Polskie chmielarstwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejsawa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.07
    • 15

    Polskie chmielarstwo

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tcp Wyświetlenie odpowiedzi
    Od ok 2 lat żadne piwo nie ma smaku chmielu lecz jest chmielopodobne i wywołuje zabużenia jelit. Tak to wiem sam po sobie.
    Jedyne piwko jakie można kupić w sklepach i jest to piwo to importowane np. z czech lub słowacji tam mają jeszcze stare metody wyrobu tego napoju łagodzącego wszelakie niedogodności życiowe.
    Nie chce dokonywać psełdoreklamy jakiegoś konkretnego piwa lub firmy ale po spożyciu importowanego nawet najtańszego w Czechach piwa ma ono smak piwa.
    Krąży plotka że nasze polskie piwa to woda alkochol i chiński proszek załatwiający resztę smaku. Niestety tą różnice wyczuwa się i jedyne co pozostaje po spożyciu to żenada.
    Chciałbym aby wypowiedziały się osoby, które pracują w browarniach, ja mam znajomego w browarni i muszę się go spytać jak go spotkam co tam w kadzi piszczy.
    Pozdrawiam smakoszy a nie pijaków.
    Jestem związany z chmielem i piwem od blisko 30 lat. To co obecnie jest w sprzedaży a pochodzi z wielkiej trójki nie bardzo nadaje się do wypicia. Ok. 1500ton dobrego polskiego chmielu leży u rolników a browary stosuja najtańsze i najgorsze odmiany chmieli amerykańskich i niemieckich, których podła goryczka zostaje jeszcze następnego dnia po wypiciu piwa. Nie wiem czy jest stosowany jakiś "chiński prosze" ale dziwne jest że browary polskie nie podają na etykiecie składu ( do czego są zobowiązane) jest tylko :zawiera słód jęczmienny. Na piwach czeskich ,niemieckich jest : chmiel, ekstrakt chmielowy , słód. Temat surowców więc to temat wstydliwy. Ja chcąc wypić piwo w którym jest chmiel i normalny smak kupuję czeskiego Budweissera lub piwo z niektórych małych ,nielicznych polskich browarów które warza piwo a nie produkuja w fabryce piwa.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Panie Andrzeju. Odmiany supergoryczkowe chmielu pochodzą z Niemiec i US&A, ale obecnie są produkowane również w Polsce. Wg danych Ministerstwa Rolnictwa w grudniu 2009 skupiono w Polsce więcej Magnum niż Marynki!
    Kłopoty plantatorów związane są moim zdaniem z idiotyczną polityką cenową "osób związanych z polskim chmielem" w roku 2007. Ktoś chciał zarobić na browarach. Zarobił, ale tylko raz. Tak to bywa. Gdy dowiaduję się, że za te same jajka w jednym sklepie zapłaciłem 2x więcej niż w innym, to więcej tam nie chodzę. Jest nam przykro, ale to Wasza wina.

    Comment

    • andrzejsawa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.07
      • 15

      #3
      W Polsce uprawia się jedynie z odmian supergoryczkowych , odmianę Magnum, żadnej amerykańskiej odmiany nie ma. Jeżeli w grudniu 2009r skupiono więcej Magnum niz Marynki , to tylko z tej przyczyny że ok. 200-300t Magnum skupiono po ok. 3-4zł za 1kg, natomiast ok. 1000t Marynki leży u rolników . Browary w Polsce kupują produkty chmielowe za granicą po znacznie większych cenach niż kupowały w Polsce. Przyczyną jest to że centra decyzyjne są za granicą. Co do winy, wina Polaków jest taka sama jak za wybuch wojny w 1939r. Rok 2007 był rokiem wielkich spekulacji światowych: brakowało zboża, cukru słodu, puszek a w 2008 okazało się wszystkiego za dużo. Jak w podobnej sytuacji zachowują się browary niemieckie: na ofertę polskich produktów chmielowych nawet kilkakrotnie niższą niż niemieckie: przepraszamy wiemy że to jest korzystne ale najpierw musimy kupić swoje.
      W tym roku chmielarstwo polskie zostanie w znacznej mierze zlikwidowane, browary już płacą rachunek za rezygnację z polskich produktów bo podpisały z firmami zagranicznymi umowy wieloletnie po wysokich cenach. Ja mogę tylko współczuć młodszym kolegom że nie poznają już chyba smaku dobrego polskiego piwa z odmiany Lubelski, Marynka...dobrego

      Comment

      • szefunio
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.01
        • 481

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedzi
        Browary w Polsce kupują produkty chmielowe za granicą po znacznie większych cenach niż kupowały w Polsce.
        ???
        W 2007 i 2008 roku kupowałem chmiel w Polskim Chmielu po cenach dużo wyższych niż proponowała konkurencja np. z Barta. Wreszcie powiedziałem dość. Podpisaliśmy umowę z Bartem na dużo lepszych warunkach, z ceną obniżającą się co roku. Po prostu nie stać nas było na dyktat Polskiego Chmielu. Bart dostarcza również chmiel pochodzący z Polski i z takiego właśnie korzystamy.
        Robię to co lubię - produkuję piwo.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeżeli w grudniu 2009r skupiono więcej Magnum niz Marynki , to tylko z tej przyczyny że ok. 200-300t Magnum skupiono po ok. 3-4zł za 1kg, natomiast ok. 1000t Marynki leży u rolników .
          Średnia cena skupu Magnum w grudniu 2009 wyniosła 10,32zł (Marynka 8,78zł). Wiem, że to bardzo mało, ale jednak dużo więcej niż 3-4zł.

          Wielu nas zna doskonale smak piwa z lubelskim, bo warzymy je w domu. Jest to dobry chmiel, ale bez popadania w skrajności. Na świecie ma opinię "podróbki Saazu", chociaż całkiem dobrej podróbki.

          Comment

          • andrzejsawa
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.07
            • 15

            #6
            Wg. moich informacji obecna cena granulatów T-90 z polskiego chmielu to ok. 200zł/1kg alfa Lubelski i ok. 400zł/1kg alfa Marynka

            Comment

            • andrzejsawa
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.07
              • 15

              #7
              chmiel odmiany Lubelski nie jest podróbą odmiany Saaz (chmielu czeskiego), jest to oryginalna polska odmiana która jakością dorównuje najlepszym chmielom czeskim i niemieckim, jest mało wypromowana w świecie. Jest wysoko ceniona w Japonii gdzie jest dostarczana przez firmy niemieckie. Nie ma wyższych wymagań co do chmielu niz wymagania browarów japońskich. Natomiast chmiel czeski to tak naprawdę jest grupa klonów Osvalda , różniących się od siebie pokrojem roślin, są traktowane jako jedna odmiana.
              W Polsce wprowadzono je najpierw w latach 50 jako tzw. populację czeską, wyglądała tak jak nasz chmiel Lubelski tylko szyszki były bardziej delikatne i matowe, następnie sprowadzono w latach 70 -tych chmiel czeski jako tzw, Żatecki który wygladał zupełnie inaczej a na niektórych plantacjach szyszki miały lekko czosnkowy zapach. Brońmy chmiel Lubelski bo za kilka lat już go nie będzie

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Na świecie ma opinię "podróbki Saazu", chociaż całkiem dobrej podróbki.
                Aleś argument zapodał Tu akurat Andrzej ma rację - ta opinia jest krzywdząca. A chmiel ten ma bardzo dobry aromat, po prostu każdy aromatyczny się różni aromatem, a chyba o to właśnie chodzi
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Saaz jest chmielem identyfikowanym z aromatem czeskiej odmiany pilsa. Niestety wytworzyliśmy swojego podgatunku. Jak Marusiu wiesz pilsy z definicji są albo czeskie albo niemieckie. Z tego punktu widzenia literatura zachodnia podaje Lubelski jako całkiem niezły zamiennik Saaza. Jakość tego chmielu nie ma nic do rzeczy. Jak chcesz robić czeskiego pilsa najodpowiedniejszy będzie czeski chmiel. Lubię stosować Lubelski i szkoda byłoby gdyby znikł, ale na potrzeby wszystkich polskich domowych piwowarów wystarczyłby jedna mała plantacja.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie ma wyższych wymagań co do chmielu niz wymagania browarów japońskich.
                    Dlaczego tak sądzisz?

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejsawa Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wg. moich informacji obecna cena granulatów T-90 z polskiego chmielu to ok. 200zł/1kg alfa Lubelski i ok. 400zł/1kg alfa Marynka
                      Znaczy 1kg granulatu T90 z Lubelskiego jest 6x tańszy niż Marynka?? (zakładając, że ma powiedzmy 3x mniej alfa-kwasów). Chyba ceny powinny być odwrotnie...

                      Ceny skupu, które podałem zostały opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa: http://www.minrol.gov.pl/index.php/e...m_grudz_09.pdf

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        #12
                        A Lubelski nie jest aby zmodyfikowanym do polskich warunków Saazem właśnie?
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • andrzejsawa
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.07
                          • 15

                          #13
                          widziałem ich w akcji w przetwórni chmielu i rozmawiałem z ich dostawcami

                          Comment

                          • andrzejsawa
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.07
                            • 15

                            #14
                            przepraszam, przestawiły mi się ceny Lubelski ok. 400zł/1 kg alfa ( zbiór 2009r średnio 3,7- 4,2 % wprost ) ; MARYNKA 200zł /1kg alfa ( zbiór 2009 r ok. 7,5-8,5 % wprost)

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              No to już OK. Przetwórcy skupują Marynkę po ~10zł/kg i sprzedają granulat po ~16zł/kg (8% alfa). W sumie niezły biznes, zakładając, że przy T90 mają tylko 10% strat...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X