Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile
Wyświetlenie odpowiedzi
I nie mogę się nadziwić, jak szybko rozwija się rynek ciekawych piw w Polsce.
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA wiecie wo liegt der Hund begraben?
Tutaj...
Niestety, ale małe browary kompletnie przegrały, a może odpuściły, gastronomię.
a już najbardziej dziwi mnie podjeście właściciela Peronu - cały czas opiera się na piwach butelkowych zagranicznych; kilkanaście lat temu jak nie było takich piw w sklepach to miało rzeczywiście sens; ale teraz 80% asortymentu można kupić w sklepach piwnych, marketach lub nawet osiedlowych monopolach o połowę taniej; niby człowiek obeznany z kultura piwną ale lokalu wcale nie rozwija
----
* jako ciekawostkę podam że Zelów jest największym skupiskiem mniejszości czeskiej w Polsce, stąd też pewnie ten importer
Comment
-
-
Kopyr, samo zabieganie przez właściciela lokalu gastronomicznego czy też pubu o piwo z browaru regionalnego uważam za normalną. Inna sprawa to chęć (i ewentualne możliwości techniczne) współpracy ze strony browaru. Domyślam się, że masz pewne negatywne doświadczenia w tym temacie.
Może sprawa rozbija się po części o sieć dystrybucji. Czy hurtownie mające na stanie piwo butelkowe/puszkowe z browaru X rozprowadzają też kegi z tym piwem? Czy oprócz sklepów zaopatrują również lokale gastronomiczne?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziNawet w mniejszych miastach "inicjatywa prywatna" rozwija sieć sklepów (Milicz/Krośnice - 4x Bank piwny, Starogard Gdański - 2x Ekosmak).
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Dokładnie zgadzam sie z autorem wątku jak sobie przypomne 10 lat wstecz Poznań to naprawde trudno było kupić coś nie koncernowego w sklepach, podobnie knajpy, dzis gdzie się człowiek nie obejrzy leją cos ciekawego a i lodóweczka czesto pełna żadszych browarów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPrzecież wielokrotnie ustaliliśmy, że Warszawa to jest patologia.
Ale zaopatrzenie sklepów ciagle się poprawia. Ciechan, który dawniej był w jednym czy dwóch punktach w dzielnicy, teraz jest prawie wszędzie, nawet w mojej podwarszawskiej wiosce.
A w tych kilku lepiej zaopatrzonych sklepach wybór polskich piw też znacznie większy. I nie mam na myśli Konstancina czy Kormorana bo to już normalnośc, ale dawniej Fortuna, Czarnków czy Koreb bywały sporadycznie. A ostatnio pojawiło się nawet Brackie - nie wiem czy to jakaś zmiana polityki GŻ czy prywatny import?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedziA ostatnio pojawiło się nawet Brackie - nie wiem czy to jakaś zmiana polityki GŻ czy prywatny import?Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziInna sprawa to chęć (i ewentualne możliwości techniczne) współpracy ze strony browaru. Domyślam się, że masz pewne negatywne doświadczenia w tym temacie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedziBrackie również dostępne jest coraz dalej od Cieszyna. Menagerom koncernów pewnie nie w smak pojawiająca się nieśmiała konkurencja małych browarów w sklepach więc stąd ta reakcja.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziHmm to może przykłąd Warszawy - cztery naprawdę dobre sklepy, dwie -trzy knajpki (drogie tak, że nie wiem kto tam chodzi?) jedna-dwie z dobrym piwem i normalnymi cenami, dwie (hoorendalnie drogie absolutnie nie dla normalnego człowieka) browarorestauracje
(...)
Cóż może dzisiaj jest lepiej niż lat temu 5, ale znacznie gorzej niż lat temu 15-20 i do tamtego poziomu pewnie już nigdy nie wrócimy
Nie mniej jednak poprawa dostępności dobrego piwa w ciągu tych 5 lat jest ogromna, także w Warszawie. Jak słusznie zauważyli przedmówcy (przedpiscy ), patologiczna jest tu sytuacja z piwem z beczki, ale sklepów sprzedających piwa z małych browarów jest coraz więcej. Knajp sprzedających dobre piwo wszak także przybywa, tyle, że nie mają beczkowego, a ceny są wysokie. Pomimo tego chodzi do nich mnóstwo ludzi i zawsze są wypchane po brzegi. To też jest pewnie jeden z powodów dla którego nie ma prawie nigdzie beczkowego. Po co miałoby być skoro lokale i tak są pełne a ludzie zajarani, że mogą się napić wreszcie prawdziwego piwa, choćby z butli. Mam jednak nadzieję, że w miarę nasycania się rynku knajpami z dobrym piwem właściciele niektórych z nich zaczną kombinować jakby tu się wyróżnić i pojawi się beczkowe. Inna sprawa, że to może jeszcze trochę potrwać. Ale nawet tu pojawiają się pierwsze oznaki poprawy bo w kilku lokalach mamy lany Konstancin. Parę lat temu można było o tym pomarzyć. Co do cen to ponarzekać sobie oczywiście można ale w Warszawie niższe nie będą nigdy i tyle.Last edited by Komar_Pafnucy; 2010-03-31, 11:41.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biker200 Wyświetlenie odpowiedzi, podobnie knajpy, dzis gdzie się człowiek nie obejrzy leją cos ciekawego... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Tak , 10-20 lat temu było lepiej, tylko wielokrotnie mniej było sklepów z piwem, pubów i o 100% mniej pubów warzących piwo. A do tego był taki wybór piw, że trudno mi było wybrać, z kilku rodajów piw. To mi trochę przypomina nostalgię za młodością, a nie z porównaniem dwóch rzeczywistości.
Comment
-
-
Biorę na to poprawkę i pozostaję przy swoim zdaniu. Poza tym mówiliśmy o okresie "10 lat temu" a nie "10-20" lat temu, ponieważ między skrajnymi punktami tego okresu istnieją poważne róznice.
Nie mam teraz czasu na pogłębienie tematu, napiszę tylko że owe 10 lat temu w każdym regionie kraju można było bez większego problemu trafić na 2-3 gaktunki dobrego beczkowego piwa. Obecnie takiej możliwości za bardzo nie ma,wszędzie plastik, no chyba że uznamy, że piwo to św.Graal i trzeba go poszukiwać nieograniczonym nakładem sił i środków.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi"10 lat temu"Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie. 10 i nieco więcej lat temu jeszcze był Hevelius z browaru w Gdańsku Wrzeszczu przy Kilińskiego. U nas w Gdańsku lali z kija prawie we wszystkich knajpach. To było wtedy najlepsze piwo...
Comment
-
Comment