Piwo gryczane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3606

    Piwo gryczane

    Czy ktoś z współforumowiczów spotkał się z piwem gryczanym bądź z dodatkiem gryki, czy to z browarów komercyjnych, czy browarów domowych, czy w źródłach histrorycznych? Czy grykę da się słodować?

    Tutaj mamy wzmiankę o Holendrach warzących czarne piwo z gryką (Buck Wheat) z 1700 r.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3606

    #2
    Edyta: wyszukiwarka nie boli. Tu mamy zdawkowy temat o płatkach gryczanych: http://www.browar.biz/forum/showthre...yka#post621210

    http://www.browar.biz/forum/showthre...yka#post556259 - tutaj Browarzyciel warzył piwo gryczane.

    Twilight: http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=164

    Miód gryczany mnie nie interesuje.

    I to by było na tyle co sam znalazłem na forum. Ale chcę więcej.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Ja znam tylko moje, ale bardzo mi smakowało. Wpisz w Ratebeer buckwheat (bo to się razem pisze), wyskoczy Ci sporo rezultatów z amerykańskich mikrusów.
      Poza tym niemiecki restauracyjny Coepenick warzy Büchweizena.

      Ale dziwi mnie, że u siebie nic nie masz, bo chyba Duńczycy lubią eksperymentować z nietypowymi dodatkami?
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2010-03-20, 14:07.

      Comment

      • aMarcin
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.08
        • 152

        #4
        W jednej z książek z classic beer style series autor wspominał używanie gryki w okolicach XVII/XVIII wieku, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć w której.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Aha, wujek Gugiel jak zwykle nie zawodzi. Tutaj tekst o słodowaniu gryki i warzeniu piwa gryczanego.
          Po wpisaniu "malted buckwheat" dostaniesz sporo wyników

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6


            Niby Koźlak Gryczany. Jeszcze stoi na cichej. Jakby co to "sie dopytuj"

            Edit: JAckson jak jeszcze warzył to uwarzył i smakowite było.
            Last edited by fidoangel; 2010-03-21, 10:12.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              A wiecie, że surowa kasza gryczana jest świetna na nadkwaśność (czyt zgagę)? Niedawno spróbowałem - działa lepiej niż np Manti. Ciekawe czy piwo gryczane zachowuje te właściwości? Jeśli tak od przyszłego sezonu robię tylko gryczane...

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Miałem okazję degustować takie piwo, z dodatkiem płatków gryczanych.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi

                  Edit: JAckson jak jeszcze warzył to uwarzył i smakowite było.
                  I jeszcze uwarzę pewnie właśnie gryczane, bo to jedno z najlepszych jakie mi się udało wyprodukować. Się zbieram...
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Jak warzyłem swoje piwo bezglutenowe to dodawałem również słodu z gryki własnej produkcji. Mam jeszcze słód gryczany, ale na razie nie próbowałem robić z niego kolejnego piwa.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X