Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tcp
Wyświetlenie odpowiedzi
Polskie chmielarstwo
Collapse
X
-
Polskie chmielarstwo
Tagi: brak
-
-
Panie Andrzeju. Odmiany supergoryczkowe chmielu pochodzą z Niemiec i US&A, ale obecnie są produkowane również w Polsce. Wg danych Ministerstwa Rolnictwa w grudniu 2009 skupiono w Polsce więcej Magnum niż Marynki!
Kłopoty plantatorów związane są moim zdaniem z idiotyczną polityką cenową "osób związanych z polskim chmielem" w roku 2007. Ktoś chciał zarobić na browarach. Zarobił, ale tylko raz. Tak to bywa. Gdy dowiaduję się, że za te same jajka w jednym sklepie zapłaciłem 2x więcej niż w innym, to więcej tam nie chodzę. Jest nam przykro, ale to Wasza wina.
-
-
W Polsce uprawia się jedynie z odmian supergoryczkowych , odmianę Magnum, żadnej amerykańskiej odmiany nie ma. Jeżeli w grudniu 2009r skupiono więcej Magnum niz Marynki , to tylko z tej przyczyny że ok. 200-300t Magnum skupiono po ok. 3-4zł za 1kg, natomiast ok. 1000t Marynki leży u rolników . Browary w Polsce kupują produkty chmielowe za granicą po znacznie większych cenach niż kupowały w Polsce. Przyczyną jest to że centra decyzyjne są za granicą. Co do winy, wina Polaków jest taka sama jak za wybuch wojny w 1939r. Rok 2007 był rokiem wielkich spekulacji światowych: brakowało zboża, cukru słodu, puszek a w 2008 okazało się wszystkiego za dużo. Jak w podobnej sytuacji zachowują się browary niemieckie: na ofertę polskich produktów chmielowych nawet kilkakrotnie niższą niż niemieckie: przepraszamy wiemy że to jest korzystne ale najpierw musimy kupić swoje.
W tym roku chmielarstwo polskie zostanie w znacznej mierze zlikwidowane, browary już płacą rachunek za rezygnację z polskich produktów bo podpisały z firmami zagranicznymi umowy wieloletnie po wysokich cenach. Ja mogę tylko współczuć młodszym kolegom że nie poznają już chyba smaku dobrego polskiego piwa z odmiany Lubelski, Marynka...dobrego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedziBrowary w Polsce kupują produkty chmielowe za granicą po znacznie większych cenach niż kupowały w Polsce.
W 2007 i 2008 roku kupowałem chmiel w Polskim Chmielu po cenach dużo wyższych niż proponowała konkurencja np. z Barta. Wreszcie powiedziałem dość. Podpisaliśmy umowę z Bartem na dużo lepszych warunkach, z ceną obniżającą się co roku. Po prostu nie stać nas było na dyktat Polskiego Chmielu. Bart dostarcza również chmiel pochodzący z Polski i z takiego właśnie korzystamy.Robię to co lubię - produkuję piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedziJeżeli w grudniu 2009r skupiono więcej Magnum niz Marynki , to tylko z tej przyczyny że ok. 200-300t Magnum skupiono po ok. 3-4zł za 1kg, natomiast ok. 1000t Marynki leży u rolników .
Wielu nas zna doskonale smak piwa z lubelskim, bo warzymy je w domu. Jest to dobry chmiel, ale bez popadania w skrajności. Na świecie ma opinię "podróbki Saazu", chociaż całkiem dobrej podróbki.
Comment
-
-
chmiel odmiany Lubelski nie jest podróbą odmiany Saaz (chmielu czeskiego), jest to oryginalna polska odmiana która jakością dorównuje najlepszym chmielom czeskim i niemieckim, jest mało wypromowana w świecie. Jest wysoko ceniona w Japonii gdzie jest dostarczana przez firmy niemieckie. Nie ma wyższych wymagań co do chmielu niz wymagania browarów japońskich. Natomiast chmiel czeski to tak naprawdę jest grupa klonów Osvalda , różniących się od siebie pokrojem roślin, są traktowane jako jedna odmiana.
W Polsce wprowadzono je najpierw w latach 50 jako tzw. populację czeską, wyglądała tak jak nasz chmiel Lubelski tylko szyszki były bardziej delikatne i matowe, następnie sprowadzono w latach 70 -tych chmiel czeski jako tzw, Żatecki który wygladał zupełnie inaczej a na niektórych plantacjach szyszki miały lekko czosnkowy zapach. Brońmy chmiel Lubelski bo za kilka lat już go nie będzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNa świecie ma opinię "podróbki Saazu", chociaż całkiem dobrej podróbki.
Comment
-
-
Saaz jest chmielem identyfikowanym z aromatem czeskiej odmiany pilsa. Niestety wytworzyliśmy swojego podgatunku. Jak Marusiu wiesz pilsy z definicji są albo czeskie albo niemieckie. Z tego punktu widzenia literatura zachodnia podaje Lubelski jako całkiem niezły zamiennik Saaza. Jakość tego chmielu nie ma nic do rzeczy. Jak chcesz robić czeskiego pilsa najodpowiedniejszy będzie czeski chmiel. Lubię stosować Lubelski i szkoda byłoby gdyby znikł, ale na potrzeby wszystkich polskich domowych piwowarów wystarczyłby jedna mała plantacja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedziNie ma wyższych wymagań co do chmielu niz wymagania browarów japońskich.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedziWg. moich informacji obecna cena granulatów T-90 z polskiego chmielu to ok. 200zł/1kg alfa Lubelski i ok. 400zł/1kg alfa Marynka
Ceny skupu, które podałem zostały opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa: http://www.minrol.gov.pl/index.php/e...m_grudz_09.pdf
Comment
-
-
A Lubelski nie jest aby zmodyfikowanym do polskich warunków Saazem właśnie?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
Comment