Hah, trzeba się przyznać do własnej sklerozy. Może też dlatego, że jakoś trudno uznać mi to za browar.
Przecież wiesz, że każdy interpretuje swoje browary jak chce, ja za browar uważam też takie historyczne zabudowania jak również te ruiny, (które są właśnie ruinami browaru), podobnie jak relikty browaru w Maszewie... Wszak warzono w tych miejscach piwo.
Z drugiej strony też może powinien jako odwiedzony browar zaliczać tak historyczne jak na zdjęciach poniżej (fotki z muzeum), a obecnie w terenie wyglądające tak, że lepiej dać sobie spokój
Attached Files
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Przybyło: 12 polskich, 24 czeskie, 2 austriackie, 1 niemiecki, 1 słowacki. Łącznie 40 nowych browarów. Ładna liczba, z której jestem zadowolony. Cieszy mnie też pierwsza wyprawa do nowego kraju (Austrii). Ogółem, na dzień dzisiejszy odwiedziłem 172 browary.
Aha, Relax w Brzegu odwiedzony w 2017 ale jeszcze nie jestem przekonany, żeby dopisać go do listy
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.
Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Comment