Piwo wartości odżywcze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • snorre
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.02
    • 655

    #16
    A ja żeby nie mnożyc bytów dodam pytanie: czy ktoś wie jaki jest wpływ piwa na stan uzębienia (próchnice, dziąsła, szkliwo itp) - pozytywny, negatywny, neutralny? Czy różne rodzaje piwa mają różny wpływ na nasze zęby? (np. jeśli chodzi o ilośc cukru/cukrów w piwie?).
    Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

    Comment

    • aMarcin
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.08
      • 152

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedzi
      A ja żeby nie mnożyc bytów dodam pytanie: czy ktoś wie jaki jest wpływ piwa na stan uzębienia (próchnice, dziąsła, szkliwo itp) - pozytywny, negatywny, neutralny? Czy różne rodzaje piwa mają różny wpływ na nasze zęby? (np. jeśli chodzi o ilośc cukru/cukrów w piwie?).
      Dokładnie to nie wiem, ale kiedyś po oszlifowaniu zęba pod koronkę dentysta zalecił pić zimne piwko

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snorre Wyświetlenie odpowiedzi
        A ja żeby nie mnożyc bytów dodam pytanie: czy ktoś wie jaki jest wpływ piwa na stan uzębienia (próchnice, dziąsła, szkliwo itp) - pozytywny, negatywny, neutralny? Czy różne rodzaje piwa mają różny wpływ na nasze zęby? (np. jeśli chodzi o ilośc cukru/cukrów w piwie?).
        Co do resztkowych cukrów (tzw dekstryn granicznych) zawartych w piwie jedno jest pewne: w odróżnieniu od słodyczy nie szkodzą zębom!
        A nie szkodzą, bo obecna w ślinie ptialina zawierająca amylazy nie jest w stanie, tak jak i amylazy słodu, zhydrolizować dekstryn granicznych do cukrów prostych.
        Dopiero produkt utlenienia cukrów prostych, czyli kwasy cukrowe, są groźne dla szkliwa i uznane za czynnik sprzyjający próchnicy.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        Przetwarzanie...
        X