Przepraszam że pytam, ale czy wasze pomysły w tym temacie będą lub mają jakąś moc sprawczą? Jeżeli nie, to według mnie ta dyskusja jest akademicka
Butelki od piwa - za tanie.
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco Wyświetlenie odpowiedziNie zgodzę się z Tobą. Butelka z huty - ok. 36-38 groszy, przy bardzo dużych zakupach. Kaucja - 35 groszy, do tego dochodzą koszty logistyczne, więc teoretycznie z huty taniej. Ale biorąc pod uwagę rotację butelki zwrotnej - możliwość jej użycia kilka razy, wychodzi że jednak użycie nowej butelki jest droższe. Gdyby było tańsze, browary przeszłyby na butelki bezzwrotne.
Zobaczcie jak porysowane są butelki od piw niemieckich, czeskich, a nawet belgijskich. Inna sprawa, że te butelki to zwykle grubościenne NRW, Euro, Steine, a te stosowane w Polsce są cienkościenne. Aczkolwiek jestem na 90% przekonany, że to chodzi o względy estetyczne, a nie żadne inne.Last edited by kopyr; 2010-04-21, 08:37.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPrzepraszam że pytam, ale czy wasze pomysły w tym temacie będą lub mają jakąś moc sprawczą? Jeżeli nie, to według mnie ta dyskusja jest akademicka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA czy dyskusje na jakikolwiek temat (poza może sprawami organizacyjnymi browar.biz) mają moc sprawczą?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco Wyświetlenie odpowiedziNie zgodzę się z Tobą. Butelka z huty - ok. 36-38 groszy, przy bardzo dużych zakupach. Kaucja - 35 groszy, do tego dochodzą koszty logistyczne, więc teoretycznie z huty taniej. Ale biorąc pod uwagę rotację butelki zwrotnej - możliwość jej użycia kilka razy, wychodzi że jednak użycie nowej butelki jest droższe. Gdyby było tańsze, browary przeszłyby na butelki bezzwrotne.
Ogólnie nie jestem zwolennikiem zmuszania przedsiębiorstw do czegokolwiek, ale w tym przypadku masz rację, że państwo powinno zadziałać w sprawie pozyskiwania butelek i w ogóle opakowań zwrotnych. Toczy się dyskusja o efekcie cieplarnianym, wyższości silników hybrydowych nad spalinowymi itp., a prawdziwych problemów związanych z ekologią się nie dostrzega.
Ja ciągle uważam, że gdyby zwrot butelek był łatwiejszy, czyli bez paragonu i gdyby kaucja była nieco wyższa, problem by zniknął.
Comment
-
-
Zobaczmy jak to jest w Holandii.
Cena piwa koncernowego 60 centów, kaucja za butelkę 15 centów czyli 25% ceny piwa.
W Polsce: piwo 2,7zł, kaucja 0,35zł czyli 13% ceny piwa.
W Polsce wymagane paragony (nie wszędzie), nikła lub żadna zdolność rozpoznawania przez sprzedawców typów butelek. ( bez etykiety nie wiedzą od jakiego piwa ta butelka)
W NL w każdym markecie automat na butelki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKreowanie wizerunku, że poważni ludzi oddają butelki i że jest to tak samo cool jak walka z global warming. Tylko na to potrzeba sporo kasy. Dziś oddawanie butelek, wielu ludziom kojarzy się z obciachem. Nawet jeśli sobie tego nie uświadamiają.
Comment
-
-
Z doświadczenia "po drugiej stronie lady": wielu klientów w ogóle nie chce kupować piwa w opakowaniach zwrotnych - tłumaczą to niechęcią do oddawania butelek (bo to trzeba później przynieść, a mnie jest łatwiej wyrzucić). Część z nich dodatkowo nie chce piwa w butelce - bo w szkle jest zbyt ciężkie... A jeśli nie mają za bardzo wyjścia (bo np. u nas jest bardzo mało konserw, większość piwa jest w zwrotnych butelkach) to i tak nie oddają, nawet pomimo tego, że mają do sklepu 20 metrów! Lepiej wrzucić butelki do kosza, który stoi 5 metrów od bloku, albo w ogóle zostawić tam, gdzie się spożyło... Dlatego uważam za w pełni usprawiedliwione podnoszenie kaucji nawet powyżej 0,50 zł.Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
Comment
-
-
Osobiście lubię kiedy butelka ma odrapane ścianki, tak jak w piwach belgijskich czy niemieckich, przynajmniej widać że tamtejsze browary sprzedają piwo, a nie wizerunek w postaci nieskazitelnego opakowania z jakimś dodatkiem w środku.
Swoją drogą, zawsze myślałem że polskie koncernowe butelki zwrotne też są grubościenne jak NRW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco Wyświetlenie odpowiedziNie zgodzę się z Tobą. Butelka z huty - ok. 36-38 groszy, przy bardzo dużych zakupach. Kaucja - 35 groszy, do tego dochodzą koszty logistyczne, więc teoretycznie z huty taniej. Ale biorąc pod uwagę rotację butelki zwrotnej - możliwość jej użycia kilka razy, wychodzi że jednak użycie nowej butelki jest droższe. Gdyby było tańsze, browary przeszłyby na butelki bezzwrotne.....
Przepraszam, że tak bezosobowo, bo to do niektórych tylko będzie skierowane, a zabrzmi, jak dla wszystkich: czy wy kur.a już myślec nie potraficie? Czysta butelka z huty a używana z obiegu to DWA RÓŻNE produkty.
Comment
-
-
Pomyślałem, bo dosyć dobrze znam sytuację od kuchni. I wiem, że mimo tych dodatkowych kosztów użycie butelki zwrotnej jest tańsze. Powtarzam, że gdyby tak nie było, browary rozlewałyby tylko do bezzwrotnych. Z resztą, może ktoś z wielkiej trójcy jest na forum to się wypowie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco Wyświetlenie odpowiedziPomyślałem, bo dosyć dobrze znam sytuację od kuchni. I wiem, że mimo tych dodatkowych kosztów użycie butelki zwrotnej jest tańsze. Powtarzam, że gdyby tak nie było, browary rozlewałyby tylko do bezzwrotnych. Z resztą, może ktoś z wielkiej trójcy jest na forum to się wypowie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziZobaczmy jak to jest w Holandii.
Cena piwa koncernowego 60 centów, kaucja za butelkę 15 centów czyli 25% ceny piwa.
W Polsce: piwo 2,7zł, kaucja 0,35zł czyli 13% ceny piwa.
W Polsce wymagane paragony (nie wszędzie), nikła lub żadna zdolność rozpoznawania przez sprzedawców typów butelek. ( bez etykiety nie wiedzą od jakiego piwa ta butelka)
W NL w każdym markecie automat na butelki.
Siedzę tu od jakiegos czasu i mam poważny problem z oddawaniem butelek. Automaty przyjmują srednio co 3 butelkę . Aby zwrocić inne musze wracać do miejsca, gdzie kupiłem piwo, co bardzo często jest nie łatwe.Last edited by piokl13; 2010-04-21, 16:13.
Comment
-
Comment