    • bastion
                      Ukraina, Odessa, Ul. Stowpowa 19, Ziozia.
                      bastion
                      Ten browar rzemieślniczy jest owocem pasji. Pasji dwóch młodych piwowarów domowych, którzy wprowadzili słowo w czyn, czyli zainwestowali w piwny biznes tak sercem jak i aktywami.
                      Niełatwo mi było znaleźć miejsce warzenia, Jakiś budynek z czasów radzieckich, w którym mieszczą się...
                      2021-05-27, 21:58
                    • ariusz
                      Brauhaus 2.0, [Amadeus] 7-Korn
                      ariusz
                      Piwo warzone w browarze Brauhaus 2.0 w Karlsruhe (Badenia-Wirtembergia) dostepne rowniez w bylym browarze restauracyjnym Amadeus w Baden-Baden (Badenia-Wirtembergia).

                      Ekstrakt 13,5 % alc. vol. 5,6%

                      - Kolor: ciemno pomaranczowy, metny.
                      - Zapach: owocowy z nuta zbozowa...
                      2018-06-21, 20:20
                    • zgroza
                      Refsvindinge, Ægte Fynsk Bogvedebryg
                      zgroza
                      Piwo gryczane, górnej fermentacji, 5,7, gryka chyba niesłodowane, pierwszy raz uwarzone w 2004 r na wesele następcy tronu.
                      Piana: W tym egzemplarzu nad wyraz marna, mało obfita i błyskawicznie do zera
                      Gaz: niewiele
                      Kolor: ciemnożołty
                      Zapach: zdecydowanie chlebowy,...
                      2010-04-18, 21:17
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...