I nie mogę się nadziwić, jak szybko rozwija się rynek ciekawych piw w Polsce.
Collapse
X
-
-
a już najbardziej dziwi mnie podjeście właściciela Peronu - cały czas opiera się na piwach butelkowych zagranicznych; kilkanaście lat temu jak nie było takich piw w sklepach to miało rzeczywiście sens; ale teraz 80% asortymentu można kupić w sklepach piwnych, marketach lub nawet osiedlowych monopolach o połowę taniej; niby człowiek obeznany z kultura piwną ale lokalu wcale nie rozwija
----
* jako ciekawostkę podam że Zelów jest największym skupiskiem mniejszości czeskiej w Polsce, stąd też pewnie ten importerComment
-
Kopyr, samo zabieganie przez właściciela lokalu gastronomicznego czy też pubu o piwo z browaru regionalnego uważam za normalną. Inna sprawa to chęć (i ewentualne możliwości techniczne) współpracy ze strony browaru. Domyślam się, że masz pewne negatywne doświadczenia w tym temacie.
Może sprawa rozbija się po części o sieć dystrybucji. Czy hurtownie mające na stanie piwo butelkowe/puszkowe z browaru X rozprowadzają też kegi z tym piwem? Czy oprócz sklepów zaopatrują również lokale gastronomiczne?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Dodam, że Ekosmak miał otworzyć (prawdopodobnie już to zrobił) 2 czy 3 sklepy w okolicy. Jeden w Pelplinie, a reszty to nie wiem. Ponadto gdzieś w Chojnicach można dostać Gościszewo, Czarnków i Ciechana. Przy okazji giełdy w Człuchowie może ktoś to znajdzie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Dokładnie zgadzam sie z autorem wątku jak sobie przypomne 10 lat wstecz Poznań to naprawde trudno było kupić coś nie koncernowego w sklepach, podobnie knajpy, dzis gdzie się człowiek nie obejrzy leją cos ciekawego a i lodóweczka czesto pełna żadszych browarów.Comment
-
Ale zaopatrzenie sklepów ciagle się poprawia. Ciechan, który dawniej był w jednym czy dwóch punktach w dzielnicy, teraz jest prawie wszędzie, nawet w mojej podwarszawskiej wiosce.
A w tych kilku lepiej zaopatrzonych sklepach wybór polskich piw też znacznie większy. I nie mam na myśli Konstancina czy Kormorana bo to już normalnośc, ale dawniej Fortuna, Czarnków czy Koreb bywały sporadycznie. A ostatnio pojawiło się nawet Brackie - nie wiem czy to jakaś zmiana polityki GŻ czy prywatny import?Comment
-
Coś jest na rzeczy. Na śląsku pojawił się Kasztelan Niepasteryzowany i to w ilościach wykluczających prywatny "import". Brackie również dostępne jest coraz dalej od Cieszyna. Menagerom koncernów pewnie nie w smak pojawiająca się nieśmiała konkurencja małych browarów w sklepach więc stąd ta reakcja. Trzeba przyznać, że są szybcy i zapobiegliwi.Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.Comment
-
Comment
-
W Gdańsku od jakiegoś czasu, no powiedzmy od 2 miesięcy jest Brackie w kilku piwnych sklepach (m.in. Zuza). Z tego co wiem import tzw. prywatny. Ale tak, jak "tańczący" niesmaczny Żywiec, czyli wszędzie, to go nie ma. Nie wygląda to więc na zmianę polityki sprzedażowej Żywca.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Hmm to może przykłąd Warszawy - cztery naprawdę dobre sklepy, dwie -trzy knajpki (drogie tak, że nie wiem kto tam chodzi?) jedna-dwie z dobrym piwem i normalnymi cenami, dwie (hoorendalnie drogie absolutnie nie dla normalnego człowieka) browarorestauracje
(...)
Cóż może dzisiaj jest lepiej niż lat temu 5, ale znacznie gorzej niż lat temu 15-20 i do tamtego poziomu pewnie już nigdy nie wrócimy
Nie mniej jednak poprawa dostępności dobrego piwa w ciągu tych 5 lat jest ogromna, także w Warszawie. Jak słusznie zauważyli przedmówcy (przedpiscy ), patologiczna jest tu sytuacja z piwem z beczki, ale sklepów sprzedających piwa z małych browarów jest coraz więcej. Knajp sprzedających dobre piwo wszak także przybywa, tyle, że nie mają beczkowego, a ceny są wysokie. Pomimo tego chodzi do nich mnóstwo ludzi i zawsze są wypchane po brzegi. To też jest pewnie jeden z powodów dla którego nie ma prawie nigdzie beczkowego. Po co miałoby być skoro lokale i tak są pełne a ludzie zajarani, że mogą się napić wreszcie prawdziwego piwa, choćby z butli. Mam jednak nadzieję, że w miarę nasycania się rynku knajpami z dobrym piwem właściciele niektórych z nich zaczną kombinować jakby tu się wyróżnić i pojawi się beczkowe. Inna sprawa, że to może jeszcze trochę potrwać. Ale nawet tu pojawiają się pierwsze oznaki poprawy bo w kilku lokalach mamy lany Konstancin. Parę lat temu można było o tym pomarzyć. Co do cen to ponarzekać sobie oczywiście można ale w Warszawie niższe nie będą nigdy i tyle.Last edited by Komar_Pafnucy; 2010-03-31, 11:41.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."Comment
-
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Tak , 10-20 lat temu było lepiej, tylko wielokrotnie mniej było sklepów z piwem, pubów i o 100% mniej pubów warzących piwo. A do tego był taki wybór piw, że trudno mi było wybrać, z kilku rodajów piw. To mi trochę przypomina nostalgię za młodością, a nie z porównaniem dwóch rzeczywistości.Comment
-
Biorę na to poprawkę i pozostaję przy swoim zdaniu. Poza tym mówiliśmy o okresie "10 lat temu" a nie "10-20" lat temu, ponieważ między skrajnymi punktami tego okresu istnieją poważne róznice.
Nie mam teraz czasu na pogłębienie tematu, napiszę tylko że owe 10 lat temu w każdym regionie kraju można było bez większego problemu trafić na 2-3 gaktunki dobrego beczkowego piwa. Obecnie takiej możliwości za bardzo nie ma,wszędzie plastik, no chyba że uznamy, że piwo to św.Graal i trzeba go poszukiwać nieograniczonym nakładem sił i środków.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Comment
Comment