Polskie chmielarstwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejsawa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.07
    • 15

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    A Lubelski nie jest aby zmodyfikowanym do polskich warunków Saazem właśnie?
    Po wojnie w Polsce z kilku tysięcy ha plantacji chmielu zostało tylko 92ha. W rejonie Nowego Tomyśla ,po wcieleniu Poznańskiego do Rzeszy Niemcy pod surowymi karami zlikwidowali wszystkie plantacje żeby nie konkurowały z chmielem bawarskim. Wołyń został w Sojuzie.
    Z krajowej populacji drogą selekcji wyhodowano w IUNG Puławy odmianę LUBELSKI i zarejestrowano w 1964r ( hodowca prof Janusz Klaudel)

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Czy to prawda, że głównym udziałowcem zlikwidowanego Polskiego Chmielu był Heineken? Ciekawe...

      Comment

      • ucho
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.05
        • 500

        #18
        Skąd biorą chmiel lokalne polskie browary ?
        Amber informuje na stronie internetowej, że wykorzystuje chmiel z upraw lubelskich ?
        Czy to prawda i co z resztą browarów ?

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #19
          Chmiel Polski nie był monopolistą, są jeszcze mali polscy pośrednicy. Chmiel lubelski można też kupić np w zachodnich korporacjach chmielowych.

          Comment

          • fans
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.04
            • 195

            #20
            W tym roku dużo upraw zniszczyła zniszczyła powódź.:

            Comment

            • Kemp
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.03
              • 357

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy to prawda, że głównym udziałowcem zlikwidowanego Polskiego Chmielu był Heineken? Ciekawe...
              tak, to prawda, posiadali pakiet większościowy.
              Last edited by Kemp; 2010-06-03, 09:47.
              Kemp

              Comment

              • Zatroskany
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.06
                • 1

                #22
                Do Andrzejsawa, przedstawiasz fachowe informacje i dużą wiedzę nt .obrotu chmielem. Jeśli interesuje Cię dlaczego piwo Polskie jak również zagraniczne ma dziwny smak wejdż na http://www.ppr.pl/artykul-gorzki-chm...84-dzial-2.php . Tam w artykule ''realisty" z dn.26.XII.09 uzyszkasz część informacji.Natomiast art "zatroskanego" pokazane w dwu częściach z dn.4 i6.02.2010 -uzyskasz dalsze informacje .Gdy odnajdziesz art."życzliwego" z dn.4.05.2010 dowiesz się ,dlaczego piwa są napojami piwopodobnymi i w związku z tym wywołują różne skutki zdrowotne. Dla Własnej informacji możesz wejść na str. Kampania Piwowarska -SAB Miller i zapoznać się z -historią -tej firmy .Uważam.że ta lektura będzie wystarczająca do wyjaśnienia sytuacji w Polskim chmielarstwie.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  A oto wzmiankowany tekst "życzliwego". Wklejam go jako ciekawostkę, jakie brednie można ludziom wmówić i namieszać w głowach.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika życzliwy
                  ... To tak jak ty kolego kupując piwo masz możliwość wyboru piwa prawdziwego produkowanego w sposób tradycyjny ze swłodu ,wody ,drożdży i chmielu w wyniku warzenia i fermentacji. Możesz wybrać piwo produkowane z alkoholu np spirytus metylowy czy inny z dodatkiem koncentratu chmielowego i to faktycznie będzie jeszcze piwem. Natomiast jeśli wybierzesz tzw piwo o pewnwj zawartości alkoholu czyli tego spirytusu z dodatkiem ekstraktu chmielowego to pijesz produkt piwo-podobny uzyskiwany przsz działanie wielu szkodliwych dla zdrowia srodków .Stosowanych w celu uzyskania z chmielu ekstraktu ,którego do produkcji używa się śladowych ilości chmielu. Natomiast jeżeli na etykiecie nie wyszczególnia się jako składnika chmielu lub koncentratu albo ekstraktu to znaczy ,że pijesz produkt nazwany piwem uzyskany w sposób chemiczny. Zeby to zrozumieć trzeba wejść na stronę int. 1.Czym jest koncentrat chmielowy i 2.Czym jest ekstrat chmielowy .sam się przekonasz ,że plantatorzy kupujący na co dzień piwo akceptują produkty albo nie mające nic wspólnego z chmielem.Albo produkty chmielopodobne otrzymywane w sposób chemiczny. Na w/w stronach znajdziesz patenty na te produkty. Smacznego...

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    A oto wzmiankowany tekst "życzliwego". Wklejam go jako ciekawostkę, jakie brednie można ludziom wmówić i namieszać w głowach.
                    "zatroskany" też jest niezły. Smuci, że polski chłop jest tak nisko wyedukowany



                    Wchodząc na str. http./www.bestbeer.pl.tl./Marki Piwa/ index htm. ukazują się p.podobnie orginalne etykiety informujące krótki sposób produkcji poszczególnych marek piwa oraz % zawartość alkoholu + % zawartość ekstraktu chmielowego lub jego brak /bez ekstraktu/.Natomiast otwierając str.http./www.perła.pl./index php/ Wirtualna wycieczka po browarze,pokazją się na ekranie butelki poszczególnych marek piwa.Klikając kolejno na poszczególne butelki przedstawiające marki piw ,pojawia się otwierana butelka z szumem lejącego piwa oraz informacja o walorach smakowych co miało wpływ na ich uzyskanie ,zawartość % alkohlu ,natomiast nie podaje się % zużycia ekstraktu chmielowego.Czy to oznacza,że barwę, goryczkę typową do chmielowej i aromat - uzyskuje się w wyniku doborowego mieszania składników róznego pochodzenia nie mającego zwiąsku z chmielem/tak jak to robi się w przemy sle kosmetycznym/ i nie informuje się konumentów co spożywają orzeżwiając się piwem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      #25
                      Czad
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23964

                        #26
                        To może jednak my żyjemy w kłamstwie
                        Last edited by ART; 2010-06-28, 09:22.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X